Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rzędów i ilości wysiewu się nie czepiamy. to indywidualna sprawa każdego tylko niech potem nie pisze bzdur że zbierze 8-10t .

skup się na odmianie. odmiana bardzo atrakcyjna fizycznie ale nie o to nam chodzi jak chcemy dużo kasy zarobić

Opublikowano (edytowane)

A co masz do Rambosa ? W takim samym rozstawie sieję i daje 8t/ha, oczywiście podlewany. Ziarno jest atrakcyjniejsze od Bizona, tylko u mnie wysiew jest 180-190kg/ha. W zeszłym roku wyszła super kasa na Rambosie ... Jedyna trochę wada to wielkość strąków, trzeba trochę więcej skrzyniopalet przewieźć z pola niż w Bizonie czy Bartku.

A i tak wczesnego nie robię, u mnie siew jest w takim terminie aby zbiór wyszedł mniej więcej 5-20 lipca.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Ja na wczesnych siewach się nie znam ;)  Agrowłókniną na przyspieszenie nie przykrywam, Rambos jak ktoś chce mieć jak najszybciej to średnio się nadaje, są "szybsze" odmiany. Najwcześniej siałem 28 marca xD 

Opublikowano

Wiedziałem,  że tylko Tomasz może to rozkminić. Przykrywać rambosa to jak okrywać truskawkę ze środka sezonu.

Po to przykrywamy i włazimy wcześnie żeby jak najwcześniej towar doszedł

Opublikowano

Przypadkowo ;) Ja sieje Rambosa bo mogę go wcześniej trochę posiać niż Bizona przez co lepiej łapie mi wilgoć z gleby. Na Rambosa mam okienko 1-20 kwietnia żeby wyszedł mi w terminie który mi pasuje, Bizona musiałbym siać w okienku 5-25 kwietnia a wiosną z każdym dniem wilgoć ucieka, a jak się podleje przed kiełkowaniem to potem ma problem przebić skorupę która potrafi się zrobić .

Opublikowano

Widzisz dalej nic nie rozumiesz i chyba nigdy nie zrozumiesz jak zarobić jak najwięcej 😉

Sam dużo rambosa sadziłem kiedyś jak obstawiałem cały sezon. Rambos piekne, duże nasiona. Rambos czy inny taka samą ma cenę puki nie jest nie świeży stary.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, racyl napisał:

Rambos czy inny taka samą ma cenę puki nie jest nie świeży stary.

Tylko stary Rambos nadal jest zielony, a Bizon zrobi się szybko biały i potem żółty ;) I to jest jedna z większych zalet Rambosa, że nawet jak lekko spóźnienie złapiesz w zbiorach to go spokojnie komuś sprzedasz xD Straszyli że Rambos słabiej plonuje, ale u mnie czy to Bizon, Bartek, Rambos czy Bachus plonuje wszystko tak samo. Chciałem na ten rok trochę na próbę Bolero kupić ale nie mogłem nic sensownego znaleźć.

A co do ceny, może i w hurcie taka sama, ale z Rambosem wjeżdżasz i moment sprzedajesz, a właściciele Bizona patrzą jak szybko rozchodzi się towar z twojego samochodu xD 

Opublikowano

Mam wrażenie ,że to TY niewiele rozumiesz pisząc że rambosa i bizona w pełni sezonu sprzedaje się w tej samej cenie. Co do wysiewów i sadzenia pod włókninę to w moim przypadku ani rambos ani bizon.

Opublikowano
33 minuty temu, johnderee napisał:

Mam wrażenie ,że to TY niewiele rozumiesz pisząc że rambosa i bizona w pełni sezonu sprzedaje się w tej samej cenie. Co do wysiewów i sadzenia pod włókninę to w moim przypadku ani rambos ani bizon.

