Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Zastanawiam się nad zakupem ,któregoś z tych trzech ciągników . Który z nich byście polecili i dlaczego ?? Jakie są ich wady i zalety( mile widziane uzasadnione odpowiedzi, a nie usłyszane od kogoś i powtarzane). Ciągnik głównie pracowałby w transporcie z przyczepami , orce z pługiem zagonowym unia tur na resorze(zabiera 1.80 m) i siew agregatem talerzowym grano system 3 m( dosyć ciężki bo 1200 kg +siewnik ze zbożem) .

Edytowane przez kundza150
Opublikowano

MF 6280 fajna maszyna. Pracowałem nim z zestawem uprawowo siewnym z agregatem talerzowym unia i siewnikem Polonez. masa ponad 1200 kg to fajnie sobie radził. Na przedni tuz 300 kg obciążenia i było ok. Pług kuhn master 102 4 skiby obrotowe to tak jak by ich nie czuł. Mamy wersje z rozbudowaną hydraulika sterowaną małym joyem w podloKietniku to duża wygoda. Spalanie tez nie wysokie w porównaniu do 5465 który przyszedł w zeszłym roku. Trzeba dbać o olej w skrzyni, przy 8 tys mth padł czujnik od Sprzęgła i Mechanizm rewersu przy kierownicy. Polecam go bo fajna maszyna.

Opublikowano (edytowane)

Bardzo dobry temat bo też z ojcem powoli zastanawiamy się nad traktorem i prawie  takimi jak wymieniłeś tylko mniejsze case mx 110, mf 6260 lub 6270 i renault ares 620. Również czekam na wypowiedzi. Aha i wie ktoś może ile 6270 ma kM? Bo mam taką stronę gdzie jest napisane że 6260 ma 114 kM a tu na forum wszyscy mówią, że ma 105 kM, a o 6270 jest napisane że ma 120 kM, zgadzacie się z tą mocą? Czy zaraz się okaże że ma np 110 kM?

Edytowane przez mfek3050
Opublikowano

Tak na prawdę i CASE i MF to świetne konstrukcyjnie maszyny. MF będzie wygodniejszy dla użytkownika, chociażby przez podłokietnik i dźwignie Power Control. Ale case to też świetna maszyna, Silnik cumins i bardzo dobra skrzynia biegów. Na praktyce szef mówił że renault jest bardziej awaryjny niż case czy mf ;-)

Opublikowano

kolego sprzet o którym piszesz to zapniesz do ciągnika 100 km.

Brat ma starego mf 3120 i ciąga nim zestaw uprawowo siewny 3m co wazy ok 2 tony czy nawet wiecej plus zasyp siewnika oraz płu unia ibis xms rozstawiony na 180-190 cm.

Ten sam pług ciągam swoją Valtra 6550 bez problemu ;)

także jaki z tych ciągników nie wybierzesz to poradzi sobie z tym sprzetem na spokojnym "gazie" ;)

Ferdek I renia bliźniacze mosty, silniki i osprzęt inny, renia silnik Cumminsa (czyli to co w John Deere) ale na innym osprzęcie czyli własny układ paliwowy i pompa wtryskowa, przez co trochę mniej pali , MF ma jeszcze w tych rocznikach perkinsa i chyba z tą przekładnią najbardziej zgrana para :)

Co do casa  sie nie wypowiadam bo nie mialem nie jeździłem nie znam się ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v