Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chodzi mi o to czy przyczepa jedno lub dwu (tandem) osiową typu "sam" musi być zarejestrowana. Jesli nie musi być zarejestrowa to jakie warunki musi spełniać aby ja zarejestrować i ile to kosztuje Przyczepa była by o ładowności 8 ton. Jesli pomyliłem działy proszę o przeniesieni.

Opublikowano

Każda przyczepa, jeżeli ma być wykorzystywana jako przyczepa tj. do przewozu zboża, drewna itp po drogach publicznych powinna być zarejestrowana. Problemem jest to, że obecnie dla zwykłego "Kowalskiego", rejestracja SAM jest tak utrudniona i kosztowna, że praktycznie niemożliwa. Inną kwestią jest to, czy dużo będziesz jeździł po drogach publicznych i jak u was policja na to patrzy. Czy zatrzymują rolników o ile nie stwarzają zagrożenia...

Podstawa to, nawet jak nie rejestrujesz, sprawne światła i hamulce.

O przebiegu rejestracji możesz poczytać tu:

http://www.agrofoto.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/rejestracja-przyczep-sam-sie-nie-oplaca,52695.html

Opublikowano

Rozrzutnik jako, że jest maszyną rolniczą nie musi byc zarejestrowany. Kwestia dyskusyjna jest jak zrzucisz adapter i bedziesz go używał do przewozu materiałów innych niż zostało to przewidziane. Niby wtedy staje sie tak jakby przyczepą. Zależy czy macie wyjatkowo czepliwą policję.