Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytam bo nie siedze w jadalnyh. Jakie paramatry musi miec ziemniak na mycie jakie na szczotkowanie a jakie na pakowanie? Siedze bardziej w przemyslowych ale z niewiadomych przyczyn zasadzilem 2.5 ha jelly i teraz mysle co z tym zrobic odrazu dodam ze nie mysle o workowaniu i drobnej sprzedazy.

Opublikowano

Jelly od biedy nadaje się na frytki tzn w takim roku jak ten, na igrit ktoś już szukał tej odmiany więc pewnie pogonisz ją luzem bez problemu. Jedynym problemem zarówno dla frytek jak i mycia mogą być obicia nie wiem czym ryjesz ani jaki masz rozładunek.

Opublikowano (edytowane)

Kopie wuhlmaus racer 4000 a on delikatnie traktuje ziemniaka. Na naczepe tez zaladuje bez problemu. Mam tez wlasne auto takze idzie sie dogadac. Jaką cene mozna wolac za towar luzem we wlaściwym kalibrze? I jaki jest pozadany kaliber w takim handlu? 

Ps dzieki za odpowiedz

Edytowane przez pala92
Opublikowano

Im większe tym lepiej, idealnie 80+  ale to raczej nie możliwe do spełnienia bo ładuje się wszystko bez sortowania które zwiększyłoby obicia. 80 groszy można uzyskać bez problemu.

Z innej beczki, wczoraj na dniach ziemniaka w Boninie dr Nowacki mówił że SPZ zaproponowało ministerstwu wprowadzenie zakazu używania własnego nieprzebadanego materiału sadzeniakowego. Jeżeli pisowcy to klepną to w pierwszym roku obowiązywania nowej ustawy piorin odstrzeli pewnie połowę plantatorów szczególnie tych małych.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, mikad napisał:

Im większe tym lepiej, idealnie 80+  ale to raczej nie możliwe do spełnienia bo ładuje się wszystko bez sortowania które zwiększyłoby obicia. 80 groszy można uzyskać bez problemu.

Z innej beczki, wczoraj na dniach ziemniaka w Boninie dr Nowacki mówił że SPZ zaproponowało ministerstwu wprowadzenie zakazu używania własnego nieprzebadanego materiału sadzeniakowego. Jeżeli pisowcy to klepną to w pierwszym roku obowiązywania nowej ustawy piorin odstrzeli pewnie połowę plantatorów szczególnie tych małych.

Pan Wojciech? To ten ktory chce wprowadzenia jednostek siewnych w ziemniaku?

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

@pala92 Akurat pis ma to w doopie, na razie doją równo wszystkich gdzieś trzeba kasę na kler i patolę zorganizować więc jedna grupa społeczna w tą czy w tą nie robi im różnicy.

Plon handlowy taki na jaki umówisz się z kupującym.

@przemol87 Tak. Na jednostkę siewną raczej nie zgodzi się lobby hodowlane które lepiej zarabia na tonażu, nie wiem jak teraz ale kiedyś mc cain chyba rozliczał producentów kwotowo na ha a nie od masy sadzeniaków.