Rikudan0

żywienie bydła

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Rikudan0    0

Witam mam pytanie dotyczące kiszenia groszku konserwowego. Mam ponad 5 ton tego groszku i już zaczyna gnic. czy można go zakisić aby był zdatny dla byków?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karol28OZE    0

z ciekawości pytam, w jakiej postaci masz ten groszek? W łupinach czy jak? pytam bo jeszcze się nie spotkałem z kiszeniem groszku konserwowego 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rikudan0    0

w postaci ziarenek. I mnie własnie też ciekawi czy taki groszek można zakisić.

Edytowano przez Rikudan0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

W teorii można go zakisić,natomiast w praktyce nie wiem czy to zda egzamin bo nigdy nie próbowałem,tym bardziej że jak piszesz masz go w postaci samych ziarenek. Jeżeli w przyszłości będziesz też szukał dobrych pasz czy żywności dla swoich zwierząt to zerknij także do nas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do rozmowy

Możesz pisać i zarejestrować się później. Jeśli masz konto,Zaloguj się teraz, aby publikować na swoim koncie.
Uwaga: Twój wpis będzie wymagał zatwierdzenia moderatora, zanim będzie widoczny.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez marcin974
      czy ktoś z Was juz to paktykowal a moze posiada taką ,,prasę"?
      jezeli to kogos interesuje to moge nie co to przyblizyc - interesuje mnie jak to jest ,,popularne"
    • Przez Domin192
      Witam ,
      Chciałbym zapytać jak poradzić sobie ze zbyt rzadkim kałem u bydła mlecznego . Dokładniej ujmując , mocznik mam na poziomie 160 przeciętny tłucz 4,2 białko 3,4.
      daje 2 kg swojej pelnoporcjowej
      Mieszalnik wyglada tak
      1)500zboz 100 kukurydzy , 300 koncentrat , bufor, drożdże i witaminy
      plus 2 kg pelnoporcjowej z De heaus 20%
       
      -sianokiszonka ogólnie była troszkę później koszona i włókna jest dość dużo 
      -kukurydza dobrej jakośći 390 skrobi
       
      Zywieniowiec kazał zwiększyć białko lecz to powoduje od razu rzadsza kupę , drugi natomiast więcej buforu 
       
      prosze o rzetelne rady
       
    • Przez MazurskiBrowar
      Sprzedamy młóto browarniane. Odbiór własny w Ełku przy ul. Okrężnej 4a. Zachęcamy do kontaktu 887886878.
    • Przez kaczorek
      Ciekawi mnie jakie preparaty mlekozastępcze stosujecie w odchowie cieląt?
       
      Ja stosuje FE-Trank z Josery, bardzo dobre "mleko", cielaki z chęcią piją
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.