Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Agent007 napisał:

Po 16zł aż płaciłeś za 1kg nasion? Z pewnego źródła brałeś, czy od takich magików, co zielony co sie na nowogrodzkiej nie sprzedał zasuszaja i sprzedaja. 16 tyś za tonę ktoś zapłaci i wschody 10%. Odszkodowania takie magiki jakby zapłacili raz to racyl by nie cwaniakował, jak nasiona bobu do siewu się produkuje. Wielki producent bobu z niego, tak, jak Wielki jest nasz Wódz. Racyl sprzedaj mi 10 kg tych niby nasion to Cię nauczę uprawy nasion bobu😎

nie ośmieszaj się z tymi 10% wchodów. jakby tak było to nawet u siebie bym nie sadził

jak jest dobrze wysuszony to nawet się nie poznasz który to

wschody na poziomie 10% to drogi kolego są po dosuszaniu randapem na plantacjach typowo nasiennych lub na przemysł np gryki, rzepaku, bobu itp

przed sezonem 2019 były braki nasion w spójni bo partia takich nasion była dosuszona randapem i kiełkowania nie było a potem występowały braki nasion rambosa

sam kupowałem w tym roku po 12 i 13zł na ten sezon

powtarzam ci raz jeszcze, ja nie jestem jakimś super wielkim producentem bobu, sadzę do 1ha co roku i sprzedaje przez 6 dni w tygodniu na targu od 70-130kg

mam to podzielone na działki po 0,25ha i mi to starcza aby wypchnąć na targu. nie stoję z samym bobem. mam truskawki, ziemniaki, zieleninę, ogórki

nic mi nie zostaje z detalu, jak jednego dnia nie sprzedam to drugiego to co zostało sprzedam złotówkę taniej i sprzedaję na bieżąco

nie chcę na nasienie zostawiać ani nawet specjalnie obsiewać kolejne działki bo nie ma mi kto tego potem wymłócić a przecież ręcznie nie będę zbierał i potem łuskał

z resztą pomyśl sam po co mam w tym momencie zostawiać na nasienie jak sprzedaję po 8zł (a widać że bób zaraz podskoczy ) jak 1kg wagi suchego to więcej niŻ 2kg zielonego

do zielonego mam łuskarkę taśmową z dodatkowymi taśmami sortujacą i wynoszocą do tego zbyt to po co mam na nasienie zostawiać

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Ten po 16 biorę z pewnego źródla bo chłopak robi typowo na nasiona całe lato go plewia pryskaja a jak młucą to tego nie wiem . Co roku pewny odmian ma sporo nigdy się nie przejechałem w ubieglych latach był tańszy zaczynałem brać ok 10zł. Raz przyjanuszowałem z olx kupiłem z polski z 2 miejsc ale już nie pamiętam to prawie każdy był ugryziony. Gazowałem ziarka w dursbanie bo po namoczeniu wylazl strąkowiec i mimo pryskania raz w tygodniu na przemian środkami w końskich dawkach to pół hektara było zawalone robakiem. 

Opublikowano

W tym roku zanosi się, że poniżej 15zł za 1kg nasion od rolnika nie kupi do sadzenia. W naszych stronach łupią nawet tacy, co się zarzekali, że na suche nasiona sadzą, a łupią na zielono. Dodatkowo z wczesnych bobów małe plony z ha. Nasiona zapowiadają się droższe niż rok temu.

Opublikowano

Racyl piszesz, że" widać, że cena bobu podskoczy",po ile według Ciebie będzie ten sierpniowy? Piszesz o zieleninie, koprem do ogórków też detalujesz? Po ile sprzedajesz, drożej kilo niż bób, czy tyle samo?

