Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam w planach zakup takiego pługa (Jednobelkowy - Akpil KMJ-R, na zabezpieczeniach resorowych), czy uważacie, że to dobry zakup? Chciałbym, aby ktoś wypowiedział się na temat jakości orki i wydajności pracy w ciągu jednej godziny. Powinienem zrezygnować z tego pługa na rzecz innego? Dodam, że pług będzie pracował z ciągnikiem Zetor Forterra 135.

13aeaae29a22a32e5a2d581a91051793.jpg

Edytowane przez Niewiem10
Gość Profil usunięty
Opublikowano

do forterry 135 bierz 5 skib ;)

Opublikowano

No właśnie podobnie się zastanawiam, ale nie wiem czy jest sens szczerze mówiąc, nie miałem okazji przetestować. W czterech pługach na maksymalnym rozstawie będę jechał jak Pan, ciągnik nie będzie nic czuł, a jak to będzie wyglądało w pięciu skibach?

Dodam, że ziemie mam zróżnicowane od piachów VI klasy po ziemie z II.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

masz proste kawalki czy nierownomierne? moze lepiej obrot?

Opublikowano

Tutaj też różnie, niektóre są proste, a niektóre nierównomierne, ale przeważnie mam proste. Nie, obrotówek nie chce, zdecydowałem się, że kupię jednobelkowe ;)

Opublikowano

dlaczego nie chcesz obrotowych? ja jak bym miał kupić to również akpil ale (nie kestem pewien co do modelu) KM 80 3+1+1 na odkladnicach azurowych, azury żeby wagę zmniejszyć a ewentualnie 3+1 ale na początek musiał bym przetestować przed zakupem

Opublikowano

Mam sporo kawałków, gdzie obrotówki się nie sprawdzą, obracanie pługa zajęłoby mi więcej czasu, gdzie jednobelkowym będę już w ziemi kolejny przejazd robił. Poza tym mam dużo pól, gdzie muszę robić kilka bruzd na polu, inaczej będzie mi najzwyczajniej wymakać bo nie będzie miała gdzie woda spłynąć - spraktykowałem już to. Wiem, że da się robić bruzde bez problemu i obrotówkami, ale wtedy orasz jedną stroną pługa i elementy nierówno się zużywają, chodzi mi o to, że jedna strona pługa będzie mniej zużyta, druga więcej, you know what i mean ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

jesli masz proste kawalki to szybciej zagonem zaorzesz.... a co do zagranicznych plugow to dobrze ustawiony polski kryje tak samo jak dobrze ustawiony zagraniczny ;)

Opublikowano (edytowane)

moim zdaniem lepsza zagraniczna używka niż polski nowy badziew. jakość materiałów pozostawia wiele do życzenia.

Chce skorzystać z modernizacji, dodatkowo jestem podatnikiem VAT. Wolę kupić te gorsze, ale nowe. Nie ma sensu w moim przypadku brać pomimo zwrotów nowych zagranicznych pługów bo po prostu mi się one nie zwrócą, na pewno jakość orki jest inna, ale i firma Akpil zrobi swoje.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

jakosc orki sie nie rozni ;)

Opublikowano (edytowane)

jesli masz proste kawalki to szybciej zagonem zaorzesz.... a co do zagranicznych plugow to dobrze ustawiony polski kryje tak samo jak dobrze ustawiony zagraniczny ;)

Zgadzam się z Tobą, na pewno stal nie jest ta sama, no niestety niższa cena ma też swoje wady, ale tutaj też chodzi o to, aby kupować sprzęt z głową, tak, aby on się zwrócił. A z tymi używanymi pługami to jakoś nie mam przekonania, często kupując używany musisz do niego dołożyć, kupując odkładnie, lemiesze. I wychodzi jedno na jedno.

@ padre1989

Koja robi na podobie Kvernelanda, a Akpil na Vogel&Noot'a. Pisząc, że wybrał Vogel&Noot'a, masz na myśli Akpila? ;) Bo troszeczkę nie zrozumiałem.

Opublikowano

Polecam Akpila, ja mam właśnie obrotówkę 3+1 od 2010 roku i przewracam nim 40ha rocznie i nawet dłut jeszcze nie obracałem a lemiesze wyglądają jak nówki. Uważam, że w tym pługu jakość wykonania jest bardzo dobra i cena przystępna. Jak już było wcześniej pisane Akpil robi pługi na wzór Voogel&Nota więc nie ma się co obawiać o jakość orki bo jest ona bardzo dobra. I nie mówcie że zagonowym zaorzecie szybciej niż obrotówką, bo tak mówi tylko ten kto nigdy obrotówką nie orał. Ja też mam różne pola, i nie zamienił bym się nigdy na zagonowy, bo obrotówką się orze wygodniej i ja uważam że szybciej. Ale co kto woli. Więc nie ma się co obawiać Akpila bo będzie on orał równie dobrze jak zachodni pług. I jeśli masz nie równe pola to ja bym nie szalał z 5 skibowym, lepiej mieć skibę mniej ale jechać szybciej a nie kopać się w miejscu i katować ciągnik. Na 135KM tylko 4 skiby.

Opublikowano

A jeżeli chodzi o obrotówki Akpila, dodam, że zabezpieczenia śrubowe odpadają, które lepiej wybrać, z modelu KM 80 czy KM 180? Jakie są różnice? Lepiej zabezpieczenia sprężynowe, resorowe czy hydrauliczne? Mam sporo kamieni na polach.

I tak jak pisałem wcześniej, pług będzie pracował z ciągnikiem Zetor Forterra 135.