Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam od początku tego sezonu sianokisznkarskiego problem z sterownikiem do prasy Krone VarioPack 1500. A mianowicie zdaża się czasem (niekiedy dość często bym nawet powiedział), że sterownik prasy po prostu się zawiesi. Nie pomaga naciskanie żadnych przycisków. Niekiedy jak tak próbuję znowu "odwiesić" sterownik to naciskam na przemian przyciski STOP, sterowanie RĘCZNE, sterowanie AUTOMATYCZNE no i niekiedy się uda "odwiesić" sterownik. Jednak po krótszej jeździe sterownik znowu się zawiesza. Nie wiem, co może być tego przyczyną. Prasę kupiłem mniej więcej 4-5 lat temu (używaną) i nie było jak dotąd z nią większych problemów (jeśli chodzi o elektronikę to nie było żadnych problemów). Sprawdzałem już napięcie wychodzące z ciągnika i jest prawidłowe, tzn. ok. 13V.

Aha dodam, że nawet jak wyłączę sterownik, przewody odłączę i na nowo popodłączam wszystko, to nadal sterownik jest zawieszony (niekiedy się "odwiesi", no ale to nie jest regułą). Już powoli mi się pomysły kończą. Aha chciałbym jeszcze podpytać kolegów, czy też mają w swoich VarioPackach dwa przełączniki (tzn. jeden przy komputerze na prasie, a drugi przy sterowniku, który jest w ciągniku) od zasilania. I jeśli tak to w jaki sposób one u was działają, bo u mnie to jest trochę dziwne, że jak mam na prasie ustawiony włącznik w pozycji "1", to gdy wyłączę sterownik w ciągniku i go ponownie włączę, to sterownik nie działa prawidłowo - na wyświetlaczy pojawiają się jakieś bzdury. Muszę wtedy wyciągnąć wtyczkę od zasilania i jeszcze raz włączyć sterownik. Wtedy się włącza prawidłowo wszystko. 

Zaś w wypadku gdy na komputerze, który jest do prasy przykręcony ustawię włącznik na pozycję "0", to w ciągniku mogę włączać/wyłączać sterownik ile mi się tylko zachce i za każdym razem włączy się on w prawidłowy sposób. Nie wiem może tak ma być.

Bardziej mi zależy na rozwikłaniu problemu z zawieszaniem się sterownika/komputera (do końca nie wiem co się zawiesza, czy sterownik w ciągniku, czy też komputer na prasie). Może ktoś się spotkał z takim problemem. Albo gdyby ktoś posiadał jakiś kontakt do DOBRYCH fachowców od Krone to też byłbym wdzięczny (najlepiej na obszarze woj. opolskiego). 

Tak więc kończę ten mój post (trochę się rozrósł) i pozdrawiam wszystkich, i z góry dziękuję za pomoc. 

Opublikowano

Na początek sprawdź jakość złączy prowadzących do sterownika w prasie, czy rozkręcałęś ten sterownik? jeżeli nie to sprawdź połączenie taśm wewnątrz ich stan i czy nie ma zimnych lutów na płytce. Wrzuć zdjęcia z wewnątrz sterownika to może coś poradzimy lub odezwij się na PW lub maila krzysztof898@o2.pl

Opublikowano (edytowane)

O dziękuje za zainteresowanie. A więc tak sprawdzałem już złącza. Kable są w nienagannym stanie. Zdażyło mi się, że po wyjęciu przy prasie wtyczki zasilania i ponownym jej włożeniu komputer zaczął znowu działać prawidłowo i myślałem, że znalazłem przyczynę, jednak  to był tylko przypadek, gdyż sterownik znowu się za niedługo zawiesił. A więc kolejną teorię szlag trafił. Jutro rozkręcę sterownik i zamieszczę zdjęcia. W sumię wątpię, że tam płytki są zepsute z tego względu, że gdy kupywałem prasę powiedziano mi, że zarówno sterownik jak i komputer na prasie zostały wymienione, gdyż wcześniej prasa miała sterowanie jakieś inne (zmodyfikowane). No i faktycznie sterownik i komputer na prasie wyglądają też jak nowe. Zresztą jutro zamieszczę zdjęcia. Nie wiem, może coś jest po prostu źle podłączone tam w komputerze na prasie. Mam instrukcję obsługi do niej i na ostatniej stronie znajduje się schemat obwodowy sterownika, jednak jest on moim zdaniem bardzo ogólny. Moim zdaniem najlepszy byłby schemat od kogoś z Was, jak wy macie tam wszystko podłączone. W ten sposób mógłbym porównać, czy podłączenie jest prawidłowe. Pozdrawiam.