Opublikowano

zawsze cena bobu spada do jakiegoś minimum a potem wzrasta. trudno przewidzieć ile to będzie w sierpniu

teraz byle złotówka więcej to już mam np 100zł więcej w jednym dniu. tego tak nie przewidzisz kiedy ile

w poprzednim roku też nie uwierzyłbym że będę w detalu w sierpniu sprzedawał pod koniec sezonu po 15 a potem 17zł

np taką truskawkę w jednym tygodniu sprzedawałem po 8zł , przyszedł piątek i po 9, sobota już 10zł i tak od ponad tygodnia jest po 10zł. więcej to w tym roku nikt za nią nie da.

z bobem nie wiadomo co będzie.

nasiona to jest pewne będą drogie, w poprzednim sezonie 3/4 to miałem obsadzonym rambosem ze sklepu to płaciłem po 16zł /kg.

w tym roku to koszt sklepowych 20-21zł i tak pewnie zostanie

tak siałem koper na zielono co tydzień regularnie od wiosny do jesieni. u nas jeden i drugi sprzedajemy na pęczki wiązki. tak samo natkę pietruszki

co do kopru to w naszym rejonie to jest cholernie trudny temat w tym roku. począwszy od tego na zielono do tego do ogórków. nawet samosiejki ludziom nie poschodziły. na zielono też są problemy bo to nie rośnie albo usycha

ogórek siany w gruncie też a to nie wschodził a to nie chcę rosnąć. nie na darmo teraz na rynku jest po 6-7zł

Opublikowano (edytowane)

tak śmiałeś się z tego że napisałem że top bób zbiera się tydzień i jest przejrzały a dla mnie producenta sprzedawcy detalisty to jest ważne bo z takiego jednego zasiewu 25ar potrzębuje sprzedawać bób przed 2tygodnie. w tym roku i tak nie ma upałów to zazwyczaj w przypadku pierwszej partii udało się sprzedawac nawet i 3 tygodnie

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Z koprem do ogórka może być w tym roku interes. U mnie po kolei znajomym na ogrodach koper mszyca zjadła na rynkach też ludzie mówią że im koper poskręcało i się skulił i przepadł. Ja swój zapobiegawczo kropiłem i jest. Mam może z poł ara nasianego to zawsze z niego na paliwo albo flaszke chleba można zarobić a robota przy nim praktycznie żadna. Niżej zdjęcia korzenia bobu. Czy to są brodawki ? W soi szczepie ale nigdy nie miałem a bób sam by zawiązał

20200713_180402.jpg

Edytowane przez aezakmi666
Dodanie zdjecia
Opublikowano
Dnia 13.07.2020 o 15:22, racyl napisał:

nie ośmieszaj się z tymi 10% wchodów. jakby tak było to nawet u siebie bym nie sadził

jak jest dobrze wysuszony to nawet się nie poznasz który to

wschody na poziomie 10% to drogi kolego są po dosuszaniu randapem na plantacjach typowo nasiennych lub na przemysł np gryki, rzepaku, bobu itp

przed sezonem 2019 były braki nasion w spójni bo partia takich nasion była dosuszona randapem i kiełkowania nie było a potem występowały braki nasion rambosa

sam kupowałem w tym roku po 12 i 13zł na ten sezon

powtarzam ci raz jeszcze, ja nie jestem jakimś super wielkim producentem bobu, sadzę do 1ha co roku i sprzedaje przez 6 dni w tygodniu na targu od 70-130kg

mam to podzielone na działki po 0,25ha i mi to starcza aby wypchnąć na targu. nie stoję z samym bobem. mam truskawki, ziemniaki, zieleninę, ogórki

nic mi nie zostaje z detalu, jak jednego dnia nie sprzedam to drugiego to co zostało sprzedam złotówkę taniej i sprzedaję na bieżąco

nie chcę na nasienie zostawiać ani nawet specjalnie obsiewać kolejne działki bo nie ma mi kto tego potem wymłócić a przecież ręcznie nie będę zbierał i potem łuskał

z resztą pomyśl sam po co mam w tym momencie zostawiać na nasienie jak sprzedaję po 8zł (a widać że bób zaraz podskoczy ) jak 1kg wagi suchego to więcej niŻ 2kg zielonego

do zielonego mam łuskarkę taśmową z dodatkowymi taśmami sortujacą i wynoszocą do tego zbyt to po co mam na nasienie zostawiać

To mnie się tak liczy że wszystko wiedzący Racyl w swym całym życiu wyprodukuje i sprzeda tyle bobu co ja w tydzień . Nasiona do siewu z zielonego bobu to trzeba w ilości 2t/ h wysiać , chyba że już żółty się  za zielony handluje , to wtedy  tak .   Śmiech na sali z tym siewem zielonego bobu . 

