Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

zależy po ile to nasienie puścił ?. w sklepie to najtaniej co widziałem to 95zł/5kg a reszta powyżej 20zł. w mojej okolicy nikt się jakoś szczególnie nie rzuci bo wiedzą że to trudna robota a zarobić można nie raz tyle co na czymś co tyle pracy nie wymaga

ja ani nie zwiększam ani nie zmniejszam

Dnia 31.12.2020 o 18:57, gienio007 napisał:

Ja też taką przeróbkę jak Ty zrobiłem i jest OK . Tylko gęstości siewu nie reguluję mechanicznie . Wysiew mam tylko dołem , sekcje poszerzone  dwie w jedną  i głębsze . Tak mam wycelowane że 300 kg /h mi wychodzi  a jak chcę rzadziej to 4 garście piachu na 25kg ziarna  i ziarno mniej się śliska i 150 kg/h wtedy wychodzi .  Ja nie mam rurek , tylko węże elastyczne i sekcje wtedy pracują . Troszkę to moje dzieło prymitywne , ale 1h w godzinę  cztero rzędowym robię .  Tylko w nadchodzącym sezonie sam nie wiem ile tego siać ???? bo ponoć parcie na tę uprawę jest gigantyczne . 

z dolnym wysiewem bobu to jeszcze nigdzie nie widziałem. ciekawe rozwiązanie

Ja też w moim z górnym wysiewem mam zrobione z dwóch lejków do jednego rządku i też więcej sadzę na 1ha niż to przewidują.

Jak tak szybko robisz 1ha w 1godzinę to co ile masz rozstaw rządków ?

czyżby nikt nie miał podobnej sadzarki taśmowej  sadzarki ? wie ktoś jakie tam idą koła łańcuchowe ?

sadzarka-automatyczna-do-bobu-czosnku.jp

Opublikowano

wcześniej to mniej było nasion bo sam szukam i obserwuje olx a teraz to się wysyp zrobił ceny nawet po 8-10zł i większość tych nasion 1rok pocentrali.

jak ludzie chcą po 15zł to już tak łatwo im nie schodził

można i też się nadziać na te nasionka 😁

Opublikowano

Ja sam kupuję od zaufanego sprzedawcy, już z 5 lat od niego biorę, w tym roku 10zł/kg, towar ładny, bez połówek i bez mieszkańców w środku nasion ;) W tym roku miał Bizona, Bachusa, Rambosa i Aquadulce czy jakoś tak, to ten ostatni w 5godz podobno sprzedał, ale mało miał bo chyba 200 czy 300kg aby, bo sam na próbę posiał.

Opublikowano (edytowane)

Mówisz o Aquadulce ? to jest kompletna porażka, kładzie się to, straków mało, z czarnym znamieniem. strąki długie to fakt ale nie dość że mało to i problematycznie się to zbiera

miałem to w 2 rzutach tez na próbę po 4 rządki to takiej porażki jeszcze nie widziałem. inne odmiany ładnie stoją a to cholerstwo leży i to ohydnie wyglądające czarne końce 😁 plonu kompletnie na tym nie było

Ma jeszcze tego rambosa ? bo jak ktoś ma to poniżej 15-13zł ciężko kupić

kupiłem w swojej okolicy bizona i bartka w orginalnych opakowaniach 5kg z datą paczkowania styczeń 2020. niby skiełkował po namoczeniu ale ten bizon to strasznie zaschnięty jakby miał parę lat w dodatku drobniutkie ziarno

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Rambosa już nie ma, wyprzedał w kilka dni, dla mnie aby 50kg zostawił(zasieję na próbę 25a). A co do Aquadulce to opisy w internecie robią cuda, wg opisów ta odmiana jest wspaniała ;) 

Kwalifikat to dziadostwo, raz kupiłem, więcej nie kupuję ;) Wolę kupić od zaufanego rolnika, towar ma ładny, dobrze przesortowany, bez robaka, na odmianach nie oszukuje, jak czegoś nie ma to nie ma ;) Zresztą, ten "niby kwalifikat" nie różni się niczym od tego od rolnika, np PlantiCo poprostu skupuje towar od rolników, pakują w swoje paczuszki i zamiast 10-12zł/kg jest 20zł/kg ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

dobrze się też sprzedaje ze względu że w minionym już roku bób był w cenie to i ludzie wszystko sprzedawali bo była cena a nie zastawiając na nasienie. w sklepach tanio też nie jest a towar może nawet i gorszy jak od dobrego plantatora

tylko że nikt nawet nasion nie sprzedaje tego Aquadulce  😂

na rambosie się nie zawiedziesz ale stawiać tylko na niego też można polec bez podlewania, towar do roboty i do handlu za***isty

w tym roku trochę bartka topa i rambosa kupiłem też niby z opisu ładnie i cudnie się prezentuje, miał ktoś bartka ?

