Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

jakie obroty macie na wałku w ciagniku podczas uprawy brona wirowa? W swoim fergusonie mam 540 obr/min i wydaje mi sie ze brona troche za wolno kreci ( mimo ustawienia na przekładni najwyższego przełożenia) Muszę wysoko krecic silnikiem aby było dobrze uprawione, a wtedy mocno rośnie apetyt na paliwo. Mogę kupić dodatkowy wałek wom na 1000 obr ale czy warto?

Opublikowano (edytowane)

Ja w tamtym roku siałem w siewie uproszczonym po burakach z wałkiem ustawionym na 540. Wałek osiągał jakieś 500obr./min.Ziemia przed siewem uprawiona była na miałko, toteż wyższe prędkości nie były potrzebne. kuhn hrb 303 + integra 3003

Edytowane przez ziomal_one
Opublikowano

jest to brona firmy Howard model HK 300 posiada 3 przełożenia. Wydaje mi się że wszystko powinno być w porządku bo 540 obr na womie mam przy 2000 obr silnika Jesli założę wałek 1000 obr  ( które też są na wom przy prędkości obrotowej silnika bliskiej 2000 obr) to aby uzyskac obroty wom 540-700 silnik bedzie musiał mieć mniejszą prędkość.

Opublikowano

Jeśli mówimy o konkretnie tym zestawie który jest w galerii brona aktywna + wał packera + siewnik sze. 3m jadę na 540obr. na WOM jak na tysiąc zapinam większy ciągnik. Zapuszczone na 10cm nie za twardy teren i spokojnie śmiga.

Opublikowano (edytowane)

Witam dołączę   się do tematu A może ktoś wie jak można poznać na jakich obrotach może pracować dana  przekładnia . Kupiłem agregat firmy AGRAM typ CVB 3000 30709 dane z tabliczki  z przekładnią COMER TYP MV 24-B . I jak  się mogę  dowiedzieć jakie obroty to ze na 540 mogę to wiem tylko jeśli by można było na 1000 to by można było szybciej jechać i robota by była dobrze zrobiona tylko czy przekładnia wytrzyma ?  Ciągnik 145 koni powinien chyba dać radę ?

Edytowane przez telega-pawel

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Wojtek026
      https://agro-factory2.eu/maszyna-rolnicza/waly-uprawowe-univers/
      https://agro-factory2.eu/maszyna-rolnicza/waly-uprawowe-trio/
      Jak w praktyce wygląda porównanie tych wałów, pojedyńczy tańszy mniej wystaje za ciągnikiem, ale czy potrójny lepiej doprawi i który w praktycznym użytkowaniu lepiej wypada, ma by.c do agrofarm 85, 3m bo szosą na pole daleko, no i szerokość czy ta 3jka ma faktycznie 3m a z ramą to pewnie szerszy będzie, czy pojedyńczy z większymi pierścieniami w cenie 3jki lepiej nie wypadnie? Jaką średnicę pierścieni polecacie?
      W ogóle na piach warto stosować te wały po siewie?
    • Przez xzibit0000
      Witam. Mam talerzowke grano shark 3.0 z wałem daszkowym.
      W tym roku pierwszy raz uprawiam ścierniska po zbożu i nie ma przejazdu żeby się wal nie zapchał. Dosłownie pcha ziemię i kręci się na pół gwizdka. 
      Ma założone skrobaki ale nie wiem czy to tam się zapycha, czy powodem może być to że nie ma on sprzyspawanych płaskowników na tych ringach na wale i jest cały gładki.
      Jakbyście mieli jakieś pomysły czy patenty lub mieliście podobny problem to dajcie znać. Pozdro 
    • Przez Drobnik
      Witam mam zamiar kupic agregat uprawowy Akpil rylec xl 5m szerokosci, problem w tym ze jest malo opini na temat tych agregatow, a jak sa to na temat mniejszych 2-4m:( moze ktos z was posiada podobny? czy jest dosc dobrze wykonany, nie bedzie sie lamal? i jak w polu daje rade? bo na zdjeciach wyglada dosc solidnie. bedzie pracowal na ok.120ha. Proszę o opinie;) no chyba ze polecacie jakas inna firme?

• Przez kordzio14
      Witam. Jestem przed zakupem brony aktywnej Lely o szerokości 3m. Na co zwrócić szczególną uwagę przed zakupem? Będzie pracowała z ciągnikiem MTZ 82.
    • Przez Przemek33
      witam szukam opini agregatu euromasz 4,20 , warty uwagi? Agregat pracował by z ciagnikiem zetor forterra 125 

• Dodaj nową pozycję...
v