Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem nowy więc z tego miejsca witam wszystkich użytkowników !

Na dzień dzisiejszy gorzelnia w Zbiersku (WLKP) płaci 500 PLN + VAT przy wilgotności 29,4 - 30,6 %

Za każdy % w dół dopłacają 10 PLN do tony, za każdy w górę urywają 6 PLN

W powiecie kaliskim na ziemiach dobrej klasy plon zapowiada się znośnie, na ziemiach klas lekkich kolby są malutkie, jeśli ktoś opóźnił na nich siew pluje sobie teraz w brodę bo kolb miejscami nie ma w ogóle :/

Przyglądając się kolbom na ziemiach ciężkich też można zauważyć że ziarno jest słabo wypełnione, wilgotność zapowiada się w tym roku super ale tonażu to raczej nie będzie :/

P.S połamania dyszli w kukurydziane żniwa !

jakie FAUX PAS, kolbą nie kolbom :/

Opublikowano

Icek najpierw piszesz, że opady masz w normie, teraz masz suszę. Nie potrafisz zrozumieć, że nie u wszystkich padało i stąd narzekania, że jest źle.

Opublikowano

Ja wczoraj robiłem próbę wilgotności na przekroju całego pola wyszła 19%, niestety ziarno po wykruszeniu z kolby potwierdziło że jest  chude, drobne i bardzo lekkie.

Kukurydziane żniwa czas zatem zacząć, szkoda tylko że Wipasz w Kole nie rozpoczął jeszcze skupu bo ich próby wilgotności były najbardziej zbliżone do rzeczywistych.

Zanosi się że niejeden miłośnik kukurydzy na ziarno zasieje jeszcze po niej zimową pszenicę...

Opublikowano

E z pszenicą to żaden problem. ja co roku żniwa zaczynałem jescze we wrześniu, a wczesniejszej niż FAO 250 nigdy nie miałem. W tym roku widziałem już takich, co po ziarnowej rzepak posiali.

Opublikowano

No ten rok jest specyficzny tylko jakoś za sucho wciąż na siewy ozimin.

Zapewne nowicjusze zrezygnują z dalszej uprawy bo raczej kokosów w tym roku nie zbiją.

W powiecie Kaliskim większość już suszarnie odpaliła i powoli najsuchsze kawałki pól znikają.

Opublikowano

taaa i wysyłają w drugi koniec Polski, waga nie znana, wilgotność nie znana a i kiedy go rozładują też nie wiadomo, a wiadomo że jak kuku postoi przez noc na samochodzie to wilgotność wzrasta

Opublikowano

Dziś skoszona. Wilgotnośc 21%, plon nie powala ale ponoć na ten rok mówią żeby nie narzekać z tego co słyszę. Wyszło 8,3 tony z hektara. Cena 510 netto. Co do wilgotności to na słabszych ziemiach mają po 16-17 % (tam gdzie całkowicie ją spaliło), ale plon z tego co słyszałem wychodzi nawet po 2,5 tony

Opublikowano

jesli cena na poziomie 510 netto przy 30 procentach to chyba w tym roku srednio bedzie sie oplacalo suszyc skoro sucha w cenie 670 netto dosc dziwna sytuacja chyba ze te ceny sie zmienia bo to dopiero poczatki zniw kukurydzy :) w wielkopolsce wilgotnosc odmian kukurydzy fao 250-270 okolo 30-33 % wczesniejsze odmiany okolo 25% takze zniwa beda wczesnie :)

Opublikowano

agronik mrowino wielkopolska 450 netto za kukurydze w przedziale 32-28 %, ponizej 9zl doplaty do 1 % ruszaja z skupem od srody. Jakie u was propozycje cen ? i jak wyglada cena suchej kukurydzy ?

Opublikowano

Uszak jaki powiat? I tu jest temat o cenach nie wydajności, to też można dopisać ale pierwsze co to cena.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?

• Dodaj nową pozycję...
v