Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja miałem na 4 rzuty. po połowie pierwszego cena w detalu zaczęła się już nawet i po 4 sprzedawali to w hurcie poniżej 3była. właśnie przez upały szybko się podniesła że ostatni to i po 15zł się sprzedawało. tylko że mało go było. nastawiłem się głównie  na rambosa a on nie odporny na suszę i plon mizerny przez to

bób jest pracowitą uprawą i sprzedawać go po 1zł czy 2 zł jak nie będzie suszy to sie mija z celem

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Zapowiada się naprawde ciekawy rok . Na najmokrzejszych polach można robić co się chce  i to o tej porze roku . Wilgoci nawet w rowach nie ma a słońce z każdym dniem  coraz wyżej . 

Opublikowano

nie realne aby podlać to na większą skale.

 

Miał ktoś odmiane  AQUADULCE ? jak jego ziarnka wyglądają ? coś mi się wydaje że mają czarne znamiona jak kiedyś windsor

Opublikowano

drobne to i są w figaro ( które mam od lat) czy np w dragonie ale czy w tym AQUADULCE  jest więcej stronków

mam też odmianę o dużych ziarnkach rambos, bolero tylko co z tego że to ładne jak stronków  mało

fakt czarne dupki odstraszają

Opublikowano (edytowane)

Na aquadulce szkoda Twoich pieniedzy. Miałem w tym roku na próbę. Jako jedyny z odmian ktore mam cały sie polozyl, plonu malo i od klientow pelno marudzenia, bo czarne znamię. Sklepy w ogóle nie chcialy brac. 

Edytowane przez radian123
Opublikowano

ja trochę mniej bo więcej mam póżnej truskawki. z 0,70 będzie

Opublikowano

co możesz powiedzieć o reina blanca, histal, monica, topbob, bufallo

Opublikowano (edytowane)

Reina blanca- plenna i duza wydajnosc ( z bizona mam 20 woreczkow z worka ona dawala 35), jednak malo odporna na susze. Nasiona sa mocno zielone, prezentuje sie najładniej, ale tylko kilka godzin, przez co bylo pelno reklamacji ze sklepow. Po prostu zielen szybko zmieniala się w braz. 

Histal- bardzo dlugie straki, dosc duzo. Gdyby nie czarne znamię uprawialbym dalej. 

Bufallo- podatny na choroby grzybowe, zbliżony do Bizona, u mnie mniej plenny

Topbob- fajny plon, duze nasiona, jednak na moich glebach nigdy nie zdążylismy go zebrac. Ma bardzo krotka trwalosc na krzaku, nieraz liscie byly juz całe zolte, nim dojrzaly nasiona w straku. 

Tak to u mnie wygladalo, ale wiadomo na innych glebach, w innej technologii może byc zupełnie odwrotnie 

A i jeszcze z Monici zrezygnowalem, gdyz nasiona bardzo drobne i szybko się "starzały" 

Edytowane przez radian123
Opublikowano

jak szukasz zielonego i żeby dłużej go zbierać to rambos lub bolero, duże ładne ziarna tylko mało strąków jest i nie odporny na suszę.

figaro jest jednak  drobniejszy, ziarko co prawda jasne ale odporny na suszę

kiedyś dragona uprawiałem, ma takie seledynowe zabarwienie, to jest typowo drobna odmiana

 

do bizonów, bachusów jakoś nie mogę się przekonać

 

 

jak się popatrzyłem u sąsiadów na bizona mimo że ma większe ziarnka to u mnie więcej na krzaku figaro jest

Opublikowano

U mnie tez jest wiecej figaro, jednak w pelnej dojrzałości bachus, bizon postóoja na polu z 10 dni, a figaro 3 dni i żółty w srodku. Tak jest u mnie na ciężkich gliniastych ziemiach, figaro tak jakby się gotuje. A ze sprzedajemy tylko to okolicznych sklepów to chcemy miec to rozłożone w czasie. 

Opublikowano

każdy jeden jak jest powyżej 30 przed kilka dni to szybko przejrzewa.

figaro to przynajmniej tydzień sprzedaje a jak nie grzało zbytnio to 2 a nawet 3 tygodnie kiedyś przez z jednego nasadzenia

gotuje się ten gdzie nad nim jest powietrze w miejscu. tak samo widać na burakach. gdzieś przed jakimiś krzami czy zabudowaniami

Opublikowano

Dzięki .

Jeśli chce sadzić w tunelu foliowym to czy przy tych temperaturach jeśli się utrzymają  jest sens robić rozsadę w cieplarce ,  czy siać prosto do tunelu i dodatkowo nakryć włókniną .

Opublikowano

Zaraz w polu pewnie będą sadzić przy tych temperaturach ;)

Pytanie z innej beczki, macie jakieś maszynerie do pakowania w woreczki czy wszystko ręcznie?  Pytam bo mam chęć zrobić coś w rodzaju taśmociągu dozującego na wagę i z wagi prosto do woreczka który trzyma osoba pakująca. Taki półautomat, tylko chętnie bym podpatrzył konstrukcyjnie jak jest rozwiązane kilka rzeczy.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
    • Przez vitara
      Witam
      Gdzie ogłaszacie że sprzedajecie swoje warzywa ? i w jakich cenach
      macie jakieś swoje ulubione portale giełdy ?
      Jestem związany z firmą skupującą warzywa i często szukam różnych warzyw
      i ilościach paletowych.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v