Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie!
To mój pierwszy temat na tym forum. Jestem młodym rolnikiem po 30. Prowadzę z ojcem gospodarstwo rolne w okolicach Stargardu Szczecińskiego. Ojciec już swoje lata ma, więc przejmuję powoli pałeczkę i wprowadzam powoli własne rozwiązania, bo rodzice dość konserwatywnie podchodzili przez lata do tego tematu. Jakieś 2 lata temu postanowiłem zainwestować w siłowniki do bram, wraz z centralą sterującą. To był bardziej prywatny cel. Wiadomo wygoda i te sprawy. Sprzęt do dziś trzyma, chodź raz był w naprawie, ale to z mojej nieuwagi. 
Pomyślałem, że takie zastosowania można wykorzystać w gospodarstwie. W zaufanym sklepie www.elektrobim.pl, gdzie kupowałem wyżej wymieniowe siłowniki, znalazłem też mniejsze, które mogłem wykorzystać do innych celów takich jak zautomatyzowane klapy, bramy w zagrodach itd. Dziś mam około 8 siłowników i planuję dalsze zakupy.
Chciałem jednak zapytać co wy sądzicie o takich rozwiązaniach? 
Pozdrawiam Michał. 

Edytowane przez MichalO81
Opublikowano

Co tu sądzić? Są potrzebne do czegoś to kupuję i tyle. Mam automatykę kontroli mikroklimatu w 2 pomieszczeniach, siłowniki w bramach, poziomowanie belki w opryskiwaczu na siłowniku elektrycznym i parę innych pierdół.

Opublikowano

Ładna reklama sklepu:-) od 10 lat mam założony automat do bramy firmy Faac zero problemów. Ceny podobne jak na tej stronie.

Ja mam od BFT od kilku miesięcy, skusiła mnie długa gwarancja, ale mam nadzieję, że pomimo tego obejdzie się bez problemów.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez marek3080
      Jaką długość mają siłowniki tylnej szyby przy ciągniku 3080? Jeśli ktoś ma u siebie oryginalne to czy mógłby zmierzyć i napisać jaką mają długość. Jeśli ktoś wie może pasują tam od czegoś innego? Dzięki za odpowiedzi
    • Przez jarek00722
      Mam pewien problem. Mój mf 3080 pracuje z prasą sipmą do dużych bel średnica 120. Pompa hydrauliczna podnosi klapę a opuszczanie powinno podbić ciśnienie w prasie. opuszczanie klapy wygląda jak by tylko zawór się otwierał a ćiśnienie zchodzi grawitacyjnie. Czy to jest normalne czy może coś padło przy pompie? proszę o odp jeśli ktoś coś wie. Dzięki z góry
    • Przez paczkaexpres
      Witam,

Jakiś czas temu dostałem od znajomego profesora zadanie ,aby sporządzić listę możliwych sytuacji w których można by było wykorzystać wszelakiego typu roboty w rolnictwie. No i prawdę mówiąc jestem trochę w kropce. Po paru godzinach myślenia nad możliwymi zastosowaniami wpadłem tylko na parę pomysłów (część z nich to materiały znalezione w internecie).
      Są to między innymi:
      -znane nam wszystkie roboty zajmujące się dojeniem krów,
      -robot donoszący paszę dla zwierząt,
      -robot który by jeździł po polu i wycinał w sposób mechaniczny chwasty (oszczędzamy na opryskach)
      -zrobotyzowany sprzęt rolniczy (taki jak np. kombajn) który byłby w stanie na podstawie GPS i czujników samodzielnie zająć się uprawą.

Niestety na tym moje pomysły się kończą. Byłbym bardziej wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł i powiedział gdzie jeszcze mogło by się znaleźć zastosowanie dla robotów ,albo gdzie w rolnictwie przydałyby się usprawnienia.

Popracuj jeszcze nad ortografią !!
    • Przez kondziu123
      Witam poszukuję jakiegoś kursu z elektroniki w maszynach rolniczych jak na razie nic takiego nie znalazłem , i tak się zastanawiam czy takie kursy w ogóle są ? pozdrawiam
    • Przez urbanek
      Witam Panowie, mam problem z moim Perkinsem. Mianowicie po wciśnięciu hamulca świeci się światło stop z lewej strony, a z prawej świeci się przedni kierunkowskaz, tylna cała lampa ( tj. pozycyjne, stop, kierunkowskaz.). Co to może być? Stacyjka jest włączona tylko na zapłon. Ursus jest z 89r.

Pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v