Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie który z tych ciągników bd w stanie godnie zastąpić i dać ulgę 3p ?

Jakie + i minusy mają dane ciągniki ?

Jaka jest ich przybliżona cena FT około 120tyś brutto a NH ?

Jakie maszyny do danych ciągników ?

Opublikowano

Ja miałem ostatnio ofertę na nh 5.95 za 157 tys netto na szerokich kapciach, klima i biegi pełzające (dopłata 3 tys ) i nie chcieli zejść niżej, jak chcesz zastąpić ursusa 3p to 75 km Ci wystarczy, pomyśl też mozę nad ursusem c 380 lub zetorem majorem, ursus to praktycznie to samo co FT a zetor ma silnik deutza, z silnikiem deutza jest też Tym traktor 75 koni, ale jest nieco droższy, ma też więcej przełożeń od konkurencji.

Opublikowano

Troszke śmieszne porównanie NH z serii T porównojesz do "Wiatraka" Brat tak mówi na Farmtraca :D 

Ogólnie krótko mówiąc najwiekszy minus NH to cena i za 150tys netto chyba cieżko znależć T5.95 no chyba ze w absolutnej podstawie. 

Fartmtrac 120brutto bedzie kosztołał tyle juz podrasowany a wiec NH bedzie kosztował min. 185tys 

Opublikowano

Ursus i zetor odpada . 3p zostaje u mnie jako ciągnik pomocniczy ma tura więc się nada . Jakie maszyny proponujecie do ft? Cały park maszynowy wymienię jaki plug,talerzowke,agregat i siewnik do agregatu ?

Opublikowano

Odradzam FT jeśli nie chcesz mieć problemów to unikaj tej skrzyni i mostu. Tak samo ursus c-380 i major, na tym samym układzie napędowym robione. Więcej info na pw. Ile kasy  możesz dać, ile km cię interesuje, jakie masz maszyny, ile pola? Trochę mi tu zalatuje gimbazą, bo porównanie niedokładne i bezsensowne, brak opisu itd.

Opublikowano

Czemu ursus odpada ? To samo co Farmtrac tylko ładniejszy i lepsza kabina, no i cena też troszkę niższa.

Opublikowano

Łady to on nie jest.

Co się dzieje w skrzyni i moście ?

Maszyny mówiłem, że są do 3p, ale park maszynowy bd wymieniany do maszyn przystosowanych do nowego ciągnika.

Interesuję mnie ciągnik do około 100km MAX 

Cena... Właśnie cena na wydanie trochę mam, ale trzeba jeszcze zakupić maszyny i właśnie dlatego jest takie dziwne porównanie, bo nie wiem czy lepiej kupić lepszy ciągnik czy słabszy/mniejszy, ale bardziej rozwinąć gospodarkę.

Pola mam jakieś 20 ha + dzierżawy których ilość rośnie. 

Opublikowano

A zastanawiałeś się nad serią Nh TD.. Ostatnio Nh td5.85 za 100 netto był klima i rewers hydrauliczny w standardzie. One mają teraz wzmocniony tuz do 4600kg myśle że to najbardziej optymalna oferta ale to do Ciebie należy wybór.

Opublikowano

A co się dzieje w tych FT z tą skrzynią i mostem ?

Podobno to jest Carraro.

Farmtrac da rade talerzówkę 3m targać ?

np staltech lub jakąś inną. 

Jaki agregat do takiego można podczepić ?

Z jakim pługiem mógł by on pracować ? ( konkretne marki, model)

Opublikowano

Lepiej czasami dołożyć trochę i kupić coś lepszego a jeśli NH ma rewers EH to dla mnie wybór jest prosty. Kabiny nawet nie ma co porównywać bo w indyjskich wynalazkach nawet nie ma wygłuszenia i wszystko trzeszczy gorzej jak w moim 20 letnim MF no chyba, że to już poprawili bo tak to wstyd ze znajomym jechać nowym ciągnikiem a tu hałas jak w starej osiemdziesiątce.

Opublikowano

Nie słuchaj się osób, które z danym ciągnikiem nie mają w ogóle do czynienia. A z powyższych wypowiedzi, pewnie żadna osoba niema NH jak zarówno i FT.

Chcesz opinie o ciągniku  - zajrzyj do galerii i napisz do użytkownika.

Co do problemu skrzyni, to nie skrzynia jest problemem. Problemem jest niewłaściwy użytkownik danego ciągnika, który myśli, że jak kupił nowy ciągnik to nic przy nim nie trzeba robić. Zbyt mała ilość oleju w skrzyni powoduje, że górna cześć skrzyni biegów niema smarowania. Jeśli trzymasz poziom oleju jak zaleca instrukcja obsługi wszystko jest ok. Nie ważne czy to Farmtrac czy NH czy John Deere.

