Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No wiedzy nigdy za wiele . A na Moje pytanie zna Ktoś odpowiedź ?

Opublikowano

Działo mi się to w 4011 przy pierwszym podnoszeniu po odpaleniu silnika. Nawet tego nie szukałem ale znając stan mechanizmu, rozdzielacza i ich wiek to pewnie po trochu obie te rzeczy się do tego przyczyniały.

Opublikowano

Ale  sie  temat rozwinął ... ciekawe  czy  tą  funkcją  nie  podniósł  by  się  traktor... 

Tak  na prawdę  panowie  to  ta  dzwignia , jak  zwał  tak  zwał , tylko przytyka  lub  otwiera  na  full  dziurę którą płynie  olej  i na  tym polega  cała  regulacja .

W  rozdzielaczu  odpowiada  za  to  wałek  średnicy  około 10 mm , którego  połowa  przekroju  jest  zeszlifowana ... 

Opublikowano

Chodzi o to że po przesunięciu dźwigni podnośnika podnośnik reaguje po ok. 1 sekundzie . Najbardziej denerwujące jest to w pozycji P i M . Zresztą i opuszczanie podnośnika też mam denerwujące tzn . ciężko jest coś powoli opuścić , tylko albo dość gwałtownie , albo skokowo .

Opublikowano (edytowane)

Odczucia  mogą  być różne  , ale  to  jest  tylko  coś  w  rodzaju  zaworu  , którym  się  reguluje  wielkośc  przepływu oleju , nic  więcej ...

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

Tak  na prawdę  panowie  to  ta  dzwignia , jak  zwał  tak  zwał , tylko przytyka  lub  otwiera  na  full  dziurę którą płynie  olej  i na  tym polega  cała  regulacja .

Otóż to. I dla upartych może nazywać się szybkością rekcji w zależności czy olej płynie szybciej czy wolniej. Albo regulacją szybkości podnoszenia co wynika z logicznego myślenia.

Ale tak naprawdę to tę funkcję można o kant d..y potłuc, bo dużo bardziej potrzebna jest (była by) regulacja szybkości opuszczania, ko się ztym zetkną to wie o czym piszę.

Opublikowano

Witam od pewnego czasu w moim zetorze 7211 pojawił się problem mianowicie gdy chce podnieść maszynę to wajcha puzno reaguje a kiedyś tak nie było i cały czas rozdzielacz był ustawiony w pozycji P teraz żeby szybciej reagowało przesuwam wajchę w pozycje D i szybciej reaguje ale znów niżej podnosi i pytanie moje czy da się to wyregulować czy coś się popsuło dodatkowo dodam że gdy zostawię ciągnik z podniesioną maszyną na zgaszonym silniku to maszyna nie opada. 

Opublikowano

@jacus już żeśmy o tym gadali, ale powiedz, Twoim zdaniem jest sens regenerować rozdzielacz? kuźwa nowy ok 3 tys chyba kosztuje.

Opublikowano

o kurna gdy zostaniesz lotnikiem to nie w 8 bazie lotnictwa transportowego- boje sie zebys mi na glowe nie spadl 🤣.

gdy zamierza sprzedac to jest..

zalezy co wchodzi w zakres regeneracji-jesli wymiana oringow to samemu mozna, jeslich wchodzi w to chromowanie suwaka to bym zrobil,tym bardziej ze niedaleko jest firma ktora to robi .

ja mam obecnie regenerowany i dziala-nawet sam podnosi po wlaczeniu pompy, ostatnio  przestal-az sie zdziwilem- ale tylko na chwile.

stary ciagnik sprzedalem z rocznym -zaluje ze nie wymienilem, a mam jeden regenerowany w zapasie, lezal na zapas i okazalo sie ze nie dziala.