Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sorki to mój synek wyslal ten interesujacy temat "ddd"! a teraz powaznie w mojej proximie 7441 podczas jazdy po asfalcie zwlaszcza samym ciagnikiem bardzo buczy i drży kabina zglaszalem to jeszcze na gwarancji ale powiedzieli mi ze wszystkie tak maja i to sie unormuje! cisnienie w oponach mam 1,5 bo w nowym jak go kupilem to bylo 3,5! doradzcie co to moze byc

Opublikowano

w całym zakresie obrotów to wystepuje czy tylko na pewnych obr? Czytałem o tej przypadłości w starszych wersjach serii 332-7340/41 a było to spowodowane prawdopobnie złym spasowaniem koła zamachowego silnika, może dlatego wmontowali w nowej proxy sprzęgło elastyczne?

Najgorsze jest juz nie to że wadliwy egzeplarz wystąpił bo i w jd się zdarza,ale podejscie zetora i zbywanie klijenta, artykół dotyczył tego że w żaden sposób chłopi nie mogli wyegzekwować naprawy, tzn uznania wady, temat ten przewijał się kilak razy w poradniku roliczym, dotyczyło również wadliwej skrzyni w forterce i te artykóły bardzo zraziły mnie do zetora

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem bedzie za duze cisnienie w oponach ja tak samo mialem w Pronarze

Szczególnie gdy jest za duze cisnienie w kolach przednich ;)

//Kolego nie piszemy post postem tylko używamy narzędzia edycja!!!!

Edytowane przez Balzak
Ortografia+ łączenie postów
Opublikowano

Ja mam 7441 i u mnie nic nie drży w środku. W sumie nie jeździłem samym traktorem jeszcze bo caly czas mam ładowacz czołowy założony. Ale myślę że tak nie powinno się dziać.

Opublikowano
Ja mam 7441 i u mnie nic nie drży w środku. W sumie nie jeździłem samym traktorem jeszcze bo caly czas mam ładowacz czołowy założony. Ale myślę że tak nie powinno się dziać.

to ja juz nie wiem co by moglo byc! moja od nowosci juz 4 lata tak ma,podczas pracy w polu jest wszystko ok ale na twardej drodze koszmar jak ciagne jakis ladunek to jeszcze ale jak na pusto to... moze poduszki kabiny? a jakie masz cisnienie w oponach?

Opublikowano

Ja myślę, że 1,2 atmosfery to jest optymalnie. Mi moim zetorkiem jeździ się dobrze - przynajmniej 7441, bo mam jeszcze 12441 to ten skacze, że trzeba się dobrze fotela trzymać.

Opublikowano
W Top agrar, sugerowano kiedyś, że może to być wina opon. U mnie jest podobnie.

a jakie masz przy swoim opony barum? bo ja mam mitas! jutro poprubuje z tym cisnieniem bo w niedziele nie pasuje po wsi robic rundy

Opublikowano

Prawdopodobnie masz opony do kitu (mają bicie)-i nic nie zrobisz dopóki ich nie wymienisz-zaraz pewnie paru ludzi zaoponuje że to niemożliwe aby opony miały bicie-zaręczam-możliwe.

Opublikowano

bice łatwo sprawdzić podliwarować ciągnik na twardej powerzchni i pokręcać kołem obserwować co się dzieje, może poprostu przy montarzu nie "odbiła" do krawędzi felgi opona miałem kiedyś taki przypadek w samochodzie, niestety gdy się zorientowałem opna przyjeździła się w jednym miejscu bardziej ale z czasem się unormowało, właśnie podliwoarować i sprawdzić czy koło równo się kręci i czy promień nie rośniei maleje lub na boki ucieka jak tak to zdjąć opone lub odbić od felgi i inaczej założyć

Opublikowano

Ja myślę że to nie wina opon. Jeżeli jest to drżenie i jest ono przy każdych obrotach silnika to defektu trzeba szukać gdzie indziej. Gdyby koła były nierówno to ciągnikiem powinno bujać a nie drżeć w środku. Trzeba by sprawdzić osadzenie kabiny, a może to jeszcze coś innego.

Opublikowano
Ja myślę że to nie wina opon. Jeżeli jest to drżenie i jest ono przy każdych obrotach silnika to defektu trzeba szukać gdzie indziej. Gdyby koła były nierówno to ciągnikiem powinno bujać a nie drżeć w środku. Trzeba by sprawdzić osadzenie kabiny, a może to jeszcze coś innego.

Mój znajomy miał podobny problem w J-D też mu drży ale tylko jak jeździ po asfalcie i utwardzonych drogach ,w polu wszystko cichnie .

Problem zgłaszał do serwisu ,zabrali go na serwis wszystko sprawdzili ,wezwali nawet eksperta z Poznania i z Niemiec .Mądre głowy stwierdzły

że to wina opon (Conntinetal -czeskie) .Tylko że najgorsze jest to że serwis umył ręce i zwalił winę na te czeskie opony za które serwis J-D

nie odpowiada i musi się reklamować w u przedstawiciela Conntinental na Polske .Ci oczywiści zero reakcji .Suma sumarum kolega się

przyzwyczaił do tych drgań i nie zwraca na nie uwagi .

Opublikowano

w okolicy rolnik miał w jd 5 lat temu również problem z oponami tylko że w tym przypadku popękały starsznie i rozwarstwiały się i również serwis umył ręce i wysłał do producenta opon, a tam jak to bywa zero odpowiedzi, nie pamietam dokłądnie było o tym w poradniku rolniczym, ale chyba było to opony continental albo pirelli

Opublikowano
w okolicy rolnik miał w jd 5 lat temu również problem z oponami tylko że w tym przypadku popękały starsznie i rozwarstwiały się i również serwis umył ręce i wysłał do producenta opon, a tam jak to bywa zero odpowiedzi, nie pamietam dokłądnie było o tym w poradniku rolniczym, ale chyba było to opony continental albo pirelli

No właśnie a najgorsze jest to że w takim toku myślenia można walczyć z gwarancją z kilkoma dostawcami podzespołów a nie z firmą

która wyprodukowała traktor .Z tego co mi mówił to sprzedawca nie proponował mu konkretnej marki opon tylko jaki rozmiar sobie życzy.

Opublikowano

w samochodach polecajaprzypalić troche gume jak są drgania i buczenie, może tego spróbować zaczepić za dolny zaczep na równej powierzchni jakimś betonie i przypalić lekko oponki, albo przełożyć prawa na lewą

Opublikowano
w samochodach polecajaprzypalić troche gume jak są drgania i buczenie, może tego spróbować zaczepić za dolny zaczep na równej powierzchni jakimś betonie i przypalić lekko oponki, albo przełożyć prawa na lewą