Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam wszystkich

ma ciągnik international 844s. i niewiem jaki założyć do niego akumulator zastanawiam sie czy 120 Ah wystarczy? Ten traktor ma 4 cylindry pojemność chyba 4.6 litra i 80KM chciałbym zeby chociaż w temperaturze -5stopni dobrze kręcił. Myślice ze 120Ah wystarczy?

Edytowane przez Balzak
Ortografi + literówki
Opublikowano

Liczba amperogodzin informuje jak długo będzie kręcił, a czy dobrze to już zależy od wartości prądu rozruchowego. Jaki jest tam alternator, tzn. ilo amperowy?

Opublikowano

a jak sprawdzić jaką mam moc rozrusznika bo niewiem?

alternator w tym ciągniku mam zamontowany chyba nieorginalny bo pisze na regulatorze iskra (regulator na alternatorze) a nigdzie na nim nie znalazlem ile ma amper. myślucie wiec ze jaki powinienem założyć akumlator do takiego sinika?

Opublikowano
a jak sprawdzić jaką mam moc rozrusznika bo niewiem?

alternator w tym ciągniku mam zamontowany chyba nieorginalny bo pisze na regulatorze iskra (regulator na alternatorze) a nigdzie na nim nie znalazlem ile ma amper. myślucie wiec ze jaki powinienem założyć akumlator do takiego sinika?

120Ah to trochę mało, w/g mnie trzeba porównać z innymi o podobnej mocy i chyba w zakresie 170-190 Ah należałoby szukać. Jeszcze jeden aspekt - ile miejsca jest na akumulator i ja włożyłbym największy jaki się zmieści.

Opublikowano

właśnie jest tam bardzo mało miejsca i wejdzie tylko 120Ah. Brakuje 1.5 cm żeby weszła 170. chyba nie mam wyjścia musze gdzieś zamontować skrzynke na akumlator. tylko w którym miejscu było by najlepiej??

Opublikowano
właśnie jest tam bardzo mało miejsca i wejdzie tylko 120Ah. Brakuje 1.5 cm żeby weszła 170. chyba nie mam wyjścia musze gdzieś zamontować skrzynke na akumlator. tylko w którym miejscu było by najlepiej??

Poszukaj dobrze i może znajdziesz jakiś o większej pojemności w tych samych gabarytach, co do prądu rozruchowego - szukaj z jak największym.Ile masz miejsca, poszukamy razem.

Opublikowano

moim zdaniem to 120 wystarczy a co ma alternator do akumulatora jak jest mały altenator o małym prądxie ładownia to bedzie dłuzej doładowywac wszystko zależy od rozrusznika czy jest z pzekładnią planetarną czy bez czy posiada wlektro magnesy czy magnesy ale moim zdaniem jak dobrze kreci to na 120 powinno być dobrze ja w zime zapalałem zetora z akumulator a 45 ah i zapalił ;)

Opublikowano
moim zdaniem to 120 wystarczy a co ma alternator do akumulatora jak jest mały altenator o małym prądxie ładownia to bedzie dłuzej doładowywac wszystko zależy od rozrusznika czy jest z pzekładnią planetarną czy bez czy posiada wlektro magnesy czy magnesy ale moim zdaniem jak dobrze kreci to na 120 powinno być dobrze ja w zime zapalałem zetora z akumulator a 45 ah i zapalił ;)

I pewnie spod chmurki. Z planetarną łatwiej ale zawsze jest ryzyko, że nie podoła. Kupić i potem narzekać . Nawet C-330 miał 165AH.

Opublikowano
I pewnie spod chmurki. Z planetarną łatwiej ale zawsze jest ryzyko, że nie podoła. Kupić i potem narzekać . Nawet C-330 miał 165AH.

nie z pod chmurki jak jest silnik dobry to dwa , trzy oboty wałem i chodzi przy dużym mrozie a jak silnik do d*py t o nawet i elektrownia nie pomoze

Opublikowano
nie z pod chmurki jak jest silnik dobry to dwa , trzy oboty wałem i chodzi przy dużym mrozie a jak silnik do d*py t o nawet i elektrownia nie pomoze

Przy solidnym mrozie tym akumulatorem nie ma szans aby ruszyć wałem ponad 4-ro litrowego silnika z bezpośrednim wtryskiem, zakładam że ma zwykły rozrusznik. Pojemność mu spadnie do poziomu 20AH i z czym tu wojować. Weź pod uwagę, że z eksploatają spada pojemność i po pewnym czasie zamiast 170, ma zaledwie 100

Opublikowano

z tym sie zgadzam że mu spadnie najlepiej niech se kupi akumulator od malucha i do tego poządny prostownik z rozruchem i mu zawsze zapali a później to na ciepłym da rade bez pomocy :);) ;) :) :) :) :)

Opublikowano

w tym ciagniku mam rozrusznik zwykły to znaczy bez przekładni. w piątek zmieże dokładnie ile mam tam miejsca bo już niepamiętam a dość dawno temu to miezyłem. Wiem tylko że standardowy akumlator 170Ah niewejdzie bo jest zadługi o jakieś 1.5 cm. mam w domu dwa nowe akumlatory 170Ah cały rok leżą nieużywane (chdzą tylko w sieczkarni jak sie kosi kukurydze) to bym mugł jeden do traktora założyć tylko że sie nie zmieści

Opublikowano
a co ma alternator do akumulatora

Ma całkiem sporo przy częstym uruchamianiu, szczególnie w niskich temperaturach. Równierz jeśli często używasz wielu odbiorników, akumulator może być stale niedoładowany co skutkuje spadkiem jego sprawnosci i żywotności. Aku powinien być tak dobrany pod alternator aby ten mógł go w pełni naładować w przeciągu godziny lub troche więcej.

Opublikowano

W praktyce przekonałem sie że za duży pojemnościowo akumulator nie jest najlepszym rozwiązaniem. To o czym wspomniałem czyli częste uruchamianie + dużo odbiorników, gdzie alternator nie da rady w odpowiednio szybkim tempie całkowicie naładować baterii, co skutkuje ciągłym niedoładowaniem z dalszymi konsekwencjami i brakiem wykorzystania pełnej pojemności, czyli pieniądze wyrzucone w błoto.

Opublikowano

120Ah powinien wystarczyć ja kupiłem niedawno sieczkarnie do kuku i silnik jest 11,6 l pojemności a akumulatory jeden ma 88 Ah a 2 - 95Ah I bez problemu odpalają rozruch 24V rozrusznik wg mnie kiepski bo z przesównym wirnikiem

Dzisiaj zabierał gość Fortschritta E 281 C cała noc stały aku 12V / 165 Ah podłączone pod prostownik , rozrusznik też z przesównym wirnikiem nówka od LIAZA , musiałem dać ognia do kolektora bo IFA nie chciała załapać

W MF ma sinik 6 cylindrowy i 2x 12V/66 Ah rozrusznik planetarny 12V nigdy nie było problemu z rozruchem nawet przy -30 kręcił super