Opublikowano
Racyl mi też mówił że jak bób po pas to plonu nie będzie, a mi wychodzi ponad 8t/ha zielonego ziarna :) i to w nie polecanym rozstawie 65cm :) podobno tylko ten w rozstawie 40cm dobrze plonuje :)
Oczywiście po pas był jak kwitł, teraz ma około 140-160 cm.
Opublikowano

Tomasz i gienio 100% z Wami się zgadzam. Racyl skoro tak twierdzisz, to kupuj zielony z robakiem za poł ceny, susz na strychu i kasuj później po 20zł/ kg. Biznes and biznes.

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Racyl mi też mówił że jak bób po pas to plonu nie będzie, a mi wychodzi ponad 8t/ha zielonego ziarna :) i to w nie polecanym rozstawie 65cm :) podobno tylko ten w rozstawie 40cm dobrze plonuje :)

gdzie konkretnie napisałem że jak bób wysoki to nie ma plonu ? konkretny cytat a nie wycieranie się kimś

sam lubie wysokie boby przynajmniej metrowe

ciekawe rzeczy z plonem, u 90% producentów bób nie plonuje i przez to mamy ceny wysokie w tym roku a u tego bez zmian 😂 już nawet pomijając rozstawy, lanie wody widać z daleka

Opublikowano
4 godziny temu, gienio007 napisał:

To mnie się tak liczy że wszystko wiedzący Racyl w swym całym życiu wyprodukuje i sprzeda tyle bobu co ja w tydzień . Nasiona do siewu z zielonego bobu to trzeba w ilości 2t/ h wysiać , chyba że już żółty się  za zielony handluje , to wtedy  tak .   Śmiech na sali z tym siewem zielonego bobu . 

żółty ?😂 kiedy on ma pożółknąć jak co dzień się nowy łuska. niczego się nie przechowuje ani nie chłodzi. prosto z pola do łuskania i na rynek

już kiedyś napisałeś że bób w strąkach może i miesiąc leżeleć schłodzony tylko że taki bób potem wygląda jak wygląda i każdy może sobie zobaczyć ten bób w marketach czy to lidlu, biedronce, eleclercu co ten towar ma wspólnego ze świeżością

gdzie jak gdzie ale na targu nie ma głupich klientów że wszystko kupią jak w marketach

Opublikowano
racyl napisał:

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

gdzie konkretnie napisałem że jak bób wysoki to nie ma plonu ? konkretny cytat a nie wycieranie się kimś

sam lubie wysokie boby przynajmniej metrowe

ciekawe rzeczy z plonem, u 90% producentów bób nie plonuje i przez to mamy ceny wysokie w tym roku a u tego bez zmian 😂 już nawet pomijając rozstawy, lanie wody widać z daleka

Chcesz przyjedz zobacz, moge podać adres na pw to zobaczysz sobie na żywo. 8.3 t/ha wychodzi mi bobu, późniejsze siewy już tak dobrze nie będa ale wygląda że poniżej 6.5 t z ha nie zejdę. Ale zresztą racyl i tak wie lepiej :) on ma najlepszy bób :)

Do tej pory zebrałem 0.5ha i 4170kg sprzedałem, po co miałbym kłamać.
Opublikowano (edytowane)

powiem ci jedno gdyby większość miała plony na takim poziomie to bób nie kosztowałby tyle w połowie lipca co w tym roku.

