Skocz do zawartości

Sprzedam obornik bydlęcy, krowi, załadunek i transport

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy od regionu i dostępności. Tak się kształtują ceny. Przykładowo, żeby kupić w moim regionie ziemię trzeba zapłacić 60tys/h V/VI klasy a już 30km dalej cena oscyluje w granicach 20tys./h tej samej a czasem lepszej klasy :)
Zresztą ceny sobie nie wymyśliłem, po tyle u nas sprzedają, bo mało kto ma jakąkolwiek hodowlę a jeśli już to trzyma do siebie.
A pole chociaż raz na 3-4lata dobrze jest po gnoić, bo ziemia potrzebuje naturalnego nawozu a nie cały czas sztucznego. 

Edytowane przez Janek1801
Opublikowano

Obornika nic nie zastąpi,nie chodzi tu tylko o same składniki pokarmowe ale o poprawę struktury gleby a nawet klasy.
Koszt nawożenia jest faktycznie drogi ale raz na kilka lat trzeba,jeżeli jest taka możliwość.Ważne żeby był sezonowany a nie świeży bo wtedy jest różnica jak między piwem a wódką ;)

Opublikowano

he 50zeta tona to na hektar jakies 30ton pod buraki wychodzi 1500zł plus robota i ropa wychodzi 1800 ;) to polifoska 6 20 30 po 1600zl to masz tone na hektar i ile czystego składnika:)

30 ton to jakby ksiądz kropidłem poświęcił, u mnie się daje po 80 ton, ale burki potrafią w dobry rok ponad 90t/ ha. Chyba że ktoś przestrzega tych unijnych przepisów.