Skocz do zawartości

Która prasa do 80 tys zł ? [połączone]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Połączone

Jaką polecacie prasę za 80-90tys. nową? Chce łańcuchową, albo pasową. Prasa ma mieć rotor, noże już niekoniecznie. Do zwijania będę miał siano, sianokiszonkę i słomę.

Edytowane przez kris14
Pkt. 1.2 +1p. ostrzeżeń
Opublikowano (edytowane)

Z łańcuchowych to nh br 6090 cc i case rb 344 a z pasowych to fajna jest metal fach z 589/2 na licencji feraboli. Ile zamierzasz balotów nią robić? Do jakiego konia chcesz podpiąć?

Edytowane przez mfek3050
Opublikowano

Polecam Unia Famarol DF 1.7 Zd jest to pasówka posiadam od dwóch sezonów zrobiłem ok 2500 rolek i jedyna awaria to kabelek od jednego czujnika. Bardzo wydajna i raczej ma niskie zapotrzebowanie na moc, bo 82KM daje sobie radę z 14 nożami. Bardzo fajne i łatwe sterowanie wszystko robi się ze sterownika w kabinie, czyli ustawienie wielkości belki, zgniot, ilość owinięć siatką, miękki rdzeń, włączenie noży. Posiada czujnik kształtu beli, co korygujesz jazdą po odpowiedniej stronie pokosu. 

Opublikowano

Kolega też polecał Unię, tylko tak jak czytam opinie o prasach z tej firmy to zdania są mocno podzielone. Nie ukrywam, że prasę kupuje praktycznie na stałe, nie będę jej wymieniał po kilku sezonach.

Opublikowano

Pasowa sianokiszonki mocno nie ubijesz. Bierz Case, nh lub może unie. 135 km to z nozami możesz ja brać. A najlepiej to by bylo dolozyc do lely lub mchale

Opublikowano

Żadną prasą nie osiągniesz takiego zgniotu jak pasówką jeśli ktoś pisze inaczej to prawdopodobnie nie miał w życiu odczynienia z taką prasa albo "zachodnią" która Hitlera pamięta… Co do wydajności to moje 82KM jest to za mało aby sprawdzić co ta prasa potrafi… w sprzyjających warunkach w sianie ok 40 kulek a w sianokiszonce przy 14 nożach pewnie ok 20 ale to wynika z słabego ciągnika. 

Opublikowano (edytowane)

Slome pasowka bardzo dobre ubije ale nie wilgotne siano na kiszonke..

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Kolego czym popierasz swoje bajki bo zarówno moje doświadczenia jak i dowolne testy dają nieco inne wyniki?

Edytowane przez ursuss
Opublikowano

Widzę jakie bele kolega robi i sąsiedzi. Trafi sie cos mokrzejszego i ubije jakas kichę. Pasy mogą sie ślizgać. To ze Ty na sianokiszonke belujesz siano które schnie tydzień pod słońcem to nie jest sianokiszonka. Do slomy lub do suchego siana to jest najlepsza prasa. Do sianokiszonki moim zdaniem walcowka lub walcowo-lancuchowa.

Opublikowano

No, jeśli sąsiad ma starego grata, w którym pasy się ślizgają to nic nie poradzę... Kolego jeśli robisz kiszonkę z kukurydzy to może załóż sobie metalowe koła do ciągnika do ugniatania i pojeździj tylko po wierzchu pryzmy… Po co na oponach marnować paliwo, czas i jeździć po każdej warstwie? Zwiększ nawet dwukrotnie masę ciągnika, ale i tak krowy w zimie będą miały głodówkę. Bo taka jest różnica w technoliogi pras stałokomorowych i zmienno... 

Proszę pierwszy lepszy wynik wyszukiwania:

http://www.pigmiur.pl/plik,369,atr-express-nr-11-2011-po-x-wystawie-zielone-agro-show-2011.pdf

Kiedyś widziałem lepsze testy ale jakieś zagraniczne i były robione przez jeden ciągnik i jednego operatora z pomiarem czasu, zurzyciem paliwa i obciążenia silnika. 

Opublikowano (edytowane)

Ten test akurat jest troche slaby. Zalezy wszystko od ciągnika, obrotów na walku i prędkości. Nh bez noży nie wypadla tak słabo w porównaniu do lely zmiennokomorowej. A kolega ma Kuhna kilkuletniego.
W tym teście kazda prasa zrobila po dwie bele, a co by bylo gdyby caly dzień miałaby prasować. Przy takiej wilgotności trawy to podejrzewam ze pasy sie będą ślizgać. Gęstość zapewne byla mierzona w rdzeniu beli a jak z brzegami?
Zaś walcowe prasy sie nie nadają do slomy bo podobno bela sie zatrzymuje w komorze.
Najlepiej samemu przetestować swoim ciągnikiem jedna i druga ;)
I szkoda ze nie podali wagi kazdej z bel :/

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja mam pasowke i mogę z wody wyciągać trawę i nic sie nie ślizga. Zrobiłem ok 3 tys belek z czego ok 1 tys sianokiszonki i zadna belka nie stanela mi w prasie a dobicie kazdej jest na Maksa czyli na tyle pozwolił mf 675 (150 atm na zegarze prasy) i palec ledwo można w bele włożyć.

Opublikowano

Ten test akurat jest troche slaby. Zalezy wszystko od ciągnika, obrotów na walku i prędkości. Nh bez noży nie wypadla tak słabo w porównaniu do lely zmiennokomorowej. A kolega ma Kuhna kilkuletniego.

W tym teście kazda prasa zrobila po dwie bele, a co by bylo gdyby caly dzień miałaby prasować. Przy takiej wilgotności trawy to podejrzewam ze pasy sie będą ślizgać. Gęstość zapewne byla mierzona w rdzeniu beli a jak z brzegami?

Zaś walcowe prasy sie nie nadają do slomy bo podobno bela sie zatrzymuje w komorze.

Najlepiej samemu przetestować swoim ciągnikiem jedna i druga ;)

I szkoda ze nie podali wagi kazdej z bel :/

Spróbuje znaleźć ten test bodajże był w języku niemieckim gdzie wszystko było robione jednym ciągnikiem z tym samym operatorem nie było tam tyle pras a tym bardziej polskich, ale zmiennokomorówka zawsze była pierwsza... Gęstość na pewno jest na podstawie masy całej belki i objętości i nie ma tu wpływu jakiś rdzeń czy nie rdzeń.