Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To po ile liczycie zboże z gospodarstwa?? Hubert a kisiłeś może całe ziarno kukurydzy czy zmielone tylko??

Zakiszałem i całe ziarna kukurydzy w rękaw foliowy i mielone ziarno.

Plus jest taki że możesz praktycznie w każdym miejscu zrobić sobie rękaw. Ziarno idealnie zakiszone, jeśli nie ma pęknieć na rękawie to zero odpadów i zgniłego.

Minus taki że jak gdzies niechcacy sam albo jakieś zwierze zrobi dziurkę to masz poważne straty.

Zakiszanie całego ziarna w rękawie to jest pewna alternatywa dla osob które nie mogą szybko wysuszyć kukurydzy. Ziarno u mnie leżało prawie rok w rękawie po czym było wyjęte i suszony. Ubytki były bo bocian trochę rozerwał rękaw, ale z reszty nadawało się do suszenia, bądz mielenia na ccm

Opublikowano

Przez firmę AGRO TRANS HANDEL

Iwona i jak tam z jakoscia ich warchlaka?Ja mialem raz i rewelacja to nie byla na ten tydzien mieli cos okolo 300-310 zsl netto.Czyli tucznik tez do nich?

Opublikowano

Iwona i jak tam z jakoscia ich warchlaka?Ja mialem raz i rewelacja to nie byla na ten tydzien mieli cos okolo 300-310 zsl netto.Czyli tucznik tez do nich?

No nie narzekam mieliśmy dobry kolczyk staramy się o ten sam . Średnia mięsność ponad 58%, średnia waga po uboju 100 kg , średnie przyrosty ponad 1 kg na dobę . Wszystko dokładnie policzymy jak przyjdzie ostatnie rozliczenie za odstawę .

Opublikowano

No nie narzekam mieliśmy dobry kolczyk staramy się o ten sam . Średnia mięsność ponad 58%, średnia waga po uboju 100 kg , średnie przyrosty ponad 1 kg na dobę . Wszystko dokładnie policzymy jak przyjdzie ostatnie rozliczenie za odstawę .

A mozesz podac ten num kolczyka rozumiem ze sprawdzalny na nastepny tydzien cena do góry niestety a wazysz te warchlaki przy dostawie.pozdrawiam

Opublikowano

To po ile liczycie zboże z gospodarstwa?? Hubert a kisiłeś może całe ziarno kukurydzy czy zmielone tylko??

Ja w tym roku pierwszy raz kisiłem całe ziarno QQ i muszę powiedzieć że super sprawa

Opublikowano (edytowane)

cena duńczyka 305-310 netto

@HubertOjdana dajesz na koniec tuczu też QQ bo podobno się mięsno obtłuszcza jak na konie daje się QQ.

Edytowane przez szczepo14
Opublikowano

Jak wy uważacie na dzień dzisiejszy opłaca się bardziej hodować tuczniki w cyklu zamkniętym czy sprzedawać prosięta Jak teraz jest ze zbytem prosiąt ?

W tej chwili brakuje prosiaka wszędzie trzeba czekać na zamówiony towar, jeżeli masz możliwość przytrzumanie prosiaków na tucz, to gdy jest dekoniuktura na rynku prosiąt to je przytrzymaj, ale jak w tej chwili to sprzedawaj.

Opublikowano

A później całe ziarna mokre śrutujesz i nic się nie klei, zakiszacze dodawałeś jakieś??

Tak potem całe ziarno idzie prosto do śrutownika (250 kg/t ) i żadnego problemu nic się nie zakleja a pasza nie jest wilgotna, nie dawałem żadnych środków zakiszających

Opublikowano

taa jasne nie ma kosztów - nawwet Twój czas kosztuje.

Do dużego worka nei nasypiesz łopatą tylko maszynę muusisz wynająć.

A zboże trzeba liczyć po cenie rynkowej co najmneij lub po kosztach wyprodukowania go w swoim gospodarstwie.

Bo czasem może się okazać że swoje zboże lepiej sprzedać a do tuczu zakupić gotowa pasze albo zboże.

Opublikowano

Oczywiście że czas kosztuje ale co to znaczy że lepiej zawieść na suszarnie i zapłacić za suszenie niż zasypać samemu worki a możesz do tego wykorzystać żmijkę, bo nie wiem jaką maszynę chciał byś do tego wynająć. A pytanie było o koszty kiszenia a nie koszty surowca

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v