Skocz do zawartości

Byczki od A do Z ?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam nadzieje, ze spotkam tutaj wielu hodowcow bydla, poniewaz dopiero zaczynam prowadzenie gospodarstwa i mam kilka pytan :)
1. Czy jezeli kupie co 2 miesiace 1szt byczka, bedzie mi sie to oplacac ?
2.na ile wystarczy mi 1 bela sianokiszonki przy 3 szt byczkow ?

Opublikowano

Przy 3 sztukach bela sianokiszonki będzie na 3 dni bo reszta ci zgnije zimą zależnie od temperatury jak będzie już -5 to skarmisz raczej całą przy umiejetnym rozbieraniu balika oczywiście przy dorosłym bydle powyżej 400kg bo do trzech sztuk 200-300 kg to na dwa tyg nawet by strarczył (na 99% zgnije )

Także jak dla paru sztuk to radzę sianko jakiś kartofelek ew kukurydzy zasiać na kiszonkę Ps tylko wąski i długi kopiec 50m to jest optimum aby się nie psuła przy calorocznym skarmianiu

Opublikowano

Jak w miarę podsuszony to 7 dni spokojnie można trzymać. Dla 8-10 cielaków przez całą zimę starcza mi jeden na tydzień. Nie wiem jak zbijacie, że po 3 dniach wam zgnije. Ostatnio trafiła się belka z pękniętą folią po całej wysokości, pewnie pękła przy zrzucaniu z owijarki, po 3 miesiacach było do odrzucenia jakieś 10cm wgłąb z połowy obwodu reszta ok.
Kiedyś słyszałem o doświadczeniu w USA, gdzie porobili bardzo zabite belki i zostawili je bez owijania. Po 6 tygodniach kiszenia do odrzucenia była tylko wierzchnia warstwa 3 cm a reszta ponoć normalnie zakiszona.

Opublikowano

Heh możesz kolego gadać co chcesz przy temp 20 st balik po 3 dniach jest zagrzany i plesnieje rozwijają się różne grzybki itp...po 7 dniach to już powinien być pod nogami...

 

to czym ty kolego robisz te bele że tak szybko się psują? ja też skarmiam ok. tygodnia jedenną bele, czasami dłużej i pod koniec zdarza się że zaczyna się grzać ale nie gnije.

Opublikowano (edytowane)

Nwm słabo raczej nie jest zbita może jak obskubujesz go wokoło to dłużej wytrzymuje ale to nie jest robota...

Ps ja rozwalam balika na pół cyklopem i do wozu reszta leży przy qq na drugi dzień...

Pozatym 3 szt byczkow? Kolego ja mam 50 szt i bal jest na dwa mieszania + do tego kukurydza +srut

Edytowane przez Patryk1222

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v