Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 12.07.2023 o 15:08, racyl napisał:

Jak patrzę na jaką wartość mogę zebrać i wyłuskać bobu 100kg a ile przez ten cZas zebrac truskawki to bob wychodzi słabo dochodowo

Przy cenach na stoisku w szczycie 8 truskawki 20 bób wszystko przemawia na korzyść bobu jeśli chodzi o sam zbiór. Wygodniejsza pozycja i to, że łuskać można dosłownie przy kawie albo dać dzieciakom do łuskania. Wiesz ile taki gówniarz jest przez godzine w stanie wyłuskać? Miałem truskawki i już nigdy w życiu.

19 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

9zl za kg w hurcie, 8t z ha nie ma co narzekać ;) mi tam lepiej bob wychodzi niż truskawka, roboty tylko przy zbieraniu, żadnego pielenia itp.

Sadze w przyszłym ok 0, 5 ha na razie i życie zweryfikuje. Jest w mieście moda na bób i trzeba korzystać. Żeby tylko takich skoczków za wiele nie było.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Mareksnopkowski napisał:

Gdzie wy widzicie takie ceny na elizowce żeby 7 wyciągnąć trzeba się nastać a tu widzę 9zl za tony. Rambos nie rambos nic nie pomaga. 

Bronisze ;) łapki przywożą od was z Elizowki i z Krakowa, od razu widać że to nie nasz, bo na wstążki robiony a nie strunowa ;) w piątek można było nawet po 11 podać, a 10 to bez stania, wjeżdżasz, przeładunek i wyjazd z placu. A dzisiaj aby wjechałem na plac, może z pół godziny i po 9 w całości, około 1200kg.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Warmiak napisał:

Przy cenach na stoisku w szczycie 8 truskawki 20 bób wszystko przemawia na korzyść bobu jeśli chodzi o sam zbiór. Wygodniejsza pozycja i to, że łuskać można dosłownie przy kawie albo dać dzieciakom do łuskania. Wiesz ile taki gówniarz jest przez godzine w stanie wyłuskać? Miałem truskawki i już nigdy w życiu.

Sadze w przyszłym ok 0, 5 ha na razie i życie zweryfikuje. Jest w mieście moda na bób i trzeba korzystać. Żeby tylko takich skoczków za wiele nie było.

Chłopcze nie mów mi co to jest sezon truskawkowy bo ja co roku mam go od 20 maja do ponad 20 lipca. Także jestem w trakcie

Po 1 ha bobu to ja miałem kilkanaście lat temu teraz sadzę w tych terminach co mi się opłaca. Za to 10zł to kupa roboty

17 minut temu, Mareksnopkowski napisał:

Gdzie wy widzicie takie ceny na elizowce żeby 7 wyciągnąć trzeba się nastać a tu widzę 9zl za tony. Rambos nie rambos nic nie pomaga. 

Oddajeta za parę groszy a potem sprzedają handlarze taniej na targu

5 godzin temu, Zibo123123 napisał:

Na godziny 

no to ile jest roboczogodziny w jednym kilogramie gotowego ziarna w woreczkach

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, racyl napisał:

no to ile jest roboczogodziny w jednym kilogramie gotowego ziarna w woreczkach

U mnie koszt zbioru i późniejszej obróbki wychodzi 1,75zl za kilogram, do tego opryski nawozy opakowanie  nasiona to przy 9zl za kilo i 8t z ha wychodzi fajnie.

Opublikowano (edytowane)

Na tym się nie oprze.

Jedna osoba żeby zebrać strąków na 100kg potrzebuje 4 h + 4h na wyłuskanie, przebranie, wypłukanie  i spakowanie .

Koszt pracy 8x 20zł= 160zł

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

To w tym roku mam rekord plonu na bizonie. Z 0,13ha zebrałem 1412kg ale przy gęstej obsadzie i podlewaniu

Nawet jak nie miałem długich prostych strąków to byłem w stanie zebrać strąków na 100kg w 4h

Edytowane przez racyl
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

9zl za kilo i 8t z ha wychodzi fajnie.

