Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja miałem wątpliwości w tabelce na drugiej stronie, tam gdzie była wpisana roczna liczba sztuk 625 i dni przy każdej z pasz trzeba było potem wpisać srednie dzienne pobieranie paszy i nie wiedziałem czy wpisać w pierwszej paszy 2,3 a drugiej 2,9 czy w obydwu 2,7 - bo tak wyszło mi w na poprzedniej stronie. Pół egzaminu nad tym myślałem i teraz nadal nie wiem:(

Pamiętacie może jak było u was?

Opublikowano

właśnie dlatego mam wątpliwości bo 2,3 i 2,9 dotyczyło dziennego spożycia a oni tam chcieli średnie dzienne spożycie. Mam mętlik w głowie 

ja w końcu wybrałem 2,7 w obu pozycjach i z tego wyszło ponad 50 i chyba 101 ton

Opublikowano

w tej pierwszej tabelce trzeba bylo pierwsze pomnozyc przez 2,3 a drugie 2,9 i tam bylo roczne czyli 30 dni 1 dawka razy 4 cykle czyli 120 dni pierwsza dawka a druga 60 razy 4 czyli 240 dni
na.drugiej stronie bylo.podane 625 sztuk juz gotowo, bo straty były zalozone 4proc ale moga byc 2 proc.i wtedy paszy zabraknie, tak samo pojemność silosow trzeba bylo obliczyc dla zboz z rezerwa

Opublikowano (edytowane)

po co 30 dni razy 4, jak bylo juz 625 tucznikow podane czyli 4 cykle produkcyjne,    w pierwszej 30 dni w drugiej 60 dni, w pierwszej 2,3 w drugiej 2,9.  i wyszlo jakies 41t a w drugim 108  t

a 5,20 to była cena netto

Edytowane przez Rychu6543
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak jak pisze Krzysztof 120 i 240 dni i mnożyć trzeba było przez 625 a na fakturze wyszło mi brutto 85924,8 zł :)

Rychu te 30 dni to było żywienie w 1 cyklu produkcyjnym a obliczyć trzeba było na rok czyli 4 cykle produkcyjne razy 30 dni czyli przez 120 dni są żywione tą paszą w ciągu roku

Edytowane przez themrsakmejek
Opublikowano (edytowane)

Zrobiliscie błedy, jakby było 150 tucznikow to moglibyscie pomnozyc przez 120 i 240 dni, a tak jak bylo podane 625 tuczników to pomysl logicznie , tucznik mial rosnac 90 dni a nie 360 tak jak liczyliscie,

a wszystko dlatego ze specjalnie tak zrobili i podali 4 cykle czyli 625

themrsakmejek  to 625 to juz sa 4 cykle Edytowane przez Rychu6543
Opublikowano

Niestety Panowie i Panie wydaje mi sie, że 625 sztuk to juz sa 4 cykle produkcyjne czyli w sklali całego roku. Jezli pomnozyliscie przez 120 i 240 to tak jakby na 4 lata. Popatrzcie logicznie. Nie jest mozliwe zeby 625 tuczników zjadło około 600 ton przez rok. To prawie 1 tona na sztuke w 90 dni.  Moim zdaniem nalezało pomnożyc 625 x 30 x 2.3 a pozniej 625 x 60 x 2.9

Opublikowano

No mysle ze skoro sami wpisali w tabelke 625 sztuk, to tam juz sa 4 cykle produkcyjne. Nie nalezy mnozyc dni tuczu jeszcze x4.  Faktem jest ze ten jeden błąd powoduje niezdany egzamin niestety :-( i sporo ludzi ten blad popełniło. 
Jeśli ktoś posiada arkusz testu teoretycznego, lub ma link to bardzo poprosze :)

Opublikowano

Niestety Panowie i Panie wydaje mi sie, że 625 sztuk to juz sa 4 cykle produkcyjne czyli w sklali całego roku. Jezli pomnozyliscie przez 120 i 240 to tak jakby na 4 lata. Popatrzcie logicznie. Nie jest mozliwe zeby 625 tuczników zjadło około 600 ton przez rok. To prawie 1 tona na sztuke w 90 dni.  Moim zdaniem nalezało pomnożyc 625 x 30 x 2.3 a pozniej 625 x 60 x 2.9

dobrze twoje wyniki sa poprawne ..ja tez tak zrobilem a ja zawsze mam dobrze;p

Opublikowano

No tak w praktycznym nie trzeba było nic mnożyć razy 4, bo było 625 szt a to już są 4 cykle produkcyjne, czyli cały rok smile.png .

Mógł by ktoś podrzucić resztę stron z pisemnego egzaminu R16 ?