Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeden dziś miał 13 miesięcy miał równe 600kg drugi równy rok 560kg dwa pozostałe rok i dwa tygodnie 570kg i 575 kg nie nie daję koksu otręby pszenne ,owies jęczmikeń i pszenżyto po dwa worki san bull na sztukę do tego do 4 miesięcy były przy krowie byczki kupowałem od sąsiadów co mają krowy więc były tygodniowe w papierach sie zgadza 

Opublikowano

To jak jest w końcu z tym ubojem? Bo pytałem się Łuniewskich o ceny i o metodę uboju to zarzekali się że nie ma żadnego bicia rytualnego i nie szybko będzie

Co do cen netto to 7,5 za ładne  mieszance i 6,5 za ładnego hf

był jest i bedzie ale nie wnikajmy za gleboko w temat aby sobie w talerz nie napluć W ktorej czesci polski łuniewscy kupuja na wage zywą??

Opublikowano

jeden dziś miał 13 miesięcy miał równe 600kg drugi równy rok 560kg dwa pozostałe rok i dwa tygodnie 570kg i 575 kg nie nie daję koksu otręby pszenne ,owies jęczmikeń i pszenżyto po dwa worki san bull na sztukę do tego do 4 miesięcy były przy krowie byczki kupowałem od sąsiadów co mają krowy więc były tygodniowe w papierach sie zgadza 

ha ha ha :lol: Choćbyś im miód do d*py pchał nie osiągną takiej wagi, chyba się o rok pomyliłeś, albo z ciebie Julian Tuwim

Opublikowano

Biora i tak i tak,zależy jak kto sie dogada,ubojnia mieści się we wsi Kostry Śmiejki,juz nie raz ktoś pisał o tym na forum,jak nie po mapie to po smrodzie można trafić

Opublikowano

Biora i tak i tak,zależy jak kto sie dogada,ubojnia mieści się we wsi Kostry Śmiejki,juz nie raz ktoś pisał o tym na forum,jak nie po mapie to po smrodzie można trafić

Jak kojarzę to tam są dwie ubojnie.

Jak kojarzę to tam są dwie ubojnie.

Maja łuniewscy i wyszynscy czy jakoś tam

Opublikowano

Dobrze kojarzysz,ten drugi niby lepiej placi.ale trzeba mu zawieść bydło

Panowie a właśnie jak to jest z załadunkiem? Kto powinien zaprowadzić go (byka) na wagę np. samochodową : rolnik czy pomocnik kierowcy?

jak przyjeżdżali z Łukowa to kierowca pomagał ładować,no ale na dobra butelkę trzeba było dać,jak Łuniewscy to ich robota ograniczała sie do otwarcia i zamkniecia samochodu,ale to pewnie zależy od tego na jakich kierowców sie trafi,teraz sprzedaje posrednikowi to tylko pokazuje które i zaraz na samochodzie są

Opublikowano

Dobrze kojarzysz,ten drugi niby lepiej placi.ale trzeba mu zawieść bydło

jak przyjeżdżali z Łukowa to kierowca pomagał ładować,no ale na dobra butelkę trzeba było dać,jak Łuniewscy to ich robota ograniczała sie do otwarcia i zamkniecia samochodu,ale to pewnie zależy od tego na jakich kierowców sie trafi,teraz sprzedaje posrednikowi to tylko pokazuje które i zaraz na samochodzie są

Właśnie widzę że u każdego jest inaczej. Łuniewski nigdy bydła u mnie nie dotykał bo powiedzieli ze śmiechem że to nie ich robota. Teraz sprzedałem 2 razy Żelazińskiemu i tym razem to ja ich nie dotknęłem więc tak spytałem czy jest zasada na to kto robi załadunek

Opublikowano

Może i lepiej ze się nie dotykali łuniewscy :)u wuja byki nie chciały isc na samochód,jak zaczelo je napier...ać pałami to aż przykro było patrzeć,jeden zwiał z samochodu do obory i już sie wyciągnąć nie dał i został

Opublikowano

Jak to nie ich robota?

U sasiada biorą to on się nie dotyka tylko tyle ze po ubojowo  on jedzie z nimi i tam wszystko załatwia .

Tylko że kiedyś przejeżdził pół  dnia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez donweter1989
      No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
    • Przez NewhollandT5050
      Witam kolegow chciałbym w przyszłości z rodzicami postawic obore i mam pytanie odnośnie budynku murowanego lub z płyty obornickiej. Obora ma być uwieziowa. Chciałbym wiedzieć czy posiada ktoś taka obore z płyt i jak się spisuje ? oraz najważniejsze czy obora z płyt będzie tańsza niż cała murowana ? Dodam ze jeżeli już Budowa by się odbyła z płyt to byłby podmurowany mur na wysokość około 1.5 m. Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi
    • Przez Scappy
      Witam czytających. Jakie macie sposoby na osobniki które lubią kopać przy dojeniu ? Jak się przed tym zabezpieczyć ? Są jakieś patenty na to czy wynalazki ? Pozdrawiam 😉.
    • Przez NiMamHa
      Bydło. Jakie jest wasze zdanie w temacie hodowli byków. Zastanawia mnie czy hodowla byków luzem to mit, że są spokojniiejsze czy jednak prawda?. A może są tacy którzy zdecydowanie popierają metodę wiązania byka łańcuchem jeden obok drugiego?. 
      Czekam na wasze odpowiedzi 😉
    • Przez afily
      Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach? 
      25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
      Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
  • Dodaj nową pozycję...
v