Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak to prawda ze niektore zaklady beda probowaly proponowac nizsze ceny dla rolnkilow  co maja kilka sztuk ale targujcie sie bo na zakladzie w ktorym mam znajomego kierownik ma wytyczne aby byl (bardziej elastyczny w negocjacjach ) W niemczech tez spadek o 2 eurocenty !!

Opublikowano

chłopaki mam pytanie, zamierzam na próbe kupic ze 4 byczki lm takie tygodniowe i dwutygodniowe, zamierzam je najpierw karmic mlekiem a pozniej jak juz bedą mogły jecc treściwe i objetościowe to: śróta-3kg(owies, jęczmień, kukurydza) Siano-10kd/dzień, kiszonka z traw-15kg na dzień 10kg ziemniaków/dzień i 90gr mocznika paszowego. Czy przez takie karmienie jest możliwość zeby byczek tej rasy po 24 miesiącach ważył 900-100kg, bardzo prosze o odpowiedz, wiem ze to nie na temat cen no ale nie wiem gdzie mógłbym to napisac i dlatego tutaj pytam. dajcie znac czy urośnie mi byk do tej wagi w dwa lata????

Opublikowano

Trochę dużo tego. Daj po 3 kg śruty z owsa, jęczmienia i kukurydzy. Ziemniaków ja kiedyś dawałem ale zrezygnowałem. Teraz daję wysłodki melasowane i jest o niebo lepiej. Kiedyś mega byk na ziemniakach to był max. 700kg. Odkąd zacząłem dawać wysłodki wagi najgorszych HF sięgała ponad 800kg. Siana mało dawaj a kiszonki nie ma co dawać tak dużo. 10 rano kiszonki w południę trochę siana i na wieczór 10 kg. Mój rekord to na razie SMxHO 50%x50% 964kg. Sprzedany został rok temu po 7.65zł+VAT Teraz w marcu mam 2 HO a w październiku szykują się SM i LM oraz 3szt. HO. Może znów ud mi się pobić rekord.

Ps. Ten 964kg byk miał rok i 8 miesięcy

Opublikowano

panowie pomozcie ulozyc dawke dla bydla miesnego lm sprawilem sobie kilkanascie sztuk a dotychczas zajmowalem sie hodowla mlecznych i nie zabardzo wiem co im dawac narazie dostaja kukurydzy dowoli i sianokiszonki ok 7kg cielaki sa w wadze ok 300kg

Opublikowano

jak sądzicie cena byków będzie rosła czy spadała

do czerwca cena bykow bedzie rosla Beda chwilowe spadki ale tylko po to aby w przyszlym tygodniu moc podniesc cene (aby byl ruch w cenniku)

• Like 1
Opublikowano

a jakie kolego dajesz te wyslodki suche czy mokre?

Ja kupuję suche w workach. Wsypuję 1 litrowy kubeczek wysłodek do 25kg wiadra i zalewam wodą. W pół godziny rozrośnie się i czasami jak się troszeczkę za dużo wsypie to wylatują :D

do czerwca cena bykow bedzie rosla Beda chwilowe spadki ale tylko po to aby w przyszlym tygodniu moc podniesc cene (aby byl ruch w cenniku)

Skąd ty to wszystko wiesz??? Jasnowidz normalnie jesteś :D

to ładną wage miałeś bydlaka 

dzięki :D Ta waga jest jak najbardziej osiągalna :D

Opublikowano (edytowane)

może trochę nie na temat ale czy są wysłodki niemelasowane?bo  wszędzie patrzyłem to cena  ponad 1000 za tonę a u mnie gość ma wysłodki po 700 tylko jakis strasznie gruby granulat.ile mogą mieć białka? 

w środe sprzedany byk 577kg kolor po 7.2 brutto (sprzedany bo pojawiły się problemy z żołądkiem)

Edytowane przez danielek24
Opublikowano (edytowane)

Bardzo duże zapotrzebowanie na bydło.TARGOWA,TARGOWAĆ I JESCZE RAZ TARGOWAĆ!!! UBÓJ RYTUALNY ROBI SWOJE A BYBŁO ZABIERANE JEST OD RĘKI.TAKŻE KTO TYLKO MOŻE TO ODŁOŻYĆ SPRZEDAŻ NA PÓŹNIEJ A NAPEWNO BĘDZIE TYLKO DROŻEJ I TO DUŻO.

Edytowane przez BRUTAL
Opublikowano

Ja wczoraj 3 mm po 7,7 z vat a hf po 7 z vat w wagach 599-671 firma waldi z pionek Polecam 

Jestem z okolic Jedlni letnisko podaj numer tej firmy.płacą gotówką czy na konto?A co z waga mają ją na samochodzie czy może być moja?

Opublikowano

Krowa wybrakowana 4zł 550kg, byki mieszńce średnio 750kg 8zł

SKUP I SPRZEDAŻ BYDŁA RZEŹNEGO, Sroka Dariusz.

ceny po dzisiejszej transakcji,  woj podkarpackie.

Opublikowano (edytowane)

Bardzo duże zapotrzebowanie na bydło.TARGOWA,TARGOWAĆ I JESCZE RAZ TARGOWAĆ!!! UBÓJ RYTUALNY ROBI SWOJE A BYBŁO ZABIERANE JEST OD RĘKI.TAKŻE KTO TYLKO MOŻE TO ODŁOŻYĆ SPRZEDAŻ NA PÓŹNIEJ A NAPEWNO BĘDZIE TYLKO DROŻEJ I TO DUŻO.

O co chodzi  z ubojem rytualnym czyżby znieśli  zakaz uboju?bo nie jestem w temacie a mam kilka sztuk do sprzedania

Edytowane przez Matin2o
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez donweter1989
      No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
    • Przez NewhollandT5050
      Witam kolegow chciałbym w przyszłości z rodzicami postawic obore i mam pytanie odnośnie budynku murowanego lub z płyty obornickiej. Obora ma być uwieziowa. Chciałbym wiedzieć czy posiada ktoś taka obore z płyt i jak się spisuje ? oraz najważniejsze czy obora z płyt będzie tańsza niż cała murowana ? Dodam ze jeżeli już Budowa by się odbyła z płyt to byłby podmurowany mur na wysokość około 1.5 m. Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi
    • Przez Scappy
      Witam czytających. Jakie macie sposoby na osobniki które lubią kopać przy dojeniu ? Jak się przed tym zabezpieczyć ? Są jakieś patenty na to czy wynalazki ? Pozdrawiam 😉.
    • Przez NiMamHa
      Bydło. Jakie jest wasze zdanie w temacie hodowli byków. Zastanawia mnie czy hodowla byków luzem to mit, że są spokojniiejsze czy jednak prawda?. A może są tacy którzy zdecydowanie popierają metodę wiązania byka łańcuchem jeden obok drugiego?. 
      Czekam na wasze odpowiedzi 😉
    • Przez afily
      Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach? 
      25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
      Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
  • Dodaj nową pozycję...
v