Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystkim z odpowiedzi dziękuję. Pojedziemy do tego Pana zobaczyć co jest na fakturach i wtedy napiszę co tam znalazłam.

Pytam kolejny raz  i  co  tam  wyszło  z dochodzenia? tak jak pisałem  jeden  czegos  nie  zrozumiał,  a druga  bez potrzeby  sieje  zamieszanie i panikę?  :P

Opublikowano

Poza forum posiadam swoje obowiązki. Na razie mogę powiedzieć tyle, że rolnik zdecydował się oddać sprawę do prawnika. Na fakturze jest pieczątka z informacją, że jest ubezpieczona i ta złotówka od kg wagi żywej to koszt tego ubezpieczenia. Jeśli sprawa będzie miała dalszy bieg i rolnik, który się czuje oszukany, ale i bezradny, przypominam to starszy człowiek dam znać co i jak. Wiem, że kilka innych osób zostało w podobny sposób "ubezpieczone", ale mało kto sam przed sobą przyzna się, że był po prostu naiwny. Sprawdzałam za kwotę 750 zł można w profesjonalnej firmie ubezpieczyć fakturę na kilkadziedziesiąt tys zł.

Opublikowano

Ubezpieczenie  czego? jesli nawet tak jest - to na pewno nie  jest obowiązkowe i rolnik musiał  się  dobrowolnie  na to  zgodzić  - żeby handlarz to  zastosował .

Trzeba  patrzeć  co  sie  podpisuje i najpierw  sie  zastanowić, a nie  potem  lament  i prawnicy  ....

Opublikowano (edytowane)

Jałówka Ho 500-550 kg;  

Ile powiedzieć jak po nią przyjedzie bo nie mam dobrego punktu odniesienia co do ceny, a na ostatnich stronach za tematu tez nic nie znalazłem.

Pogranicze lubelskiego i mazowieckiego

Edytowane przez romek6340
Opublikowano

to wytłumaczcie mi że nawet jeśli ceny mają spaść to byków szukają i jak mówię że za dobre MM ma być z przodu 8 (cena netto) to jakoś się nie krzywią??? ja wiem że jak są na sprzedaż byki to od poniedziałku zawsze tanieją także to żadna nowość ;)

Opublikowano

Uwaga na skupujących z ubojni Milex Meat k/ Strykowa. http://www.milex-meat.eu/ Oszukują na wadzę. Po tym jak ostatnio od mnie brali jakieś 2 miesiące temu, coś ta waga mi się nie zgadzała bo byki wyglądały na więcej, więc postanowiłem zakupić wagę. Dzisiaj do mnie przyjechali i jednak miałem rację na byku 760 kg, 40kg mniej.  A pomyśleć że handlowało się z nimi tyle lat i ile mogę być już w plecy. Nie sprzedawać do tej ubojni a jeżeli ktoś się zdecyduje to koniecznie ważyć przed sprzedażą. Jak ktoś do nich sprzedaje niech się odezwie na PW.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za ostrzeżenie , miałem chęć do nich sprzedać na WBC bo cenę za R zaoferowali mi 13,4 netto.
W tym przypadku sobie odpuszcze , lepiej wziąć trochę miej za byka ale żeby wszystko było na swoim miejscu, zarówno waga jak i gotowka .
Propozycja za mm 7,7 netto.Pozdrawiam

Edytowane przez psamian
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez adamek1942
      Witam mam problem z kilkoma byczkami około 300 kg a mianowicie z 1 najbardziej chodzi o to ze bardzo słabiutko je dosłownie liźnie tylko ospę i kiszonkę z kuku, siano tak samo ale trochę lepiej, kupowałem drożdże i dawałem z ospą  bardzo nie pomogło, teraz daję im sodę bo przypuszczam zakwaszenie dawałem tą sode do ospy, a teraz mieszam i poję go wodą z sodą pomożecie co ?   planuję jeszcze odrobaczenie, byczek stracił połysk  i jest smutny. Żywienie  wygląda tak kiszonka z kuku rano do tego ospa później siano bądź słoma i to samo wieczorem.
    • Przez mateo30
      Witam serdecznie planuje zakup bydła limousine i chowania na mamki na początek bym kupił około 30 szt jałówek 300kg i bym czekał do około 18 miesiąca życia jałówki do zacielenia, i tutaj mam parę pytań.  Czy jak by sie ocieliły i były na pastwisku do około 300kg  jałówki i byki razem(odsadki) czy te byczki 300kg nie bedą skakać na jałówki małe te 300kg i nie pokryją ich oraz czy ten rozpłodnik nie bedzie skakał na te małe  ?. Czy jeden rozpłodnik wystarczy na 30 jałówek ?. A moze zrobic 2 pastwiska na jedynym by były mamki z 300kg byczkami a na drugim mamki z małymi jałówkami.
    • Przez Mateusz2424
      Kupował ktoś byczki z firmy AK-ROL z Dużej Cerkwicy? Jakieś opinie?
    • Przez Matis36i6
      Witam, na początku grudnia zakupilem cieleta  (około 80-100 kg) po ostrych zapalaniech jakoś udało nam sie mniej więcej je wyleczyć  (dodam że wszystkie 14 sztuk prędzej czy później zachorowało). Cieleta znajdowały sie w całkowicie innym budynku gosp. A problem polega na tym że byki które mają po około 200 kg zaczely chorować z podobnymi zaburzeniami tj.suchy kaszel przyspieszony oddech, brak apetytu. Czy to możliwe żeby zarazily się od młodych,  czy to może zmarzmieta kiszonka z qq? Albo zbyt ciepło w oborze i różnice temperatur?  Proszę o pomoc bo jeżdżę po zastrzyki co drugi dzień a to nie daję zadawalajacych efektów. 
    • Przez Kondzio342
      Witam. Koledzy ma ktos na miar na sprawdzonego handlarza cielat. Interesuja mnie mięsne najlepiej czerwone i tylko polskie. Ktos kogos ma sprawdzonego. Jakis kontakt?????
  • Dodaj nową pozycję...
v