Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zastanawiam się nad 5011 lub 5211, ale nie ma nic w  mojej okolicy, tak do 22 tys. Znalazłem mf 255 za 22k, ale nie wiem jak zniosą to moje plecy, żeby mnie nie połamało, niby nie dużo 6 ha do obrobienia ale trochę wytrzęsie. Znalazłem mf 690 ponad 70 KM, silnik perkins, czy będzie to dobry wybór? dużo więcej spali od 5211? na którą mnie nie stać? może podpowiecie coś do 22 tys w miarę wygodnego dla kręgosłupa?

Opublikowano

hmm 6 ha ro niedużo zetor w zupełności wystarczy.Ja posiadam mf 698 bardzo sobie chwałę miałem zetora 5011 konfort jazdy lepszy jest w mf chodź też nie jest taki tragiczny ten zetor.Sprzedałem go ponieważ u nas pola trochę pod górkę są i przy orce sciagalo mnie.Miałem kupować zetora 5245 no ale nic nie nie natrafilo i wyszedł mf.Co do spalania to mf więcej spali niż zetor no ale też szybciej pole obrobisz.Wiadomo kupując mf musisz jeszcze sprzęt podstawowy wymienić bo z małymi plugami nie będziesz jeździł.Czyli co za tym idzie większe koszty.Ja na Twoim miejscy poszukal bym zetora 5245 też swoje kosztuje ale przedni napęd przydaje się

Opublikowano (edytowane)

MF 690 w zależności w jakich pracach ale spalanie ma na poziomie C360 - przy lekkich może troszkę więcej. Ma 80KM choć wcześniej dla tych samych silników podawane było 75KM. Jest zdecydowanie mocniejszy od 5211 i wg mnie podobny komfortem z jednym minusem - ma sztywny przód. Możesz jeszcze poszukać MF675 lub dołożyć parę groszy i coś typu 365. Wg. mnie są to lepsze ciągniki od zetora, zdecydowanie lepszy silnik ( większa żywotność i mniejsze spalanie przy podobnej mocy ), skrzynia 12+4 ( podobnie jak w Zetorze 10+2 ale MF ma oprócz jedynki synchronizowaną), mocniejsza hydraulika. Odnośnie dostępności części to do modelu 4x2 ( bez przedniego napędu ) to praktycznie wszystko dokupisz od Ursusa 4512. MF255 jest to fajny i zgrabny ciągnik tylko komfortu to w nim nie zaznasz - komfortowa wersja tego mf to seria 500 czyli 550.

Kolega wyżej odnosi się do swojego MF698 - jest zdecydowanie mocniejszy pomimo różnicy ok 10KM w stosunku do 690 który jest odpowiednikiem zetora 7211. Jak trafisz na 675 lub nowszy 360, 362, 365, 375 to nic nie musisz zmieniać w sprzęcie.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Skąd jesteś ? Mam 5011 na sprzedaż za 18 tyś, jak coś to pisz :)

Opublikowano

Ja Warm-Maz to trochę daleko, zdjęcia wieczorem powinienem podesłać.

Opublikowano

Może ten zetor 5211, jedyny w tej cenie na śląsku, stan nie taki zły, trochę malowany opony barum(oryginał), ale nie wiadomo czy pierwsze. trzeba pojechać obejrzeć. Minusy to stary i brak wspomagania. Te zetory to twarde, mocne i dość komfortowe maszyny(nic nie wyje). Silnik 3 cyl wcale dużo nie pali a nie ustępuje mocą 60tce jak nie przewyższa, dobrze traktowany dociągnie do 8-9tys mth, skrzynia też trwała, jedynie wodziki mogą się wyrobić i biegi wyskakiwać. Prosta budowa,wszystkie części łatwo dostępne i tanie, z ewentualną naprawą łatwo sobie poradzić. Jeżeli silnik ładnie pracuje, w skrzyni nic nie grzechocze, podnośnik trzyma, nie ma nadmiernych wycieków to za tę cenę można brać, bo jest dość atrakcyjna. http://olx.pl/oferta/sprzedam-zetora-5211-CID757-ID9P36b.html#9fa283bf66

Opublikowano

Czy do MF można wstawić siedzenie pneumatyczne? może wtedy trochę lepiej dla pleców będzie? jak z wibracjami? przenoszą się na siedzenie?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v