Skocz do zawartości
kazik1234

New holland 654 problem z pasami

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
kazik1234    2

Pasy mam wszystkie równe, a dzieje sie takie cos ze wszystkie sciaga w prawa strone i obcieraja wtedy o te ograniczniki co sa z tylu na klapie. Sciaga je tak mocno ze nawet rozerwalo o ten ogranicznik jedna zapinkie. Probowalem przekladac pasy w inne miejsca i a nawet odwracalem ze krecily sie w przeciwnym kierunku, i zawsze sciaga w ta sama strone. Co moze byc przyczyna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    5003

Musisz ustawić wałek prowadzący pasy w tylnej klapie tak, aby pasy nie schodziły na żadną stronę.


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

AlaCapone    5003

Czy kiedykolwiek dokonywałeś tego ustawienia?

Musisz tak ustawić, żeby nie ściągalo.


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    5003

Jesteś tu nowy, dlatego masz u mnie taryfę ulgową, ale jeśli chcesz pomocy musisz wykazać odrobinę współpracy.

Odpowiedz na pytanie:

Czy kiedykolwiek dokonywałeś tego ustawienia?

 

Musisz ustawić tak, żeby nie ściągało! - klucz w dłoń i do dzieła nikt nie zrobi tego za Ciebie.


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kazik1234    2

Probowalem juz ruszac tymi walkami, ale ustawiam tak ze jak z jednej strony na sam dol to i z drugiej tak samo. Bo jak zrobie z jednej strony na dol a zdrugiej do gory to juz na oko widac ze jest krzywo, ale sprobuje tak zrobic jak mowisz. Skrajne pasy ida w miare w najlepiej a 3 srodkowe mocno zchodza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    5003

Ma być ustawiony tak, żeby nie ściągało - a nie równo.

Druga sprawa w pierwszym poście pisałeś, że cytuję: "Wszystkie pasy mam równe..." teraz "...Skrajne pasy idą w miarę najlepiej a 3 środkowe mocno schodzą" - a to oznacza, że NIE SĄ RÓWNE!!! I jak można komuś wierzyć?!

 

Skoro nie są równe to należy wyrównać je przekładając tak, aby najdłuższy z nich był tam, gdzie wałek będzie najbardziej wysunięty.


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kazik1234    2

Pasy są równe, wszystkie były zdjęte i zmierzone. Przekładałem je już na wszystkie możliwe sposoby i zawsze jest tak ze schodzą do prawej strony z tym ze skrajne tylko obcierają o ograniczniki a środkowe się aż wywijają. Druga sprawa nie wiem czy możne mieć na coś wpływ ale zauważyłem ze cały napinacz pasów nie jest idealnie na środku tylko z jednej strony jest ze 2 cm przerwy miedzy napinaczem a klapa a z drugiej strony nie ma żadnej przerwy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzychuuuuu    41

U mnie tez jest ten problem ze pasy obcierają o  ogranicznik ale delikatnie. Próbowałem regulować wałkami ale nie da sie zrobic tego idealnie, musi tak zostac. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bartek13012    0

ja mam ten sam problem w Rivierre Greenland... Pasy zmienione, długość odpowiednia, luzów na łożyskach nie ma, a tylne pasy trą o ograniczniki, a 2 środkowe niemal zachodzą na siebie. sam już nie wiem co by tu jeszcze można wyczarować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bartek13012    0

no że aż tragedia to nie powiem, ale trochę mi to już uprzykrza życie.  wstawię później zdjęcie jak to wygląda to może coś podpowiecie? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
magnum310    0

Witam. Chciałem zapytać czy udało Wam się opanować te kłopoty z pasami, teraz ja mam to samo i usilnie szukam rozwiązania. Będę wdzięczny za szybkie konkretne info. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    5003

Jeśli pasy są jednakowej długości i każdy z nich złączony wg prawideł, a także łożyska na wałkach są w pełni sprawne, wałki i ich mocowania nie pogięte oraz wałki są czyste i nie owinięte prasowanym materiałem a mimo wszystko regulacja odpowiednim wałkiem nie daje pożądanych efektów to taka prasa jest źle skonstruowana i nadaje się na złom.


