Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cały tydzień detaluje po 8zł i już widzę jak ktoś wam da w hurcie tyle samo 😂

puki co nie jest  źle z ceną

top bardzo fajna odmiana, strąków kilka i konkretne. pierwszy rok ją miałem i mi się podoba. szybko dochodzi

minus to że szybko przejrzewa i nawet jak w tym roku gdzie chłodniejsze temperatury, tydzień czasu i bób jest przejrzały

Opublikowano

Wtorek bronisze sprzedane 320kg  po 6.4 czwartek 300 kg po 6.5 piątek 280 kg po 7zł(z 20 arów czyli plon 4.5t /ha nie licząc odpadów odm.  Bachus) Wszystko sprzedawane przed godz. 15.  więc nie wiem jak bywało później. Ładny towar zawsze się sprzeda w dobrych pieniądzach a jak niektórzy nawiozą albo robaczywego albo drobnego to i cena musi być niższa z automatu. Nastepny rzut od poniedziałku. grube nasiono bedzie ale niestety po przerwaniu kontrolnym ok 15% robaczka się trafia(sporo odrzutu niestety bedzie lecz ja nie uwazam sprzedawać takiego towaru) lecz to niestety przez pogode bo nie szło wiechac w pole przez opady(czerwiec 380mm) naszczęście grzybówki udało się zrobić i ani askochutozy ani rdzy nie widać

Opublikowano

Jeżeli dla Racyla 8zł w detalu do dobra cena to jesteśmy z 2 różnych światów. Sam pisze Racyl, że topbob po tygodniu niehandlowy towar, tydzień na zerwanie, łuskanie, detal po 8zł, jak ktoś lubi po 20h na dobe zajmować się bobem i wychwalać detal po 8zł to uprawę ktoś dotuje😎nieco mniej ma market na detalu bez uprawy😎

Opublikowano

Wszystko zależy co znaczy słowo detal dla jednego jest to 20kg dziennie a sam znam gościa co potrafi sprzedać do 250kg dziennie na kg bo ma dobry punkt i stałych "wiernych" klientów. a więc te 20 kg po daj Boże 2zł zarobku nie robi wrażenia ale te 200 kg po te 2 zł to już ładna dniówka . A poza tym detalowanie to też nie łatwy kawałek chleba i nie dla każdego.Nie lubię tego by komuś zaglądać do kieszeni każdy robi jak uważa i za ile uważa choć to czasem pociąga konsekwencje w postaci spaku ceny na rynku jednego dnia to mamy wolny kraj. A na marginesie dziś w lidlu opakowanie 0.5 kg 9.90 a towar już dobrze przestały lecz ludzie brali nawet i po 3 torebki

Opublikowano
9 godzin temu, Agent007 napisał:

Jeżeli dla Racyla 8zł w detalu do dobra cena to jesteśmy z 2 różnych światów. Sam pisze Racyl, że topbob po tygodniu niehandlowy towar, tydzień na zerwanie, łuskanie, detal po 8zł, jak ktoś lubi po 20h na dobe zajmować się bobem i wychwalać detal po 8zł to uprawę ktoś dotuje😎nieco mniej ma market na detalu bez uprawy😎

każdy ci powie że dobra cena 8zł w detalu i oby co roku było takie minimum

To że plon jest kiepski, czy nasiona drogie to klienta końcowego to nie interesuje. dla niego możesz i nasienie kupować po 40zł a nawozy po 4tys za tonę płacić

Nie wiem z jakiego jesteś swiata ale wygląda na to jakbyś pierwszy rok zabrał sie za uprawę bobu i nie widział cen minimalnych w detalu po 3zł 4zł, 5zł w poprzednich latach

Taka jest specyfika tej odmiany top, to może ja na nią mam wpływ 😂

Opublikowano

Skoro wychwalacie, że lidl i inne markety mają większą przebitkę na 1 tonie bobu, niż producent bobu ma czystego zysku za sprzedaż 10 ton to pogratulować inteligencji i tylko pozazdrościć, że macie sponsorów dotujących uprawę bobu. Futboll ma sponsorów i widzę, że bób też. Od jakiej ceny obstawiacie 1kg nasion bobu na jesieni,markety suchymi nasionami bobu nie handlują, jakby tak było to w takim lidlu 25zl/ 1kg jak nic😎

Racyl dalej wszystko wiesz najlepiej!! Za uprawę bobu zabrałem się sekunde temu!!! 4 lata temu pamiętam plac w rybitwach w połowie lipca i cenę 1.8zł za 1kg, sam miałem wtedy 350kg i poszło do utylizacji, Racyl nie cwaniakuj tak!! Opłacalność uprawy dla mnie to średnie ceny sprzedaży z 5 lat, a minimum z 3, a nie z 1 roku 8, a z innego 3. Jaką cenę prognozujesz za nasiona, bo miesiąc temu gość poszukiwał nasion na przyszły sezon twierdząc, że teraz kupi po 7zł/ 1kg, a zimą będą drogie. 10zł/1kg prognozujecie, czy więcej, skoro nie ma wysokich plonów z ha w tym roku?