Ty wstawił byś kiedyś zdjęcia pola czy nawet pojedynczej łodygi ile ona ma strąków na te 8t lub 8,3t jak to zwykle masz. No taki jestem ciekawy.10kwiecien to  z 25ar to z 500kg będzie u mnie sam zrobię więc zarobię na 🍞

1 godzinę temu, racyl napisał:

Oddajeta za parę groszy a potem sprzedają handlarze taniej na targu

. A ty po ile oddałeś ten przykrywany?

Opublikowano (edytowane)

Siany 12 kwietnia podlewany dał 8.5 t z ha ;) A bez wody co miałem, to zebraliśmy, siany 25 marca i 3t z ha, więc woda w bobie musi być ...

Lepiej jednak wychodzi 8t po 9 niż 3 po 12 ...

Jak nie zapomnę to zrobię fotkę i w sobotę tu wrzucę.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.07.2023 o 21:19, Mareksnopkowski napisał:

Ty wstawił byś kiedyś zdjęcia pola czy nawet pojedynczej łodygi ile ona ma strąków na te 8t lub 8,3t jak to zwykle masz. No taki jestem ciekawy.10kwiecien to  z 25ar to z 500kg będzie u mnie sam zrobię więc zarobię na 🍞

Zdjęcie pojedynczej łodygi, bob ma od 1.2 do 1.5 zależy w którym miejscu na polu.

IMG_20230715_070747.jpg

Opublikowano

Czuć piniondz. Wczoraj na stoisku w pobliskim miasteczku powiatowym truskawki po 12 kilo, bób też po 12 - tyle, że za pół. To tylko potwierdza , że warto w to pójść. Tomasz no duży, ale te strąki coś cienkie i za gęsto posadzone a może to tylko złudzenie. One są już w fazie zbioru? bo moim jeszcze tydzień brakuje aby można było jeść, ale ja później siałem i trochę podlewam.

Opublikowano (edytowane)

Faza zbioru, czy ja wiem czy gęsto, 180kg/ha. Trochę za dużo dopalaczy mu dałem i za bardzo wyrósł. Na razie pierwsze 0,66ha wyszło 7950kg/ha a następny kawałek 0,66ha 8450kg/ha. Teraz wchodzę w tego Bartka co na foto, to patrząc po tym jak się przesuwają przy rwaniu na polu też się zanosi na jakieś 7.5-8.5t/ha.

Opublikowano
55 minut temu, Warmiak napisał:

Czuć piniondz. Wczoraj na stoisku w pobliskim miasteczku powiatowym truskawki po 12 kilo, bób też po 12 - tyle, że za pół. To tylko potwierdza , że warto w to pójść. Tomasz no duży, ale te strąki coś cienkie i za gęsto posadzone a może to tylko złudzenie. One są już w fazie zbioru? bo moim jeszcze tydzień brakuje aby można było jeść, ale ja później siałem i trochę podlewam.

za rok bedzie tez 12, tylko za 2 kg:)

Opublikowano (edytowane)

Nie będzie tak od razu, małopolska nie nasadzi bo tam ceny rewelacyjnej nie ma , za 6-7 za kg nikt hektarów sadzil nie będzie ... Przy plonie 6t i więcej z ha to fajnie wygląda, ale jak plon to 3-4t z ha to lepiej do pracy iść i nie martwić się o ceny na giełdzie i pogodę ...

Ja nic nie zwiększam, w tym roku 2ha nawadniane dadzą około 16t i 70ar bez wody da w sumie 18t, a na przyszły rok będzie 2,25ha ale wszystko nawadniane to licząc przy zamierzanych 8t z ha też mi wyjdzie 18t do zrobienia.

Opublikowano

Hmmm 6 na kiju to 8 t aha. No to niewiem .  To chyba trzy dni przed śmiercią taka ma masę. W wolnym czasie podpowiedz od kiedy lejesz wodę do kiedy. A te dopalacze to służą tym że wysoki i zdrowy a o zawiązywaniu to woda w odpowiednim czasie robi  robote.ale weź to lej to trzeba cały czas. Czuwać przesuwać 

Opublikowano (edytowane)

Od kwitnienia leje wodę aż do zakończenia zbiorów, albo się leje wodę albo dokłada do biznesu ... A jak dopalacza dasz, to duży krzak chroni go przed słońcem i tak szybko nie dojrzewa.