Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuję cielaków bezpośrednio od rolników. Rozważę każdą ofertę. Jestem z wielkopolski ale jestem w stanie dojechać po cielaki jakieś większe odległości ale tylko w przypadku paru sztuk (4 i więcej) czekam na informacje.

Opublikowano

Jak do mnie pijesz to cielaki są do hodowli własnej. Właśnie zrezygnowałem z odstawiania mleka a przez ostatni rok powoli kończyłem ten cały cyrk z krowami i mleczarnią. Mówię wam nie jest łatwo to wszystko pozamykać.

Opublikowano

Migacz nie jest handlarzem i to mogę potwierdzić. A co to on pierwszy szuka w ten sposób?

Opublikowano (edytowane)

Dzięki. Dzisiaj był gość oglądać byki te od ciebie. Dawał tylko po 7zł ale jak dobrze pójdzie to może drożej pójdą bo ładne są.

Edytowane przez migacz
Opublikowano

to w końcu ta krowa ma.byc dla mleka do pojenia cielakow czy dla samych cielakow? W jednym poście piszesz o cielakach a w drugim o mleku

Opublikowano

czy nie lepiej trzymac krowe płacenie za cielaka ponad 1000  moim zdaniem mija sie z celem 

Dzis kłóciłem się z ojcem własnie na ten temat.Mam jeszcze 4 krowy, doję je i mlekiem od nich odpajam cielaki i powiem szczerze chyba juz ostatni rok 4 krowy w tej chwili zżerają tyle co 8 opasów w wadze 600-700kg, do tego dój je codziennie czyli uwiązanie....

Fakt cielęta od swoich krów lepsze ale ostatnio występuję problemy z zacieleniem nawet po 5 inseminacji....Liczyłem na szybko i wychodzi mi,że cielak od mojej krowy kosztuje mnie ok 1500,- minus dopłata do krowy ale nie wliczam w to mojej roboty przy utrzymaniu krowy ^^

Opublikowano (edytowane)

Tez mialem 4 krówki,no wiadomo ze wygląd cielakow nie do porównania na mleku,ale mam swojej tylko 11 ha i dzierżawy 6 to z mamkami nie po fikam dlugo,a preparat mlekozastepczy rozrabiam w pralko-wirowce :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

ale kto mowi o dojeniu ma 40 krów których nigdy nie doje po prostu krowa stoi na łancuchu a cielaki w klace i sa puszczane dwa razy dzienni jak dobra krowa to dwa jak słaba to tylko swój wychowuje w ten sposób 60 cielat rocznie a krowy chodza od wiosny z bykiem dojenie  i pojenie wiadrem głupota i biegunki

Opublikowano

no ok ok ale gdzie u mnie byś wcisnął tyle krów? :)dlatego ja i ci mniejsi kupujemy cielaki

Opublikowano

A liczyłeś ile zostaje wez pod uwage ze ciele przy krowie tylko na otrebach do 4 miesiaca zero paszy nie chodzi zeby trzymać duzo lepiej mniej ale przy krowach  ja też juz wiecej nie chcem bo juz roboty starczy

Opublikowano

Myślisz, że jakby się to nie opłacało to ktoś by się tym zajmował? Każdy robi jak uważa i nikogo nie przeknasz a jak nie zadbasz sam o higienę to masz srakę u cielaka.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Dominik0
      Witam ile ha traw potrzebuje żeby wyżywić 15-20 opasów? Ile bel siana i sianokiszonki (tak mniej więcej  ) musiałbym zrobić ? . 
    • Gość Mateusz2111
      Przez Gość Mateusz2111
      Witam ile utrzymam byków od 80kg do około 800kg na 20ha kukurydzy, przed kuku bedzie zyto na kiszonke klasa ziemi 4
    • Przez adamek1942
      Witam mam problem z kilkoma byczkami około 300 kg a mianowicie z 1 najbardziej chodzi o to ze bardzo słabiutko je dosłownie liźnie tylko ospę i kiszonkę z kuku, siano tak samo ale trochę lepiej, kupowałem drożdże i dawałem z ospą  bardzo nie pomogło, teraz daję im sodę bo przypuszczam zakwaszenie dawałem tą sode do ospy, a teraz mieszam i poję go wodą z sodą pomożecie co ?   planuję jeszcze odrobaczenie, byczek stracił połysk  i jest smutny. Żywienie  wygląda tak kiszonka z kuku rano do tego ospa później siano bądź słoma i to samo wieczorem.
    • Przez mateo30
      Witam serdecznie planuje zakup bydła limousine i chowania na mamki na początek bym kupił około 30 szt jałówek 300kg i bym czekał do około 18 miesiąca życia jałówki do zacielenia, i tutaj mam parę pytań.  Czy jak by sie ocieliły i były na pastwisku do około 300kg  jałówki i byki razem(odsadki) czy te byczki 300kg nie bedą skakać na jałówki małe te 300kg i nie pokryją ich oraz czy ten rozpłodnik nie bedzie skakał na te małe  ?. Czy jeden rozpłodnik wystarczy na 30 jałówek ?. A moze zrobic 2 pastwiska na jedynym by były mamki z 300kg byczkami a na drugim mamki z małymi jałówkami.
    • Przez Mateusz2424
      Kupował ktoś byczki z firmy AK-ROL z Dużej Cerkwicy? Jakieś opinie?
  • Dodaj nową pozycję...
v