Opublikowano

Ten rok ma niezła cenę. Ja na moje 6 albo 7lat uprawy to w tym i ubiegłym roku zobaczyłem jakieś pieniądze. 1 razu po 300kg i giełda. Sprzedawało się po 4 lub 3.5zł w 5 osób robiliśmy czlowiek był młodszy jakiś bardziej chytry i się biegało po polu rodzina pomogła i kasy było . Pamiętam zrobiłem 1raz w strunowych bo się nie znałem to mi handlarz powiedział ze w takim nikt nie kupi a każdy mijał mnie to my worki na Elizówce kupiliśmy i 300kg przeżucaliśmy tyle że 2 kolegów było z ciekawości to z nudów poszło. Cały dzień pracy 100km w jedną i na czysto z 800zł zostało może i kasa była inna. Bób czysty spalinowym na plecach go pryskałem gorąco to w koszulce jak zawiało opryskiem to po 20a pryskania 2 dni do tyłu się chodziło. Potem podobnie tylko mniej błędów się robiło. Teraz tylko detal. Może i dobrze że wszystko nie zawiązało bo bym miał sraczkę że się nie sprzeda. Zrobie 30kg bobu po 10 urwe z 2a 150kg ogórka trochę cukrówki i cukini i mam tyle samo ci z giełdy kilka lat temu tyle żę mniej się urobie nie trzeba brygady ludzi. Zaraz szparagówka i qq cukrowa jak bób skończę i jakoś się kręci. Z 20a bobu za rok 15a 

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, Agent007 napisał:

Racyl dalej wszystko wiesz najlepiej!! Za uprawę bobu zabrałem się sekunde temu!!! 4 lata temu pamiętam plac w rybitwach w połowie lipca i cenę 1.8zł za 1kg, sam miałem wtedy 350kg i poszło do utylizacji, Racyl nie cwaniakuj tak!! Opłacalność uprawy dla mnie to średnie ceny sprzedaży z 5 lat, a minimum z 3, a nie z 1 roku 8, a z innego 3. Jaką cenę prognozujesz za nasiona, bo miesiąc temu gość poszukiwał nasion na przyszły sezon twierdząc, że teraz kupi po 7zł/ 1kg, a zimą będą drogie. 10zł/1kg prognozujecie, czy więcej, skoro nie ma wysokich plonów z ha w tym roku?

jakbym miał sprzedawać po 2-3zł to wolałbym to przywieść do domu i wysuszyć na folii na nasienie a nie żebrać o 2 czy 3 zł na giełdzie

widzisz jak Ty kompletnie nic nie wiesz o uprawie nawet nie sprzedany bób zmarnowałeś to o czym tu chłopie mowa

Jak te obecne ceny minimalne są kiepskie to twoja pazerność nie zna granic

jeśli twoim zdaniem 10zł to drogo za nasiona 😂😂 brak słów

Edytowane przez racyl
Opublikowano

pryska ktoś z Was późny bób na zapylanie?jakby komuś z Was znudziła się po sezonie bobowym łuskarka to ....

Racyl skoro dalej cwaniakujesz w sprawie uprawy i sprzedajesz nasiona bobu suszone z tego coś nie sprzedał w detalu na nowogrodzkiej to informuję, że siła kiełkowania tego szajsu jest zbyt mała i dziw, że klientom nie zabulileś jeszcze odszkodowania za nasiona o małej sile kiełkowania. Majtki możesz sobie wysuszyć, a nie zielony bób!!!

Opublikowano (edytowane)

mała ?😂 😂jeszcze ze 20 lat musisz posadzić bób to może się czegoś nauczysz bo na razie to ziarna nawet nie umiesz dosuszyć

co roku odpady poplamione czy to z kropkami suszę a potem jakiś kawałeczek się tym sadzi. niczym sie nie różni ten bób od innego

w poprzednim roku siałem połowę figaro z suszonych odpadów a połowa była rambosa z paczek ze sklepu to lepszy był figaro niż rambos

nie sprzedaję ziarna !,  sam co roku kupuję bo mam za mało. nic nie zostawiam na ziarno po za tym co nie zdążę zebrać

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Ten zielony to różnie kiełkuje raz miałem pasek ze strąkowcem i ztalerzowałem zielsko i potem kupa odbiła. Ale nie próbowałem tak robić. A ile nasiona usychają z normalnej wagi? Sam co rok kupuje w tym sezonie po 16zł za ładny czysty bez dziurek bób płaciłem i z 15kg bym sobie zrobił.

Opublikowano (edytowane)

zostaje 1/3 masy zielonego

te strąki co nawet przeoczysz na polu potem zaorzesz czy talerzówką przejdziesz to potem wszystko schodzi

jak jest ciepła pogoda i upały i jak w poprzednich latach to z wysuszeniem zielonego nie ma problemu

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Po 16zł aż płaciłeś za 1kg nasion? Z pewnego źródła brałeś, czy od takich magików, co zielony co sie na nowogrodzkiej nie sprzedał zasuszaja i sprzedaja. 16 tyś za tonę ktoś zapłaci i wschody 10%. Odszkodowania takie magiki jakby zapłacili raz to racyl by nie cwaniakował, jak nasiona bobu do siewu się produkuje. Wielki producent bobu z niego, tak, jak Wielki jest nasz Wódz. Racyl sprzedaj mi 10 kg tych niby nasion to Cię nauczę uprawy nasion bobu😎