Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

puki nie ma towaru to może sobie dyktować cenę a jak sie pojawi więcej to za 2 dni już będzie inna cena

Opublikowano

Apropo teorii to wszyscy doktorzy zalecają fosfor potas na jesień, czyli następna teoria teoretyków, a życie życiem, na wiosnę tylko nawozy bezchlorkowe, a racyl ogławianie bobu praktykowałeś, o ile dni niby przyspiesza zbiór w realu, a nie na papierze?

Opublikowano

ogławianie 😁, słyszałem

jedyne ogławianie a raczek przygniatanie to mam w dwóch rządkach w drodze do pryskania pod ciągnikiem 😂

może to i przyspiesza ale kto by się z ty bawił

na tym forum też koleżka zetor lublin pisał o fosforze i potasie jesienią a wiosną 500 azotu i miało to lepiej działać

e tam te teorie. da sie nawóz w rządki razem z nasieniem i jest najlepiej

zawsze bezchlorki na maliny truskawki. w poprzednim roku 2019 ze złości na cenę z sezonu 2018 dałem polisofskę 6 tak bez przesady z umiarem i malina jeszcze lepiej rosła niż po bezchlorkowcach

Opublikowano
20 minut temu, kellyq napisał:

A ja mam takie pytanko są jakieś metody na opóźnianie zbioru?

X-STRES 

2 godziny temu, Agent007 napisał:

Apropo teorii to wszyscy doktorzy zalecają fosfor potas na jesień, czyli następna teoria teoretyków, a życie życiem, na wiosnę tylko nawozy bezchlorkowe, a racyl ogławianie bobu praktykowałeś, o ile dni niby przyspiesza zbiór w realu, a nie na papierze?

Ja ogłowiłem w tym roku 2,5h ale nie podzielę się spostrzeżeniami bo za mądrzy tu co niektórzy są i za leniwi . 

Opublikowano (edytowane)

tak jak pisałem, węższy rozstawy to i tak ci nie przejrzewa momentalnie

na temperatury np po 32 przez kilka dni w czasie zbiorów nic ci nie pomoże nawet żaden wynalazek. jak jeszcze gdzieś powietrze stoi na plantacji to bób się gotuje na polu

zazwyczaj to ludzie tłuką ile da sie da bo cena zawsze spada z dnia na dzień. zawsze to wyścig z czasem ile uda sie najdrożej sprzedać

nie każda odmiana tak samo szybko ci przejrzewa. np rambos krzaki już ma zdechłe a nasionka nadal mają wygląd handlowy

31 minut temu, gienio007 napisał:

X-STRES 

Ja ogłowiłem w tym roku 2,5h ale nie podzielę się spostrzeżeniami bo za mądrzy tu co niektórzy są i za leniwi . 

Ty się kolego niczym nie dzielisz po za chwaleniem sie

boisz sie zawsze że ktoś coś wyczyta i zaraz jakaś mega konkurencję ci utworzy

obcinasz wierzchołek wzrostu i roślina ma przez to mniej do wykarmienia i idzie w strąki a przez to szybciej dojrzewają. po ścięciu na dodatek strąki tez maja więcej światła

to jest podobnie jak z przerywaniem grubszych strąków z krzaków, po oberwaniu momentalnie reszta dojrzewa

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Zdecydowana większość na tym forum robi tajemnice bo obawia się konkurencji, to po co to forum założone zostało? Cenę robi przedewszystkim pogoda, a nie to, że ileś osób zwiększy areał. Jakby tak cudownie i pewnie z bobem było, to cała Polska obsadzona byłaby bobem, a tak nie jest. A skoczki są w każdym roku, w jednym dużo, w innym mniej, ale niektórzy swoje niby tajemne techniki produkcji 15 ton z ha zabiorą do grobu i robakom przekażą bez najmniejszego sprzeciwu. Pozdrawiam tajemniczych producentów bobu.

Opublikowano

No bez jaj że masz żale do bezrobotnego PISowca że  nie chce Ci takiej błahostki powiedzieć ??? Sam zetnij na próbę jakiś kawałek i  obserwuj  , mnie i tak byś nie wierzył , bo ja sługa Jarka jestem . 

Opublikowano

Nie pisałem, że sługa Jarusia jesteś. Jest wolność, w tym również wolność preferencji politycznych. Zmusisz mnie, abym Jarusiowi buty czyścił i był za jego fanaberiami polotycznymi? Skoro taki Jaruś święty, nie lubi ruskich i niemców to dlaczego ich produkty płyną i jadą do nas, a nasze nie? To jest Jarusia suwerenna Polska? A nasz wrak samolotu co robi 10 lat u ruskich?  Śmieszne dopłaty do uprawy bobu kto nam zabrał? Chyba, że Ty dostajesz? Kupić głosy nierobów 500 plus, aby chlali pod sklepem za nasze, nie jarkowe! Nie boję się jarkowych wielbicieli, portrety jarusia wiszą na ścianach w każdym pokoju? Z kotem ma się rozumieć.