Tym bardziej powinieneś pojąć o co w tym chodzi pod przykrycie na wczesny

W pełni sezonu jest mnóstwo towaru i każdy szuka towaru jak najtańszego i całkiem przyzwoitego

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko stary Rambos nadal jest zielony, a Bizon zrobi się szybko biały i potem żółty ;) I to jest jedna z większych zalet Rambosa, że nawet jak lekko spóźnienie złapiesz w zbiorach to go spokojnie komuś sprzedasz xD Straszyli że Rambos słabiej plonuje, ale u mnie czy to Bizon, Bartek, Rambos czy Bachus plonuje wszystko tak samo. Chciałem na ten rok trochę na próbę Bolero kupić ale nie mogłem nic sensownego znaleźć.

A co do ceny, może i w hurcie taka sama, ale z Rambosem wjeżdżasz i moment sprzedajesz, a właściciele Bizona patrzą jak szybko rozchodzi się towar z twojego samochodu xD 

Wystarczy spojrzeć na rambosa że tych strąków ma mniej. zawsze jest mniej rambosa. owszem ładnie się go zbiera obrabia i super wygląda .

W takim szerokim rozstawie i małej obsadzie zawsze szybciej przejrzeje bo jest za***iście doświetlony. mam taką sąsiadkę co też tak lubi sadzić. zawsze jej bób szybko się zestarzeje .

Ja mogę sprzedawać biały w detalu w 3-4 tygodniu a nie Ty na hurt z ekipą ukraińców

Opublikowano
24 minuty temu, racyl napisał:

Wystarczy spojrzeć na rambosa że tych strąków ma mniej. zawsze jest mniej rambosa. owszem ładnie się go zbiera obrabia i super wygląda .

Nie jest mniej niż Bizona ...

Opublikowano

Powiem wam że materiał siewny ma bardzo dużo do tego tematu. Kiedyś brat miał Bachusa gdzieś kupił z dalszego światu. Ja kupiłem od innego chłopa też Bachusa. Nawozy i klasa gleby ta sama zabiegi też. Pole w jednej linii A jak przyszło do zbioru u mnie po 2-4straki u niego od 4 do12. Następnego roku test jego Bachusa na moim polu i  efekt plenniejszy.

Opublikowano

To że bób zrzuca kwiat i nie zawiązuje strąków to nie jest wina tylko nasienia. Przede wszystkim bób zrzuca kwiat jak ma za mało wody, makro i mikreoelementów na czas. Bób cholernie lubi wapno .

Warunki nigdy nie będą podobne bo np nie wiesz co ktos ładuje do opryskiwacza

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

W takim szerokim rozstawie i małej obsadzie zawsze szybciej przejrzeje bo jest za***iście doświetlony. mam taką sąsiadkę co też tak lubi sadzić. zawsze jej bób szybko się zestarzeje .

Jak w zeszłym roku miał 1,2m to nie był tak za***iście doświetlony xD Ale nie powiem, za duży mi urósł, najlepszy jest taki 0.9-1m

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To tylko na pokazuwke hehe. Ostatnie skrzynki już tak jak mówisz .żucil przygarnął zasypał. Ku... Ile to roboty z tą sadzonką jest.co rok tak gadam i co rok sadze

Edytowane przez Mareksnopkowski
Opublikowano

Przeliczyłem się . Drobne nasiono było i multiplatow zbrakło. I trzeba było nadziubac w skrzynki a ich niewiele tez. Racylku ty przecież w swoim siewniczku pszeniczno bobowym też grubo dziubdziasz w rzadeczku jak siejesz.jest jak jest

Opublikowano (edytowane)

To prawda gesto sieje , nawet 2 razy tyle co ten gość z tego materiału. No ale ja mam rządki co 45cm.

Tylko że ja  nic nie rozrywam póżniej. Nie wiem to sadzić sadzarką potem takie nadziubdziane

Zastanawiam się dlaczego wam ten bób z sadzonek kiepsko potem plonuje, być może problem tkwi słabym ukorzenieniu .

Edytowane przez racyl