-
Podobna zawartość
-
Przez AtosPro
Witam. Chciałem zacząć hodowle bydła mięsnego (tylko chów byków) oczywiście zacząć od krzyżówek . Z moich obliczeń opartych z jednego pliku .
Dawki w przyrostach 1200 g dziennie.
WSZYSTKO jest podane w kilogramach, dawki na jeden dzień .
150-200 kg
Kiszonki qq - 3
Śruta - 5,8
P.Ś.sojowa - 1,5
Kreda pastewna - 0,16
200-250 kg
Kiszonka qq - 9
Śruta - 5,5
P.Ś. sojowa - 1,1
Kreda pastewna - 0,07
250-300 kg
Kiszonka qq - 15,6
P.Ś. sojowa - 1,1
Kreda pastewna - 0,05
300-350 kg
Kiszonka - 16,8
P.Ś. sojowa - 1
Kreda pastewna - 0,08
350-400 kg
Kiszonka qq - 18
P.Ś. sojowa - 1
Kreda pastewna 0,1
400-450 kg
Kiszonka qq - 18
P.Ś. sojowa - 1,1
Kreda pastewna - 0,095
450-500 kg
Kiszonka qq - 18
P.Ś. sojowa - 1,1
Kreda pastewna - 0,09
500-550 kg
Kiszonka qq - 20
P.Ś. sojowa - 1
Kreda pastewna - 0,09
550-600 kg
Kiszonka qq - 22
P.Ś. sojowa - 1
Kreda pastewna - 0,09
SIANA DO OPORU
Podsumowanie :
Kiszonka qq - 5841,8~5900=885 zł
Śruta - 452~460=322zł
P.Ś. sojowa - 412,4~420=695zł
Kreda pastewna - 34,14~35=15zł
Lizawka = 15 zł
Cielak =1700zł
Słoma =400zł
Wszystko wyszło 4032 zł od tego sprzedaż byka 4800-5000
Wyszło 375 chowu.
Ceny są z województwa Małopolskiego.
Czy to jest realne że tyle byk zje i kosztuje wychodowanie .
-
Przez marconi965
Witam, mam problem z mlecznoscią swoich krów. W tej chwili dojonych jest 9 krów (HF), dziennie mam tylko ok. 90l. mleka. Krowy dostają dziennie ok 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10kg siana, 10 kg sianokiszonki, 3kg śruty zbożowej ( owies, jęczmień, pszenica, pszenżyto) oraz 1 kg. śruty rzepakowej. Czy miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy popelniam błąd w żywieniu, czy to jest już problem w genetyce. Proszę o pomoc.
-
Przez marconi965
Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
-
Przez Mateusz231232
Witam serdecznie mam takie małe pytanie chcemy zasiać 60 arów kukurydzy na kiszonke dla około 12 szt bydła opasowego w różnych grupach wiekowych i chciałbym się dowiedzieć czy taki areał starczy dla tylu sztuk opasów i czy w ogóle opłaca mi się siać qq dla tylu sztuk ? pytam na forum ponieważ pierwszy raz siejemy qq i chce żeby wypowiedzieli się na ten temat użytkownicy którzy mają z tym doczynienia pozdrawiam.
-
Przez rolnikhghf
Od niedawana wraz z tatą zajeliśmy się hodowlą bydła mięsnego jako dodatkowy dochód do gospodarstwa.
I mamy kilka pytań odnośnie ich żywienia.
Planujemy hodowlę 10 byczków, nie mamy zamiaru siać kukurydzy bo jednak przy takiej ilości sztuk to mało opłacalne. Byki mamy zamiar karmić ziemniakami (mamy ich dość sporo 3ha które sprzedajemy na rynkach wiec odpadów jest dość sporo), kiszonka z poplonu ewentualnie trawy, wytłoki buraczane i dynia. Jak myślicie takie żywienie ma sens aby byki dosrosły w miarę opłacalnej wagi?
I moje drugie pytanie co myślicie o sianie z lucerny podobno jest ono bardzo wartościową paszą dla bydła i chętnie przez nie zjadaną ( wiem ze podsuszone liście odpadną i zostaną same badyle ale sąsiad stosuje to ok kilku ładnych lat i byki osiągają ładne przyrosty
-

Rekomendowane odpowiedzi
Jaki koszt wylania drogi asfaltowej?
Sprayfo ulitimo