Opublikowano

Ja w tym roku 75a Bachus, 25a Rambos i 1ha Bizona będzie, podlewanie oczywiście jest ;) W tym roku bób mi super wyszedł, plon na +, cena też fajna, więc i nie dziwię się niektórym, że chcą w to wchodzić. Najwyżej będzie trzeba przetrwać jeden rok gorszej ceny ;) Chyba, że znowu przyjdą jakieś trudniejsze warunki i będzie dobra cena ;) 

Opublikowano

Oby nie było tak jak z ziemniakiem, 2 lata dobra cena a potem totalne dno. w bobie też 2 lata były dobre bo pogoda pomogła 😁

gorszy rok to byłoby jakby z 7zł-8zł spadło na 5zł ale jak historia się powtórzy i będzie poniżej 4zł a nawet 3zł to trudno to nazwać gorszym rokiem

czym sadzisz te 2ha ? też siewnikiem konnym czy sadzarką taśmową

Opublikowano (edytowane)

Sadzarką tarczową po przeróbkach ;) Wiem, amatorka trochę ;) Ale ja tylko ziarno namaczane, a takie trochę lipnie idzie tymi sadzarkami, tam musi być raczej suche. A ja wolę namaczane, równiejsze i lepsze wschody. W jeden dzień w 2 osoby 1ha jesteśmy w stanie zrobić, tylko że ja rozstaw rzędów mam 62,5cm i wrzucamy po 2 ziarna co 15cm.

Opublikowano

tarczowa to taka do rozsady czy czeska palcowa.

to prawda namaczane to namaczane i nie leży tyle z ziemi co suche ziarno

Opublikowano

Taka klasyczna jak do rozsady, dokładamy takie specjalne stoły plus lejki z rurek kanalizacyjnych, tak, że aby trzeba zsuwać ziarna do otworów w stole, nawet to sprawnie idzie. Raz sadziłem suche, i nigdy więcej. Wolę mniej a namaczanego, jak równo wegetacja idzie to i potem lepiej przy zbieraniu bo bób równiejszy, szczególnie jak suche lata to widać różnicę, pomimo tego że glebę podlewam przed posadzeniem, tak, żeby zawsze w wilgotną glebę sadzić.

Opublikowano

tak myślałem, ja zamiast talerzy to mam koło z przodu co pyka i wtedy wkłada się sadzonki. jakby sie uparł to tym też dałoby się sadzić

co ile robisz odstęp między rzędami ? tak jak kartofle

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, tak jak ziemniaki(62,5) ;) Tak mi dobrze pasuje pod c-330 rozstawionego na 125cm, pasuje idealnie do jakiegoś pryskania czy przejazdu pielnikiem. Ja talerze mam zostawione, namalowane na nich kreski, i jak najedzie na taki znacznik to wtedy trzeba zgarnąć ziarnka do lejka ;) Ale to na początku się na to patrzy, potem się jedzie na czuja, ręce same chodzą w dobrym rytmie ;) 

Opublikowano

Ja w moim siewniku mam 4 rzędy w rozstawie 62cm , tak pod rozstaw sadzarki do kapust by tym samym pielnikiem z podsiewaczem nawozu można było robić . Ja miałem ponad 10t suchego ziarna i połowa już sprzedana , sam Bachus dwa lata po centrali . W tym roku mam przygotowany Bachus , Bizon w oryginale i Dragon zamówiony w elicie i sam jestem głupi ile tego zasiać . Nawet mój odbiorca ma kiepskie przewidywania . 

Opublikowano (edytowane)

no co to za odbiorca jak zostałeś z 10tonami nasienia 😄

to co jest w paczkach polskich producentów nasienia bobu to do końca nie wiadomo co tam jest. czasem to nawet tego centralą nie można nazwać

dragon gorszy do łuskania, ziarnka nabite w strąkach kolor trochę żółtawy

do topa to trzeba mieć zgraną ekipę i zbyt bo ta odmiana nie poczeka 😁 odmiana całkiem przyzwoita

Edytowane przez racyl
Opublikowano

figaro też szybko dojrzewa ale jakoś w tym roku ciężko go też dostać a na późniejszy to ta odmiana dobra jest.

ja topa kupiłem jeszcze w lecie

Opublikowano

w moich warunkach klimatycznych to więcej straków zawiązuje jednak figaro.

tylko jeszcze co masz na myśli późniejszy bo ja sieję ostatni rzut już po połowie maja. to na np u mnie na rambosie czy u sąsiadki na bizonie i bachusie  tych strąków mniej jest

Opublikowano

Celowo 6h na strzała zrobiłem by nie zdążyć na zielono bo wszystko z centrali było i na suche z tego chciałem zostawić .  Dragon ponoć najdłużej na krzaku do zbioru zdolny jak jest woda .