Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba Tobie coś się ruszyło bo zastój się zrobił a będzie jeszcze gorzej jak żywiec nie podrożeje gdzie Ci dzwoni w uchu?

Opublikowano

W wlkp to jest po 750 sucha. Piast i cargil w centralnej Polsce po 730 w tamtym tyg. umowy chcieli podpisywać na grudzień. Indykpol w olsztynie po 790 chciał umowy na stycznień podpisywać.

W detalicznym obrocie, samochody z melodyjką co rozwożą mieszanki / dodatki do krów, to na mazurach po 1000 zł sprzedają kukurydzę.

Od stycznia po 750 kukurydza będzie spokojnie do sprzedania. Teraz jest na granicy ukraińska po 630 netto. Ale w wagonie, więc trzeba ją przeładować i przywieźć do centrum PL.

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to np. Cargill w Kaliszu nie ma suszarni.......a kupują z wcześniej dogadanych kontraktów. Od początku października udało mi się tam wcisnąć parę aut.....

Opublikowano

@hub555 zależy który odział. Mówię o centralnej PL, dokładnie Maków Maz. Tam nie ma suszarni.

@chwiolas W Kaliszu Cargill chyba akurat skupował mokrą kukurydzę więc chyba ma suszarnie w tej placówce.

Opublikowano (edytowane)

No jeśli pisałeś o centralnej Polsce to Cargill Dobrzelin najlepiej tu pasuje, a tutaj suchej jeszcze nie biorą i propozycji cenowej też nie mają. 

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Nie wiem. Tylko ktoś dzwonił że chce kupić mokrą kukurydzę z ich odbiorem albo moja dostawa do cargil kalisz. To może tam tylko składowali mokrą w jakiś rękawach albo coś.

Opublikowano
Dnia 26.11.2018 o 12:25, damianzbr napisał:

W wlkp to jest po 750 sucha. Piast i cargil w centralnej Polsce po 730 w tamtym tyg. umowy chcieli podpisywać na grudzień. Indykpol w olsztynie po 790 chciał umowy na stycznień podpisywać.

W detalicznym obrocie, samochody z melodyjką co rozwożą mieszanki / dodatki do krów, to na mazurach po 1000 zł sprzedają kukurydzę.

Od stycznia po 750 kukurydza będzie spokojnie do sprzedania. Teraz jest na granicy ukraińska po 630 netto. Ale w wagonie, więc trzeba ją przeładować i przywieźć do centrum PL.

wątpie, żeby w styczniu cena była po 750 na gospodarstwie.

Opublikowano

Wątpisz  jako rolnik czy jako skup, bo to zasadnicza różnica. ;)

o

Opublikowano

A co to za różnica, patrzę z perspektywy obu, jak sprzedaje swoje zboże to i sąsiadowi pomogę, orientuje się w cenach mniej więcej

Cena oczywiście zależy od lokalizacji, bo zachodnia część Polski łapie się pod wyższe ceny ze względu na export do krajów zachodnich,

natomiast wschód ma niższe ceny ze względu na transport i import towarów Rosyjskich/Ukraińskich

Północno-wschodnia cześć kraju, nikt nie kupuje kukurydzy, wszyscy realizują dane kontrakty, można rozmawiać dopiero na luty ale cena z dostawą na dziś 720 zł/t netto (to jest śmiech nie cena)

a zostało mi ponad 1000 t i nie mam komu sprzedać takiej ilości, partiami muszę puszczać

A sprzedałem ponad 5000t kukurydzy na Litwę w cenach satysfakcjonujących, ale teraz nie chcą nic kupić bo rosyjska kukurydza u nich na granicy po 630 zł/t -_- + transport to ich paszarni

gdzieś na forum widziałem, że ktoś pisał że u nas na Hrubieszowie / Szczebrzeszynie kukurydza po 630-650 zł/t netto, to jak tu liczyć na cenę 750 zł/t netto na gospodarstwie w styczniu?

chyba, że mówisz o swoim sąsiedzie z drugiej wioski, który sam sobie odbierze własnym transportem 1 czy 2 tiry

Opublikowano

,,ktoś pisał że u nas na Hrubieszowie / Szczebrzeszynie kukurydza po 630-650 zł/t netto,,

Ja pisałem o tym. Ale zapomniałeś dopisać że było tam wspomniane o kosztach przeładunku + koszt transportu, co w efekcie da w centralnej PL cenę zbliżoną do 750 zł/t

Ja tam jestem ze wschodu i już po tyle zaczynają odbierać z mojego silosa paszarnie własnym transportem.

