Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam czy ktoś z was używa najlepszego nawozu czyli popiołu z pieca centralnego lub kominka w którym spalane jest drewno?Podobno jest to najlepszy nawóz który zawiera wszystkie składniki oprócz azotu podobno jest mega dobry czy to prawda

Opublikowano

Popiół drzewny jest bardzo dobry. Sam stosuje go pod warzywa :)  bo raczej większych ilości to nikt nie posiada. Tylko trzeba pamietac aby to był tylko popiół drzewny, który ma właściwości odkwaszające a nie czasem z węgla, który zakwasza glebę.

Opublikowano

Z tym raczej się nie przesadzi ale można by zrobić próbe kwasomierzem zeby nie przedobrzyć. Pewien leśniczy mi mówił jak spalił się unas las, że musi minąć kilka lat zanim ziemia będzie miała odczyn kwaśny i będą chciały rosnąć iglaki.

Opublikowano

popiół ze spalonej slomy zawiera około 3.5 %fosforu 6,5% potasu do 40 % wapnia troche magnezu i drobinki azotu,sam używam do nawozenia okoł 2-3 tony sieje piastem, popioły z drzew iglastych zawieraja metale cieżkie kadm ołów itp i nie polecam do nawozenia przydomowego ogrodka warzywnego

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Paula98r
      Dzień dobry. W ubiegłym roku wprowadzono obowiązek ewidencji nawożenia azotem.  Zwracam się do osób, które same zajmują się pisaniem azotanów. Jak obliczyć zawartośc azotu jeżeli obornik od świń i bydła jest zmieszany? Oczywiście są przykłady jakie agencja podała na stronie ale wszystko jest podane osobno. 
    • Przez rami
      witam może któś stosował te nawozy dolistne jak działają i czy jest sens je  zastosowac 
    • Przez remus2893
      W jakim odstępie czasowym można zastosować gnojowicę po zastosowaniu saletry amonowej na łąki 
    • Przez yacenty
      Witajcie,
      czy ktoś z Was próbował na własnej skórze zmiennego dawkowania nawozów azotowych?
      Zastanawiam się nad zastosowaniem zmiennego dawkowania RSM.
      Mam już opryskiwacz z GPS i bez problemu mogę w nim zrobić zmienne dawkowanie. Jest to uboga wersja zmiennego dawkowania bo cały opryskiwacz daje taką samą dawkę - nie da się niestety zrobić zmiennego dawkowania per sekcja opryskiwacza, bo mój opryskiwacz nie potrafi sterować aż tak dokładnie sekcjami.
      Inwestycja w opryskiwacz to jednorazowo 500E za odblokowanie funkcji VRA.
      Teraz pytanie, czy ktoś z was stosował mapy dawkowania pochodzące ze zdjęć satelitarnych?
      Niby dla testowego pola system wyrysował mi taką mapkę nawożenia - działka ma 11ha.
      Przy 11ha i sredniej dawce 220l RSM32 wychodzi oszczedność 450zł

A jak to jest w praktyce?
    • Przez XYZ12345
      Witam czym zasilić (najlepiej opryskiem) mieszankę zbożowa jęczmien pszenice i owies 
  • Dodaj nową pozycję...
v