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzychuuuuu    41

U mnie czasem w niektórych miejscach obetrze ale regulowałem to na walkach żeby nie obcierało w miejscu gdzie jest spinka i nic sie nie dzieje. W tym sezonie prawie 2 tys bel i żadnej awarii przy pasach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bartek13012    0

Ja problem opanowałem do tego stopnia, że ocierają, ale da się robić. Nie jest tak jak bym chciał. Sprawę trochę rozwiązała regulacja wałkiem na tylnej klapie. W słomie szło wszystko idealnie, po kombajnie pokosy były równe idealne na mój wąski podbieracz. W sianie niby spoko, ale widziałem że już tańczyły, w sianokiszonce trzeba było już uważać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Kondzio55
      Mam problem z moim komputerem w prasie Br 6090 . Mianowicie,przy owijaniu siatką,gdy aparat już się podnosi to komputer postanawia się resetować czyli wylączy się i wlączy samoczynnie,ale sam już musze dokończyć podnoszenie aparatu aby  uciąć siatke.Siatka owija się caly czas nawet przy resetowaniu. Jest to troche uciązliwe bo trzeba czekać i podnieśc i w tym czasie troche siatki już wciągnie.Dzieje się tak co 15 bel ,czasami co 30 a czasem nawet co 5 bel.  Gdzie szukac przyczyny,komputer,gdzieś kable zwarcie,czujniki??
       
      Drugie pytanie czy da sie ustawić czas pikania od zakonczenia owiniecia siatką do dzwieku?? Owine bele i dopiero po 6 sekundach pika ze bela jest owinieta chociaż już dawno mam ją owinietą i po wyrzuceniu beli musze sam wylączyc sygnał.
    • Przez olo87
      Witajcie, zwracam się do Was koledzy o pomoc w moim problemie. Mianowicie w mojej prasie NH 654 nie pobiera mi sznurka:( przejrzałem cale forum usunąłem usterki, które jak widać są typowe. i teraz moje pytanie brzmi: Z jaką siłą sznurek z prowadnic powinien wychodzić? CIęzko czy średnio czy lekko? oraz jak długie sznurki powinny zostać po ucięciu. Nowe noże, zregenerwane prowadnice przy baryłkach wyregulowane na 50mm a ta świnia nie chce pobrać sznurka:(
    • Przez MateuszJaboski
      Witam stoję przed zakupem prasy new holland 835 łańcuchowa zmiennokomorowa z lat 90. Co o nich sądzicie ? Jak z awaryjności?
    • Przez backspace
      Witam wszystkich, mam mały problem z prasą NH 648 z 2002 roku.
      Średnica beli na sterowniku była ustawiona na 110 cm, a mimo to wychodziły 120. Nie było to problemem, gdyż akurat taka wielkość mi odpowiadała.
      Problem pojawił się w momencie kiedy chciałem zwiększyć średnicę.
      Na początku ustawiłem 130, lecz zapisana wartość na sterowniku cały czas pokazywała 110. Postanowiłem to sprawdzić i wyjechać w pole. Wyskoczyła mi belka 110 cm.
      Ponownie zmieniłem na 130, lecz i tym razem nie chciało się zapisać. Przejechałem kawałek i następna belka wynosiła już niecały metr.
      Spróbowałem 140 cm, dalej wskazywał 110, lecz teraz belki miały na oko 70-80 cm.
       
      Ktoś wie jaka może być przyczyna takiego zachowania ?
      Z góry dziękuję, pozdrawiam.
       
    • Przez michal_xs
      Witam , prasa case rb344 nie owija mi na tym boku belki od strony hamulca ok 8 cm. Używam siatki 125cm 3000. Bawilem sie juz hamulcem nie pomaga. Ustawiona jest nawet bardZiej w strone hamulca. Ale zauważyłem ze przy podawaniu siatki wciaga jakby szybciej tamta strone i to powoduje ze siatka od strony hamulca schodzi do sśrodka i później juz te wałki rozprowadzajace siatke jej nie moga rozprowadZić ładnie . Ktos pomoze? 
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.