Skocz do zawartości
MichalM1

Kukurydza mielona a walcowana

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
MichalM1    0

Witam forumowiczów agrofoto  :)

Od jakiegoś czasu przygotowuję mieszankę paszową ze śrut (kukurydziana+zbożowa+rzepakowa+LactoPlus Extra). Do tej pory nie było problemów, a stosunek tłuszcz/białko oscylował w granicach 1,25-1,35. Ostatnio handlowiec namówił mnie na zmianę kukurydzy mielonej na walcowaną z konserwantem (takie "żółte płatki"). Rzekomo lepsza dla przeżuwaczy no i tańsza. Zacząłem stopniowo wprowadzać do mieszanki (wrzucam połowę zwykłej dawki mielonej i połowę walcowanej) i ostatnie wyniki badan mnie zdziwiły. Stosunek wyszedł 1,48 co odebrałem za niedobór energii. I tu moje pytanie do znawców: Czy wynika to z faktu że układ pokarmowy nie zdążył się zaadoptować czy może handlowiec zrobił mnie w balona? Czy może obstawiacie za zbieg okoliczności i bela mi się trafiła z bardzo małym udziałem życic? Dla udokumentowania wrzucam wyniki od początku tego roku w załączniku. Od początku roku miałem tylko jedno zapalenie w stadzie, które szybko przeszło, dlatego jestem zaniepokojony sytuacją.

Proszę o Wasze opinie i rady, Michał 

 

P.S. Coś poszło nie tak z załączaniem. Parametry są tu

https://drive.google.com/file/d/0B_qB0hjdkTn2SkZxNlF1QVRFNXc/view?usp=sharing

Edytowano przez MichalM1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolstudent    94

wynika to tylko i wylacznie z przyswajalność. kukurydza mokra jest bardziej dostępna niz sucha stąd ta różnica. a taki stosunek to nie tragedia ważniejszy jest zawartość bialka w mleku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

spojrzałem na te wyniki i zaznaczam ze żywieniowcem nie jestem ale jak dla mnie to poziom białka jest idealny za to mocznik słaby jak dla mnie to trzeba dorzucić białka. uczono mnie ze powinien wynosic minimum 150 a u Ciebie jest prawie połowa poniżej tej wartości. ja osobiście staram się utrzymywać mocznik sporoponad 200

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MichalM1    0

@TomaszKysiski: Średnia arytmetyczna mocznika z 26 wyników badań mleka wynosi 154, tak więc łapię się powyżej wartości wskazanej przez Ciebie za minimalną. Dziękuję za sugestię. Rzeczywiście należałoby zwiększyć zadawanie białka dojelitowego, gdyż zwiększyło by to wydajność i zrobiłbym to tak gdybym miał zielonkę w silosie. Mam za bardzo zróżnicowane bele i niestabilną podaż białka - trafiają się bele z dużą zawartością koniczyny oraz tylko i wyłącznie z życic. Podkręcenie ilości białka z jednoczesnym trafieniem się kilku bel wysokobiałkowych mogłoby się skończyć niedoborem energii, a w skrajnych przypadkach ketozą (np. po porodach). Wolę mieć ciut niższą wydajność (która i tak mnie zadowala) i zdrowe krowy. Mimo to jeszcze raz dziękuję za sugestię.

 

@potrekk: Za LactoPlus Extra płaciłem zwykle 85 zł, ale ostatnio nie chcieli mi już sprzedać w tych pieniądzach i musiałem się mocno targować. Na wystawce stoi za co najmniej 90 zł.

 

@rolstudent: Czy poleciłbyś mokrą czy suchą dla krów? Z mokrą jest ten problem, że może się trafić źle zakiszona/nieświeża, co podejrzewam w moim przypadku. Zmniejszyłem jej udział w mieszance i zobaczę co się będzie działo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

można i tak najważniejsze żeby gospodarz  był zadowolony;) ale weź pod uwagę że uśredniania wyników z tak wielu badań to czesto oszukiwanie samego siebie. mnie też żywieniowcy zawsze powtarzali ze nie można patrzeć na średnie wyików stada  tylko trzeba przyjrzeć się każdej sztuce. słyszałeś pewnie też o takich uśrednieniach ze np.;  mając dwa zwierzęta np.. kurę i krowę to  średnio mają po 3  nogi a jak to ma się do rzeczywistości????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzegorz132    9

mówicie o moczniku ale skąd pomiar   bo to co bada pfhbipm  a to co bada mleczarnia potrafi sie sporo roznic ....    z mleczarni mam wyniki do 200  i jest git  z tego samego doju  z federacji do 300

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MichalM1    0

Panowie, prosiłbym o porównanie kukurydzy mielonej do walcowanej w żywieniu krów mlecznych. Przedstawione wyniki badań pochodzą z mleczarni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×