Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Co sądzicie o tym poplonie?

W filmie mówią żeby zasiać ją w sierpniu/wrześniu,skosić wiosna przyszłego roku i zaraz po skoszeniu zasiać kukurydze a czy sprawdziłaby się żeby użytkować ją cały rok jak zwykłą łąke i dopiero zaorać?

Opublikowano

Wydaję mi się że drogo wychodzi. 14zł/kg netto sieję się 50kg/ha, wychodzi 700zł netto. Taniej będzie kupić życice i dokupić trochę wyki.

Nigdy nie siałem ze względu na zbyt duże koszty.  

Opublikowano

Na próbę zasiałem tą mieszankę zaraz po żniwach w tamtym roku (około 15sierpnia), na poplon i wiosenne pastwisko dla owiec, w dawce ok 40kg/ha, na jesieni dorosła do około15 cm, więc puściłem na to bydło... a teraz czekam co będzie na wiosnę...

Opublikowano

Mieszanka wysiana w dwóch terminach- 24.08.15r i 19.09.15r. Wschody z pierwszego wysiewu bardzo ładne, można powiedzieć 100% kiełkowania. Zaryzykowałem z drugim terminem siewu ale kłopoty z bazą paszową dla krów skłoniły mnie do podjęcia tego ryzyka...wiosną się okaże. Przedplon- pszenżyto ozime. Cena jaką płaciłem to 11,80 brutto. Agrotechnika:

1.Orka siewna (ok.20cm)

2.Agregat uprawowy

3.Wałowanie

4.Wysiew siewnikiem (50kg/ha)

5.Wałowanie

Opublikowano (edytowane)

Po co to siać jeśli życica jest po 10zł i nic bardziej wartościowego i tak szybko rosnącego z traw nie ma. W tym roku posiałęm wielokwiatową i jest tak sucho że narazie 10 bel z ha zebrałem jak będzie mróz bez śniegu to rezygnuje z rolninictwa.

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

ja zasiałem w tym roku i zwykła mieszankę traw oraz gorzowską, zobacze na wiosnę z czego wiekszy plon.

ogólnie jeśli warunki były wilgotne to spokojnie na koniec września a nawet w pażdzierniku zetniesz ale w tym roku by to się nie udało sucha by zniszczyła. W siewie w czerwcu musiało by padac chociaż troche w lipcu i sierpniu.

Producent i niektóre osoby które uprawiały piszą że daje ok 30 ton w przeliczeniu na kulkę to 40-50 balotów z ha przy zazłozeniu że kulka wazy ok 600 kg

Opublikowano

i jak tam kolego na jesien wygladaja te trawy? ktora wydaje sie lepsza? ja posialem w tym roku ta mieszanke gorzowska i poki co wyglada swietnie, bardzo gesta ladna, pelno w niej konczyny wiec wartosc pokarmowa  naprawde bedzie dobra, ale jestem ciekaw jak tam ta druga mieszanka?

Opublikowano

Obie wyglądają dobrze, cieżko ocenić obiektywnie bo wsiane w żboże, mieszanka Gorzowska wydaje sie bardziej gestsza  bo ma wiecej gatunków, minusem wydaje mi się że widac w na niej mozaike gleb, trwa jest wszedzie, ale wyka lub lucerna sa miejscowo geściej lub rzadziej
Zwykła trawa jest równa i rośnie jak zwykle,
O tym która lepsza można pogadac po ścieciu, aktualnie wygrywa u mnie mieszanka bo lepszy skład gatunkowy ale zobaczymy jaki będzie plon

Opublikowano (edytowane)

Mieszanka Gorzowska wraz z jęczmieniem, siew ok 20 września. 
Stan aktualny 30-01-2016 po stopnieniu śniegu, nie wygląda najlepiej.
Sama mieszanka w pasie gdzie jest bez jęczmienia wygląda na ze nie ma objawów chorobowych.
według mnie stan bardzo średni, zobaczymy jak będzie dalej gdy ruszy wegetacja i opryskach przeciwgrzybowych

acf013a825a01180med.jpg
bf6d6300a41a906cmed.jpg

Edytowane przez lukaschels