Opublikowano
3 godziny temu, Agent007 napisał:

Nie pisałem, że sługa Jarusia jesteś. Jest wolność, w tym również wolność preferencji politycznych. Zmusisz mnie, abym Jarusiowi buty czyścił i był za jego fanaberiami polotycznymi? Skoro taki Jaruś święty, nie lubi ruskich i niemców to dlaczego ich produkty płyną i jadą do nas, a nasze nie? To jest Jarusia suwerenna Polska? A nasz wrak samolotu co robi 10 lat u ruskich?  Śmieszne dopłaty do uprawy bobu kto nam zabrał? Chyba, że Ty dostajesz? Kupić głosy nierobów 500 plus, aby chlali pod sklepem za nasze, nie jarkowe! Nie boję się jarkowych wielbicieli, portrety jarusia wiszą na ścianach w każdym pokoju? Z kotem ma się rozumieć.

Mnie to się zwyczajnie wierzyć nie chce że on ma niby takie wielkie poważanie wśród swoich i wszyscy go słuchają ? Ludzie po części wolą już jego poglądy niż tęczowych i z tond to wmawianie że to niby Kaczor rządzi całym krajem . Jak sam kiedyś powiedział : my nie mamy z kim przegrać , możemy co najwyżej we  własne krótkie nóżki się  zaplątać . Gdyby ci tęczowi nie byli tacy beznadziejni , to by o Jarka "wielkości " nikt nawet próbował mówić bo by zaraz został wyśmiany , bo jaki on niby wielki i władczy ?????

Wiele razy pisałem że NIGDY na PISioków nie głosowałem a Wy i tak swoje że ja PISiok . 

Pierwszą torebkę bobu chętnie zawiozą panu prezesowi Jarkowi , bo ten choć wieczny kawaler to i tak za promowaniem wartości rodziny  jest a nie gejów i tych innych odmieńców . Możecie mnie osobistym sługą Jarka za to nazywać , ale on przy tych tęczowych zbokach to jest WIELKI gość . 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rsiejka napisał:

Sadzil ktos z Was bob sadzarka do ziemniakow? Zastanawia mnie ile kg by wysadzila na hektar bez zadnych zmian w podajniku.

bez żadnych zmiana przy taśmie sadzarki to nie ma szans żeby ci to sadziło bób. drobne ziemniaki potrafią przelatywać już w drodzę pionowej na taśmie to co dopiero bób

sadzarka taśmowa do ziemniaków:

ma rozstaw rzędów 62,5 i 67,5cm

odległość nasion 29cm-35 ( zależy od rodzaju są sadzarki co i na mniejszych odległościach sadzą)

zależy w jakich rozstawach ktoś chcę sadzić bób

trzeba by przerobić:  taśmy sadzarki pobierające ziemniaki trzeba by zaszczelnić, nakładki na miseczki pozakładać.

Najważniejsze to jak bób miałby spadać z taśmy do ziemniaków bo tam trzeba by istotne przeróbki zrobić

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Gienio jak pojedziesz zawieźć bób Jarusiowi to po ile skasujesz za kilo? Nie zapomnij wziąść dla kota. Gienio szacun dla Ciebie, jak odbiorcą Twojego bobu jest sam prezes, to Tobie lipa cenowa nie grozi.

Opublikowano
mds212 napisał:

A liczyć w szkole to się nie nauczyłeś? Zmierz rozstaw, wyznacz mtz i gotowe

Super odpowiedz. Ile ziaren sadzarka wezmie do jednego kielicha, a ile jeszcze spadnie po drodze?

Opublikowano (edytowane)

miseczki sadzarki od ziemniaków są za duże, potrzebne nakładki

zobacz sobie łańcuchy sadzarki od bobu i porównaj z tymi od kartofli

za dużo przeróbek, już łatwiej pospawał by coś nowego takiego, założył mniejsze łańcuchy

te miseczki w łańcuchach od bobu są wielkości dawnych blaszek do przybijania papy

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Bób dla Naszego Prezesa i Wodza musi być pierwszego sortu, nie może to być zagraniczna odmiana, wyprodukowana tylko i li polskimi maszynami pierwszego sortu, bez żadnej zagranicznej chemii i bez unijnych dopłat. Spełnia ktoś takie warunki producenci?

Opublikowano

A co ci tak ten prezes winny, moż eon wcale nawet nie lubi bobu 😂