Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów agrofoto  :)

Od jakiegoś czasu przygotowuję mieszankę paszową ze śrut (kukurydziana+zbożowa+rzepakowa+LactoPlus Extra). Do tej pory nie było problemów, a stosunek tłuszcz/białko oscylował w granicach 1,25-1,35. Ostatnio handlowiec namówił mnie na zmianę kukurydzy mielonej na walcowaną z konserwantem (takie "żółte płatki"). Rzekomo lepsza dla przeżuwaczy no i tańsza. Zacząłem stopniowo wprowadzać do mieszanki (wrzucam połowę zwykłej dawki mielonej i połowę walcowanej) i ostatnie wyniki badan mnie zdziwiły. Stosunek wyszedł 1,48 co odebrałem za niedobór energii. I tu moje pytanie do znawców: Czy wynika to z faktu że układ pokarmowy nie zdążył się zaadoptować czy może handlowiec zrobił mnie w balona? Czy może obstawiacie za zbieg okoliczności i bela mi się trafiła z bardzo małym udziałem życic? Dla udokumentowania wrzucam wyniki od początku tego roku w załączniku. Od początku roku miałem tylko jedno zapalenie w stadzie, które szybko przeszło, dlatego jestem zaniepokojony sytuacją.

Proszę o Wasze opinie i rady, Michał 

 

P.S. Coś poszło nie tak z załączaniem. Parametry są tu

https://drive.google.com/file/d/0B_qB0hjdkTn2SkZxNlF1QVRFNXc/view?usp=sharing

Edytowane przez MichalM1
Opublikowano

spojrzałem na te wyniki i zaznaczam ze żywieniowcem nie jestem ale jak dla mnie to poziom białka jest idealny za to mocznik słaby jak dla mnie to trzeba dorzucić białka. uczono mnie ze powinien wynosic minimum 150 a u Ciebie jest prawie połowa poniżej tej wartości. ja osobiście staram się utrzymywać mocznik sporoponad 200

Opublikowano

@TomaszKysiski: Średnia arytmetyczna mocznika z 26 wyników badań mleka wynosi 154, tak więc łapię się powyżej wartości wskazanej przez Ciebie za minimalną. Dziękuję za sugestię. Rzeczywiście należałoby zwiększyć zadawanie białka dojelitowego, gdyż zwiększyło by to wydajność i zrobiłbym to tak gdybym miał zielonkę w silosie. Mam za bardzo zróżnicowane bele i niestabilną podaż białka - trafiają się bele z dużą zawartością koniczyny oraz tylko i wyłącznie z życic. Podkręcenie ilości białka z jednoczesnym trafieniem się kilku bel wysokobiałkowych mogłoby się skończyć niedoborem energii, a w skrajnych przypadkach ketozą (np. po porodach). Wolę mieć ciut niższą wydajność (która i tak mnie zadowala) i zdrowe krowy. Mimo to jeszcze raz dziękuję za sugestię.

 

@potrekk: Za LactoPlus Extra płaciłem zwykle 85 zł, ale ostatnio nie chcieli mi już sprzedać w tych pieniądzach i musiałem się mocno targować. Na wystawce stoi za co najmniej 90 zł.

 

@rolstudent: Czy poleciłbyś mokrą czy suchą dla krów? Z mokrą jest ten problem, że może się trafić źle zakiszona/nieświeża, co podejrzewam w moim przypadku. Zmniejszyłem jej udział w mieszance i zobaczę co się będzie działo.

Opublikowano

można i tak najważniejsze żeby gospodarz  był zadowolony;) ale weź pod uwagę że uśredniania wyników z tak wielu badań to czesto oszukiwanie samego siebie. mnie też żywieniowcy zawsze powtarzali ze nie można patrzeć na średnie wyików stada  tylko trzeba przyjrzeć się każdej sztuce. słyszałeś pewnie też o takich uśrednieniach ze np.;  mając dwa zwierzęta np.. kurę i krowę to  średnio mają po 3  nogi a jak to ma się do rzeczywistości????

Opublikowano

mówicie o moczniku ale skąd pomiar   bo to co bada pfhbipm  a to co bada mleczarnia potrafi sie sporo roznic ....    z mleczarni mam wyniki do 200  i jest git  z tego samego doju  z federacji do 300

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v