Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

TA W KTOREJ JEST PRZYNAJMNIEJ KILKA DNI W RZEZNI na to zwracaj uwage na ilosc zajec praktycznych


moge tobie polecic mchirz bo tam znajomi byli lub tez kondrada bo ma dobra opinie ale musisz po kursie uczyc sie samemu w domu na krowie ktora jest przeznaczona do opasu i na sprzedaz

 

Opublikowano

witam, jestem świeżo po kursie ale mi nie bardzo to wychodzi, głównie mam problem ze zlokalizowaniem pistoletu w szyjce macicy, bardzo długo mi sie z tym schodzi, czy macie jakieś swoje własne spostrzeżenia, na co zwracać uwagę?, badzo proszę o pomoc

Opublikowano (edytowane)

witam, jestem świeżo po kursie ale mi nie bardzo to wychodzi, głównie mam problem ze zlokalizowaniem pistoletu w szyjce macicy, bardzo długo mi sie z tym schodzi, czy macie jakieś swoje własne spostrzeżenia, na co zwracać uwagę?, badzo proszę o pomoc

 

Rada jest prosta. Inseminuj tak często jak tylko możesz. Praktyka czyni mistrza, Sukces to dupogodziny jak to ktoś kiedyś stwierdził :P Zaś że długo się schodzi to się nie przejmuj. Inseminacja to nie wyścigi.

Edytowane przez rolnik90_01
Opublikowano

Rada jest prosta. Inseminuj tak często jak tylko możesz. Praktyka czyni mistrza, Sukces to dupogodziny jak to ktoś kiedyś stwierdził :P Zaś że długo się schodzi to się nie przejmuj. Inseminacja to nie wyścigi.

 

wszystko jasne, tylko nie mam pewności czy dobrze to robię a jak jednak robię coś nie tak to zmarnuję kilkadzieścia słomek nasienia i nie zaciele żadnej krowy, dlatego chcę wiedzieć jak najwcześniej, dziasiaj rano też działałem na krówce i tak jak w poprzednim przypadku mam wątpliwości czy zdetonowałem nasienie w trzonie macicy (tak jak powinno być) czy też wcześniej, czułem jak pistolet przechodził przez tak zwane pierścienie burdiego ale nie mogłem go póżniej wyczuć palcem w trzonie macicy jak mnie uczono, z kolei jak chciałem go dalej włożyć to krowa robiła się niespokojna, pistolet wszedł prawie cały, co wy na to?

Opublikowano

Jeżeli trafiłeś w szyjkę macicy i pistolet wszedł cały to raczej zdeponowałeś w trzonie macicy nasienie , radze ci przyciągnąć delikatnie szyjkę macicy i wtedy wyczujesz jej koniec palcem i pistolet jak wejdzie w trzon macicy . Robiłem kurs 3 miesiące teamu i na 4 krowy 3 zacieliłem za pierwszym razem . Może trochę szczęścia miałem.

Opublikowano

Robiliście wstępne ćwiczenia na wypreparowanych macicach? To jest dobry sposób na zobrazowanie anatomii. Do tego facet kazał nam je przebijać specjalnie aby można było wyczuć siłę pod jaką puści.   

Opublikowano

Trzon macicy nie jest wcale ciężko przebić. Hmmm ja nie miałem problemu z wyczuciem pistoletu, zawsze było gorzej przebić się przez szyjkę ;p Wstępne ćwiczenia też mieliśmy. Firma Ph Konrad, ja akurat miałem kurs za darmo ;)

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Szukałam już chyba wszędzie i nigdzie nie znalazłam informacji na temat kursów inseminacyjnych w Kleczach Dolnych, ale zacznę od początku. Chodzę do technikum weterynaryjnego i będąc na wycieczce w Stacji Eksploatacji Knurów w Kleczy Dolnej (gdzieś koło Wadowic) dostaliśmy propozycję kursów na inseminację bydła w cenie 400 zł + 100 zł jeśli chcemy również mieć pozwolenie na inseminację świń. Sądzę, że cena jest za niska jak na takie uprawnienia. Ogólnie niby kurs ma trwać 40 godzin, bardzo im zależy na jak najszybszym terminie wykonania kursu, a my nie musimy mieć ukończonych 18 lat. Pan w sumie nie podał żadnych konkretów. Jak już wspominałam, w internecie zero informacji na temat udzielanych kursów. I teraz mam pytanie: czy ktokolwiek słyszał coś na temat tych kursów i może się wypowiedzieć? Bo obawiam się, że to może być niestety naciąganie na kasę, a w ostateczności okaże się, że kwalifikacji nie otrzymaliśmy żadnych.

Edytowane przez fuertawentura

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
    • Przez Przemoooo
      Siema nie wiem czy był temat o tej rasie ale nie znalazłem proszę o odpowiedzi i opinie o tej rasie jakieś zdjęcia itp pozdrawiam.
    • Przez Filipson
      Witam. Mam zamiar przerobić garaż na oborę dla opasów i potrzebuję Państwa pomocy jak byłoby najkorzystniej wykorzystać posiadane pomieszczenia. Na chwilę obecną posiadam 17 sztuk byków oraz 4 sztuki jałówek - wszystkie mają około 10-11 miesięcy. W najbliższym czasie zamierzam dokupić około 10 sztuk młodych cielaków (miesięcznych). Dobrze byłoby gdyby udało się wplanować 2,5-3 metrowy korytarz. 
      Załączyłem szkic garażu wraz z jego wymiarami wewnętrznymi.  Na kolor ciemnoczerwony zaznaczyłem drzwi które mają niecałe 4 metry szerokości. Wysokość garażu to 3 metry. Ściana wewnątrz budynku może być zburzona gdy będzie to konieczne. 


×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v