Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

hej Jacek :rolleyes:  Ja zamierzam założyć stadko, może w tym tygodniu się uda... więc trochę otuchy proszę Cię....

Opublikowano

Być może jest to traktowane jako ubój na użytek własny i to jest legalne po uwzględnienu bad wet, sprzedawać natomiast tego nie wolno.

A to jest chore że nie wolno bo każdy powiniem móc pójść do takiego gościa i kupić co chce moje życie moje zdrowie jak kupił bym 1 kg jakies kiełbasy jak by mi smakowała i nic mnie by nie bolało to bym brał od niego dalej a nie że ktoś mi zakazać  moze. W takim to wolnym kraju żyjemy cejrowski dużo o tym mówi że w innych krajach nie europejskich oczywiscie to na bazarze można wszystko kupić a nie że ktoś mi czegoś zakazuje. 

mam gościa co ma czyste normalne  2/3 pomieszczenia przystosowane do własnych potrzeb  i wendzarnie małą i mi przerabia tucznika na kiełbasy itp i innym znajomym i raczej robi to po cichu ale to nasza sprawa nie słyszałem by ktos sie otruł przeciwnie każdy chwali !! ja też chwale i w nadchodzącym tyg poprosze by mi wział i przerobił. I nie sądze by trzeba było ch*j wie czego by na lokalną wioske przerabiać sobie świnieczki oczywiscie że duzym zakładom mięsnym nie na ręke takie coś bo ubywa klijentów na ich faszerowane chemią duńskie mienso i to jest ten problem. 

Na każdej wiosce mógł by być gość co w domowych warunkach czystych oczywisćie przerabiał by świnki i mógł by płacić po 5 zł a kilo i skupywać od małych i było by ok tylko nie w tym kraju .

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście ,że będzie razy 2 czyli minimum 4 zł lada dzień .Jak ja bym był ministrem rolnictwa to na wczoraj zlecił bym badanie tego importowanego mięsa oraz wszystkiego ,co jest z nim związane .Sprawa by się wyjaśniła od ręki .A ta cena obecna w granicach 3,4 netto to porażka .U mnie wszyscy lawinowo chcą i zaczynają likwidować hodowlę świniaków .

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano

ja już likwiduję całe stado obora będzie przerabiana albo na bydło mleczne albo na opasy kwestia zastanowienia ale świnie w odstawkę idą nie ma sensu przy takich cenach się męczyć u mnie to 3,3 zl plus vat tylko szkoda tradycji rodzinnych od pradziada świnie były chowane w moim gospodarstwie i przyszły te chore czasy co co 3 lata trzeba się przekształcać :-\ Jak dzwonie do kolegów z niemiec czy do angli to tam ponad 1 euro za kilogram żywca a za bydło to już się nie mówi co jeszczę mogę dodać np w angli od kolegów co się jeszcze dowiedziałem że ludzie chowają po 2, 3 krowy i wychodzą coś na plus to hobby sprawia im przyjemność a tu jak trzeba dokładać to tak jak człowiek kocha tą ziemie to przez te ceny podcinają skrzydła i przez głowę przechodzą myśli może rzucić to w cholere takie czasy mali i średni będą mieli ciężko :-((((

Opublikowano

A to jest chore że nie wolno bo każdy powiniem móc pójść do takiego gościa i kupić co chce moje życie moje zdrowie jak kupił bym 1 kg jakies kiełbasy jak by mi smakowała i nic mnie by nie bolało to bym brał od niego dalej a nie że ktoś mi zakazać  moze. W takim to wolnym kraju żyjemy cejrowski dużo o tym mówi że w innych krajach nie europejskich oczywiscie to na bazarze można wszystko kupić a nie że ktoś mi czegoś zakazuje. 

mam gościa co ma czyste normalne  2/3 pomieszczenia przystosowane do własnych potrzeb  i wendzarnie małą i mi przerabia tucznika na kiełbasy itp i innym znajomym i raczej robi to po cichu ale to nasza sprawa nie słyszałem by ktos sie otruł przeciwnie każdy chwali !! ja też chwale i w nadchodzącym tyg poprosze by mi wział i przerobił. I nie sądze by trzeba było ch*j wie czego by na lokalną wioske przerabiać sobie świnieczki oczywiscie że duzym zakładom mięsnym nie na ręke takie coś bo ubywa klijentów na ich faszerowane chemią duńskie mienso i to jest ten problem. 

Na każdej wiosce mógł by być gość co w domowych warunkach czystych oczywisćie przerabiał by świnki i mógł by płacić po 5 zł a kilo i skupywać od małych i było by ok tylko nie w tym kraju .

Po to jest tak Lessiu zrobione byś nie kupił u swojego tylko poszedł kupić do marketu zachodniego gdzie jest ogromne lobby. Zresztą w tych czasach to konia z rzędem temu komu w roku uda się coś zarobić na tym ineresie i uda się górka. Zresztą teraz to pasuje mieć stajnie w kształcie karuzeli i ją obracać na taką produkcje która w tym czasie nie przynosi strat niestety takie prawa wolnego rynku i do tego stary rząd miał głęboko w poważaniu co się z nami dzieje...

Opublikowano

Rząd wybrany jest a więc można swoje żale skierować do rządu a tu to z nas tylko się śmieją i poklaskują a dobrze im tak.O cenie nic nie wspomnę bo brak słów.Wcześniej obcy kapitał budował rzeźnie,teraz buduje za naszym pozwoleniem tuczarnie także wiadomo jaki los spotka Polskich rolników.

Opublikowano

dziś z wielkiej łaski ze względu na wieloletnią wspułprace pan skupnik raczył podjechać po świnki 3.4 netto wlkp , niekometuje tej transakcji bo mnie szlak trafia   dzękuje=

Opublikowano

Ja na za wysoką cene bym nie liczył. Po pierwsze niemcy chcą nas wykończyć naszą hodowlę. A po drugie kto wam to będzie jadł. Wcześniej jak Europa była bardziej Europą  to jedli wieprzowinę, a teraz żaden ciapowaty  tego mięsa nie ruszy a tej hołoty w europie coraz więcej.

Opublikowano

kiedy by całkowicie zatrzymać import do polski prosiąt i tuczników wszystko wróciło by do normy , i cena oscylowała by około 5 zł , , cena spadła przez fermy , zakłady skupujące podnieśli cene za fermowe do około 4,50 , ale komuś musieli zabrac zeby tak było . wiec zabrali nam , to wina ferm , powinni wszystkie fermy wykurzyć tak jak zagraniczne prosieta i tuczniki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v