A więc tak miałem dzisiaj chwilę i podłączyłem znowu sterownik do ciągnika. Włączam go no i tak jak oczekiwałem... wszystko działa. W żaden sposób nie udało mi się go zawiesić. Odkręciłem pokrywę komputera, który znajduje się na prasie, ruszałem tam kabelkami (myśląc, że może któryś jest luźny i powoduje to dziwne zachowanie) no ale sterownik działał prawidłowo. Nie wiem może coś się zagrzeje i dopiero wtedy zaczyna świrować. Dzisiaj było chłodniej i wszystko działało tak jak ma. Aczkolwiek nie pracowałem z maszyną i samo sprawdzanie sterownika trwało może pół godziny tak więc trochę mało by ocenić. No nie wiem. W załączniku przesyłam zdjęcia rozkręconego sterownika. Może komuś coś podpadnie, albo ktoś ma innaczej popodłączane. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich.

post-153451-0-91640200-1432314067_thumb.jpg

post-153451-0-75236600-1432314088_thumb.jpg

post-153451-0-62390300-1432314111_thumb.jpg

post-153451-0-27832700-1432314132_thumb.jpg

post-153451-0-86068800-1432314153_thumb.jpg

post-153451-0-10689100-1432314176_thumb.jpg

post-153451-0-16811700-1432314203_thumb.jpg

post-153451-0-67312200-1432314227_thumb.jpg

post-153451-0-91053100-1432314247_thumb.jpg

post-153451-0-10132800-1432314273_thumb.jpg

Edytowane przez r0bs0n_rulez
Opublikowano

Z tego co widzę to jest sterownik w prasie, nie widać tu za bardzo żeby było coś nie tak... możesz dla pewności wymienić kondensator elektrolityczny ten przy bezpiecznikach, a jak wygląda sterownik w ciągniku? Bo z tego co rozumiem to ten w ciągniku się Ci wiesza? podrzuć zdjęcia jeszcze tamtego.

Opublikowano

Witam

Ja też mam problem z tym sterownikiem tyle ,że do prasy kr130B. Na wyświetlaczu nie wyskakują mi żadne napisy podświetla się ,przyciski chyba działają ,od sznurka działa na pewno. Da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam

Opublikowano

to do wymiany prawdopodobnie wyświetlacz, zanieś do jakiegoś dobrego elektronika, bo nie zawsze da się dokupić oryginalny wyświetlacz tylko trzeba szukać odpowiedników. wymieniłem już ich kilka i czasem znalezienie odpowiednika graniczy z cudem....

Opublikowano

Oryginalny taki wyświetlacz według katalogu 70 euro więc sporo i pewnie taniej kupisz z jakiejś prasy na części

Opublikowano (edytowane)

A więc tak. Obstawiam że między komputerem w ciągniku a skrzynką w prasie masz komunikację cyfrową przez kable. Nie dokładne łączenie powoduje krzaczki na wyświetlaczu. Do tego wystarczy około czas 0,0001 sekundy. I też pewne te zawieszenia to powoduje. Popraw te włączniki. Albo zrób chwilowo na stałe

Edytowane przez zetores
Opublikowano

Panowie Pomocy
Panowie użytkuję prasę Krone 1800 V.P. -M.C z 2004 r obecnie mam problem z sterownikiem.

Komunikat który wyświetla się na sterowniku to

Startblock auswaehl  

Soll: 1-7 Ist: 1  

Jobrechner

weiter                             ja=quit

Po wyłączeniu sterownika od prądu i oczyszczeniu złączy tlenem. Sterownik uruchomił się normalnie ale przyciski na sterowniku sfiksowały i np. kiedy naciskałem przycisk by zmniejszyć średnicę w efekcie zwiększyłem ją niestety bezpowrotnie bo przycisk obok nie reagował na polecenia. Po ponownym przeczyszczeniu tlenem było jeszcze inaczej a teraz wróciło do błędu jaki wyrzuca mi niemal od razu po włączeniu sterownika. Czy jest to do zrobienia ? Proszę pomocy.

Opublikowano

Witaj. Czy to jest pierwsze uruchomienie prasy w tym sezonie? Przeczyść dobrze styki skoro reaguje na ich czyszczenie, najlepiej środkiem do czyszczenia styków w aerozolu np kontakt S i kontakt U. Lub problem tkwi w środku sterownia, wstaw zdjęcie na forum lub zadzwoń coś poradzimy. 513411853

Opublikowano

Na OlX -ie na Mrągowie jest facet który ma do Krone sporo nowych części .Widziałem ogłoszenie też ma nowe wyświetlacze ,klawiatury . Nam robił też prasę na wysyłkę ale inną i działa ..:)

Opublikowano

Miał ktoś taki przypadek  że prasoowijarka przestała reagować na sterownik? Rećznie za pomocą elektrozaworów pod owijarką można wykonać wszystkie funkcje lecz ze sterownika można puścić tylko siatkę, na resztę funkcji nie reaguje w trybie automatycznym jak i ręcznym. 

Opublikowano

Zapraszam wszystkich którzy maja problemy ze sterownikami i komputerami na prasie krone vario pack round pack i combi pack.  Naprawiamy wszystkie usterki związane z działaniem tych sterowników. W obrębie  100 km od Łomży po naprawie przyjedziemy na miejsce i uruchamiamy przy rolniku, naprawiamy również po innych serwisach :). tel. 662895625