Opublikowano
11 minut temu, damianzbr napisał:

,,ktoś pisał że u nas na Hrubieszowie / Szczebrzeszynie kukurydza po 630-650 zł/t netto,,

Ja pisałem o tym. Ale zapomniałeś dopisać że było tam wspomniane o kosztach przeładunku + koszt transportu, co w efekcie da w centralnej PL cenę zbliżoną do 750 zł/t

Ja tam jestem ze wschodu i już po tyle zaczynają odbierać z mojego silosa paszarnie własnym transportem.

Daje Ci cenę z dostawą 750 zł/t netto centrum Polski, a nie 750 zł/t netto na gospodarstwie w tym może masz koszty załadunku ale nie transportu w efekcie jak ktoś Ci daje 750 to do centrum za transport zapłaci 50-70 zł/t netto ... Pokaż mi kto płaci z dostawą za kukurydze powyżej 800 zł

Netto czy brutto tą cene dostajesz, bo to jest różnica

16 minut temu, damianzbr napisał:

i jeszcze jak piszesz o kosztach przeładunku, to jakie są to koszty?

Przy partii 500t to jest 5 zł/t netto może 10 zł/t netto max.

Opublikowano

Z całym szacunkiem, ale nic nie zrozumiałem, czy mógł byś to jeszcze raz bardziej po polsku napisać?

Opublikowano

Mówisz o cenie ukraińskiej kukurydzy z dostawą do centralnej Polski 750 zł/t,

a teraz mówisz że ktoś Ci płaci 750 zł/t na gospodarstwie

dolicz do tego, transport do centralnej Polski (nie wiem gdzie mieszkasz podaje przykład) w wysokości 50-70 zł/t to wychodzi ponad 800

jak Twoja kukurydza jest w stosunku niej konkurencyjna?

Opublikowano

Mieszkam na wschodzie PL ale do ukrainy to mam ze 300 km.

A paszarnia odbiera po 750 tylko dlatego że robi to samochodem z dystrybucji gotowych produktów. W moje okolice przywozi towar (mieszanki) a na powrocie ładuje u mnie kukurydzę po 750 zł/t netto. I tak by wracał na pusto. Więc nie odliczają kosztu transportu.

Ale gdyby policzyć jak mówisz cenę kukurydzy + transport to faktycznie moja kukurydza teoretycznie tą paszarnię kosztuje prawie 800 zł/t bo do tej paszarni z 200 km jest drogi z mojego gospodarstwa.

Opublikowano (edytowane)

tylko proforma tak wkleję bo ukraińska to pewnie  tylko z cłem bo reszta to już dawno wjechała;

z dziennikiem urzędowym UE import Ukraina kontyngenty bezcłowe!!!

patrzcie uważnie na daty wykorzystania w roku!!! szczególnie z uwagą na skok w kontyngencie   !!

oczywiście to są na całą unię tylko jak daleko to jedzie to sami wiecie.

kukurydza (nowy kontyngent od 2018 r.)

okres Rok 2018 Rok 2019 Rok 2020
Ilość w tonach  625 000 625 000 625 000

wykorzystanie 01/01/2018 - 05/01/2018 Ukraine 625 000 000

kukurydza 

okres Rok 2016 Rok 2017 Rok 2018 Rok 2019 Rok 2020 Rok 2021 i kolejne
Ilość w tonach  400 000 450 000 500 000 550 000 600 000 650 000

wykorzystanie 01/01/2018 - 05/01/2018 Ukraine 500 000 000 

Edytowane przez theta
Opublikowano

Z jego wklejanek i pisanek wynika że cena pójdzie w górę. Skoro już ta bez cła kukurydza wyjechała to w grudniu została tylko z cłem.

Kolejna bez cła wyjedzie jak rok temu, czyli prawie w pięć minut od 01 stycznia do 05 stycznia to później od 06 stycznia do końca roku będzie dostępna tylko ta z cłem.

Wszystko co napisał wskazuje na ewidentny wzrost cen kukurydzy do końca tego roku, następnie stagnacja aby już po 06. stycznia 2019, znów poszybowały w górę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v