takiej sytuacji na przełomie lipca nie pamiętam. nie ma suszy a cena na zadawalającym poziomie

skoro tak twierdzisz to tak jest. sprzeczamy się o odległości a najważniejsze i tak na jakiej on ziemi rośnie i co ma dane

na marginesie nie wspominałem o 40 cm tylko 45 i nie mam jakiegoś zajebistego bobu takiego jakbym chciał a chociażby plonował katalogowo 

czym więcej dbam, nawozu daję to oddalam sie od plonu co kiedyś osiagałem

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Rybitwy 6.5- 7, Katowice 7. Tomasz 100% racji, Racyl wie najlepiej i innych producentów bobu mających inne zdanie obraża taki kulturalny detalista, dla klientów milusi, a konkurencję eliminować chce w zarodku, jak nasz j.....ś Tomasz jaki rozstaw, jaka odmiana, ile wysadziłes nasion bobu na ha i jakie nawożenie, ochrona na grzyba ile razy i czym jeśli można wiedziec. Racyl i tak nas zruga😎

Opublikowano

Z wysokiego bobu lepiej się rwie, ale dla Racyla nie ma to znaczenia, ja uprawiam bób od sekundy, a racyl od poczęcia już był specem szczególnoe w produkcji materiału siewnego z odpadu zielonego bobu😎a ja się dziwie, że oryginalny materiał jest gorszy od mojego, jak nie ma ceny zielony bób i na giełdzie się nie sprzeda to suszą, sprzedaja nasiona jako rok po centrali i dopiero zamiast 9 ton z ha jest 2😎biznes and biznes

Opublikowano

Nawet w tym roku na rybitwach zielony bób z robakiem za 2.5zł/ kg można było kupić, wysuszą i sprzedają magiki jako rok po centali za 18zł/ kg, jakby nie było 3 krotne przebicie😎

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Agent007 napisał:

Z wysokiego bobu lepiej się rwie, ale dla Racyla nie ma to znaczenia, ja uprawiam bób od sekundy, a racyl od poczęcia już był specem szczególnoe w produkcji materiału siewnego z odpadu zielonego bobu😎a ja się dziwie, że oryginalny materiał jest gorszy od mojego, jak nie ma ceny zielony bób i na giełdzie się nie sprzeda to suszą, sprzedaja nasiona jako rok po centrali i dopiero zamiast 9 ton z ha jest 2😎biznes and biznes

czy ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem ?

wyrażnie kilkukrotnie pisałem że osobiście lubię wysokie odmiany bo są łatwiejsze i lepsze dla kręgosłupa przy zbieraniu

chłopie jakim specem ? to co mam wyrzucać to zasuszam a tego jest malutko , starcza może na 4-5 rządki i to wszystko więc nie wiem w czym masz problem

w poprzednim roku kupiłem tak jak pisałem ze sklepu 3/4 uprawy i jakiegoś plonu 9ton nie było

kto normalny dałby ci tyle samo za bób siewny z dziurkami co za normalny😂 no proszę cie jak już piszesz to pisz z sensem a nie potem ludzie maja ubaw

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

W tym roku pod uprawę lepszy jest szerszy rozstaw przecież widzicie ile jest wody nie rozumiem po co się droczyć :)  z ziarna 45 rozstaw na jednym polu przeliczając na ha wyszło mi 6t bizona, teraz kończymy bachusa i będzie około 7t/ha. Wnioski proste :) Dragona nie chce znać nie rozumiem po co to ktoś poleca. Chyba że ziarno trefne było.

Edytowane przez Kamil92K
Opublikowano

to trzeba porównywać dwie takie same odmiany.

nie wszędzie u każdego te same odległości dadzą te same efekty. to co u jednego idealnie się sprawdza u innego nie będzie nic dawało

u mnie popatrzeć tam gdzie bób z jakiś powodów jest rzadki to nic nie zmieniają duże odległości w ilości i wielkości strąków

miałem kiedyś przez kilka lat dragona i jakoś tragedii nie było , twardy do łupania

jankiel biały to jest dopiero drobnica