Opublikowano

A co się dzieje w tych FT z tą skrzynią i mostem ?

Podobno to jest Carraro.

Farmtrac da rade talerzówkę 3m targać ?

np staltech lub jakąś inną. 

Jaki agregat do takiego można podczepić ?

Z jakim pługiem mógł by on pracować ? ( konkretne marki, model)

Do tych maszyn co wymieniłeś to przynajmniej 90 Koni, jak koniecznie chcesz FT to zastanów się właśnie nad modelem 690 dt 

Opublikowano

Sąsiedzi mają ft, opisując ich problemy to tak: wymieniana u jednego 2 razy pompa hydro (ciągnik ma z 3,4k motogodzin) oprócz tego turbo siadło, wymieniony przedni most, tryb od przedniego mostu chyba też, rewers cięzko chodzi, (tutaj jest tak wymyślone że rewers nie ma smarowania i jak się nie daj boże zetnie klin a jemu się ściął to cały traktor trzeba rozbierać bo tak to jest umiejscowione). Swoje plusy ma nie powiem, cena, prostota obsługi, szerokie tylne koła i obciążenie w nich, ale tak to szału nie ma. Drugi ma podobne atrakcje tylko że w dużo mniejszym stopniu bo dużo mniej mtg, ursus i zetor major korzystają z tej samej skrzyni. Najgorsza była sprawa z tym rewersem bo kłopot straszny. I nie pracują ciężko bo tylko hodowla. Żaden z sąsiadów drugi raz nie kupi ft. No jaja, dla mnie takie gadanie że albo kupię lepszy i nie będę rozwijać albo tańsze i będę rozwijać jest śmieszne. Nikt dorosły by tak nie gadał, no chyba że robi po to żeby robić a nie nastawiony na zysk. Jak nie  pracujesz gdzie indziej i nie masz hodowli albo masz ale nie potrzeba ci ciągnika np. do prasy z roto to ci 70-80km spokojnie wystarczy. Nowe ma robić i bić mtg a nie kupować duże, potem duże i drogie sprzęty do niego i co się okaże że przegląd trzeba robić a mtg nie upłynęło albo że w maszynach trzeba po paru wymienić elementy a są niezużyte. Maszyny muszą pracować, co innego jeśli masz 2 pracę to wiadomo, czas się liczy. Jak dla ciebie to takie td5.85 będzie najlepsze bo już ma 4 cyl czyli cięższe rzeczy dźwignie ale nie jest za wielki. Pługi do niego 4x40, do tego jakiś agregat 3,5m, i talerzówka 3m. Nie ma co się przejmować dokładnie, w każdej maszynie trochę większej mniejszej sobie poradzi. U mnie jak były sprzyjające warunki to 72km 4x4 ciągłem 5x35 i dawał radę, pod górę co prawda 5km/h ale szedł na te 25cm, a znów w tym roku ta sama prędkość i głębokość ale tylko 4 skiby bo dołem twardo a górą mokro i obornik.  

Opublikowano

Nie słuchaj się osób, które z danym ciągnikiem nie mają w ogóle do czynienia. A z powyższych wypowiedzi, pewnie żadna osoba niema NH jak zarówno i FT.

Chcesz opinie o ciągniku  - zajrzyj do galerii i napisz do użytkownika.

Co do problemu skrzyni, to nie skrzynia jest problemem. Problemem jest niewłaściwy użytkownik danego ciągnika, który myśli, że jak kupił nowy ciągnik to nic przy nim nie trzeba robić. Zbyt mała ilość oleju w skrzyni powoduje, że górna cześć skrzyni biegów niema smarowania. Jeśli trzymasz poziom oleju jak zaleca instrukcja obsługi wszystko jest ok. Nie ważne czy to Farmtrac czy NH czy John Deere.

Jeśli chodzi o hałas w kabinie to wystarczy, że się przejechałem FT na wysokich obrotach i nie muszę być jego właścicielem żeby stwierdzić, że w leciwym MF jest dużo ciszej w kabinie a co do rewersu EH o którym pisałem to ja tu ameryki nie odkryłem że jest 10 x lepszy od mechanicznego, wygodniejszy i trwalszy a że nie mam pojęcia co do NH to dilera mam 3 km od domu ale dla ciebie i tak ten hindus będzie najlepszy bo jesteś fanbojem i nawet Fendt będzie dla ciebie gorszy bo ty masz frajtraka i wiesz lepiej.

Opublikowano

w 140 brutto powinien się zmieścić, chociaż od tego roku zmienili silniki w nich na te co są w serii t5 czyli 3,4 pojemność i norma tier 4A, a do końca roku była 4,500 norma tier 3b, także mogły podrożeć