Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie. Zastanawia mnie to, czy wiosną najpierw stosować nawozy sztuczne, czy zwalczać chwasty w zbożach ozimych. Zawsze zwalczałem chwasty jesienią, ale tym razem nie pozwoliła pogoda...

Dziękuje i pozdrawiam!!!

Opublikowano

U mnie jest właśnie podobny problem i mam dylemat, głównie chodzi mi o miotłę zbożową miejscami jest jej strasznie dużo i tak z jednej strony niby pasuje siać azot a z drugiej miotła po azocie może wybujać się niesamowicie. Myślałem opryskać np. tolurexem ale wolałbym za jednym razem przejechać na dwuliścienne, tak źle i tak nie dobrze.

Opublikowano

kolego w zeszlym roku mialem tez ten problem i zastosowalem w marcu tolurex i podzialal po dwoch tygodniach super a poczatkiem kwietnia dalem na dwuliscienne i slabo zadzialalo bo bylo dosc zimno tak ze bedziesz musial na dwuliscienne poczekac na wyzsze temperatury i bez przymrozkow w nocy a tolurex smialo juz teraz jak tylko dasz rade wjechac w pole

Opublikowano

dokladnie nie pamietam ale czytalem z ulotki i pytalem w sklepie , jezeli szanujacy sie sklep to ma zorientowanych sprzedawcow ktorzy napewno Ci doradza , ja teraz tylko w takim kupuje

Opublikowano

Też mam Torulex zimy praktycznie nie było więc miotła i dwuliścienne ładnie rosną właściwie myślałem za jednym przejazdem zrobić oprysk jak będzie w miarę ciepło koniec marca jeszcze się nie zdecydowałem co dokupić na dwuliścienne parę propozycji tutaj koledzy podpowiedzieli co wiem Torulex to 2,5 litr na ha dawka odpowiednia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez x-men
      Witam. Chciałbym nauczyc sie czegos wiecej. Posialem pszeniczke odmiane artist z centrali. Obsada okolo 300 roslin siew 20. 09.2018.Wysiane 250kg polifoski6 i 3tony wapna. Ziemia 3 i troche 4klasy  Wyglada bardzo ladnie. Teraz prosze o podpowiedz w sprawie nawozenia. Na początku ruszenia wegetacji chcem podac saletrosan 26 200kg potem po okolo 1 miesiaca saletrzak 300kg. 

• Przez Szary12
      Witam mam pytanie czy ktoś z was pryskał dolistnie zboża Środkiem ADOB 2.0 Mn w składzie z Manganem ile razy można stosować takie nawożenie na pszenice na wiosnę ? 
    • Przez hazel
      Witam  jako iż jestem młodym rolnikiem chciałbym się was trochę poradzić. Planuję nawożenie azotowe na pszenzyto ozime myślałem żeby na pierwszą dawkę poszla saletra a około miesiąc później podać mocznik dolistnie co myślicie o takim nawożeniu ma ono sens.  Czy lepiej mocznik podać posypowo czy podać azot w 3 dawkach czy w 2 
    • Przez dicloduo
      Witam, Były problemy z przezimowaniem żyta hybrydowego a w tym roku będzie inny problem? Żyto jest tak gęste, wysokie, że aż wyległo. Co w takim przypadku robić wiosną aby doprowadzić do normalności?
  • Dodaj nową pozycję...
v