Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam Kolegów

Zamierzam niebawem kupić nowy ciagnik Case Farmal u 95;

Proszę użytkowników o opinie na jego temat, na co zwrócić szczególną uwagę, przy zakupie, przy użytkowaniu.

Ma służyć głównie w opryskiwaczu i siewniku do nawozów i QQ.

Napiszcie po prostu co się wam podoba lub nie podoba w nim

Opublikowano

Lepiej kup New Hollanda z seii T5 95, to samo praktycznie , ale większa dbałość o detale , i odziwo mniejsze spalanie . Mieliśmy w szkole na testach ten ciągnik to wszystkie plastiki , osłony latały nie przykręcone już fabrycznie ! I niedaleko mnie znajomy ma podobnego tylko mniejszego i narzeka że ciągle coś sie psuje i to w nowym ciągniku :/ Różnica między case i New hollandem to oczywiście cena , New Holland tańszy , oszczędniejszy i według mnie to lepszy wybór :)

Opublikowano

A ja kolego to samo napisałbym na new hollanda ,kolega ma i narzeka sam posiadam 2 case i nie żałuje swojego wyboru, a tak poważnie wybierz tego który ma serwis bliżej twojego gospodarstwa,bo te traktory niczym si nie różnią oprócz koloru

Opublikowano

Lepiej kup New Hollanda z seii T5 95, to samo praktycznie , ale większa dbałość o detale , i odziwo mniejsze spalanie . Mieliśmy w szkole na testach ten ciągnik to wszystkie plastiki , osłony latały nie przykręcone już fabrycznie ! I niedaleko mnie znajomy ma podobnego tylko mniejszego i narzeka że ciągle coś sie psuje i to w nowym ciągniku :/ Różnica między case i New hollandem to oczywiście cena , New Holland tańszy , oszczędniejszy i według mnie to lepszy wybór :)

Jak taki sam silnik może więcej palić w case niż NH. Człowieku ogarnij sie troche i pisz z sensem.

Polecam ci ten ciągnik znajomy ma od 2 lat i nie narzeka  miał pare usterek ale drobnych typu wyciek z gniazda hydrauliki, wystarczyło kupić oring za 3zł w agromie i po problemie.

Opublikowano

Moim zdaniem wszystko zależy od modelu ciągnika. Nie należy oceniać marki po jednym modelu ciągnika. Grupa CNH (Case, Steyr, New Holland) ma w swojej ofercie zarówno ciągniki tanie i tandetne jak i drogie i porządne. Seria ciągników Case JX była trochę awaryjna, ale JXU z kolei była udana i wielu sobie chwaliło. Chciałbym zwrócić uwagę że możesz sobie kupić ciągnik Farmall 115A albo 115U. Ten drugi niby ta sama moc silnika, ale zupełnie inne podzespoły (silnik, skrzynia itp.). Więc jeśli koszt ciągnika tańszego rekompensuje późniejsze naprawy i wyższe spalanie to gratuluje nabytku, aby nie spełniły się najczarniejsze wizje xD

Opublikowano

roter - taaaaak

Ma super skręt na podwórku mogę walnąć 8 tam gdzie tylko zawracałem.

Ogólnie to fajna maszyna, prosta w obsłudze, wszystko intuicyjnie rozmieszczone, zobaczymy w pracy

Opublikowano

nad wersja Pro nie myślałem, bo miałem we wniosku agencyjnym napisanego zwykłego U, a to by wiązało się z Aneksem, więc nie było co rozważać.

Dałem nie całe 160 tyś netto, do tego sporo gratisów

Opublikowano

Koledzy jak wcześniej pisałem nt nowego casa i zobaczymy w pracy

zrobiłem 25 godzin z opryskiwaczem i nasuwa się pytanie czy w waszych Farmalach tez tak głośno pracuje hydraulika????

Mialem kilka ciągników i w tylko w tym tak głośno to rypi, skrzypi itp....

Może ten typ tak ma a moze coś z pompą nie tak, a przegląd dopiero za 25 h.

Opublikowano

Koledzy jak wcześniej pisałem nt nowego casa i zobaczymy w pracy

zrobiłem 25 godzin z opryskiwaczem i nasuwa się pytanie czy w waszych Farmalach tez tak głośno pracuje hydraulika????

Mialem kilka ciągników i w tylko w tym tak głośno to rypi, skrzypi itp....

Może ten typ tak ma a moze coś z pompą nie tak, a przegląd dopiero za 25 h.

Ja mam farmall C dopiero 30h nie wiem czy to te same podzespoły czy nie , ale hydraulika,a raczej pompa też rzępoli jak dla  mnie bardzo nieprzyjemny odgłos, mało tego u mnie wyje też skrzynia jak szybciej jade, a najbardziej wyje jak jade z napędem.

Widocznie te farmalle tak mają, przegląd nic nie zmieni, a raczej serwisanci ,bo powiedzą,że ten typ tak ma albo tak jak u mnie,"jak się rozgrzeje to tak wyć  nie będzie".

Opublikowano

W poniedziałek/wtorek odbieram bliźniaczą wersję 95U Pro - tj. T5.95 EC. Zwrócę uwagę na hydraulikę o której piszesz...

wszystko ładnie pięknie tylko farmall u pro nie ma odpowiednika w nh a t5.95 ec nie ma odpowiednika w case

Opublikowano

makowiaczek

Świetnie napisałeś pompa to rzempoł, ale jeśli będzie tylko rzęzić to niech będzie, oby się nie psuło, choć nie jest to zachowanie normalnego podzespołu.

Co do skrzyni to jest ok, ale faktycznie wyje napęd na 4 koła, jak wyłacze to nie, może to wyje przedni most lub wał.

Wydaje mi się że jest to tylko kwestia niskiego wyciszenia kabiny, zarówno z mostem i pompą

Co do reszty to mam juz kilka "pierdół" które serwis mam ponaprawiać na gwarancji przy pierwszym przeglądzie.....

Chyba drugi raz bym nie kupił tego ciągnika, może to dobra marka ale model niskobudżetowy, fakt cena też była niskobudżetowa....

Opublikowano

A  najdziwnejsze jest to ,że najgorzej z tymi wyciami jest w kabinie zamkniętej, bo jak się stoi obok pracującego ciągnika słychać tylko przyjemny dźwięk samego silnika, dobrze ,że montują chociaż te superanckie radia renomowanej firmy Jensen, bo musiałbym kupić jakieś dobre nauszniki ;)

Eko-energia ten twój wcale to taki niskobudżetowy to nie był jak kosztował 160 netto, mój "tylko"120 ale tylko 75KM

Opublikowano

farmall U i C to spore różnice, mostów, rozstawu etc...., czy twój C ma zwolnice???

Co do niskobudżetowego to jak wybierałem swojego to konkurencja za to wyposażenie dawała zaporowe ceny ok 200 ys, a case zszedł bardzo w dół.....

Deutz, John Claas - nie było o czym pogadać poniżej 200.

Opublikowano

Nie ma typowych zwolnic. U mnie znów musiał mieć do 250cm więc wyboru dużego nie było, jedynie deutzfahr agroplus czy jakoś tak ale znów z klimą jest wyższy, + dla case był fotelik dla pasażera ,bo mam małe dzieciaki, dorosły I tak sie nie zmieści na nim I rewers hydrauliczny, Jeszcze był JD seria E ale uważam ją za porażkę. niestety MF 3635 ma 251cm imam nie miłe doświadczenie ze sprzedawcą korbanka. I bajer sprzedawcy  Case na który niestety dałem się złapać, a o którym szkoda pisać.

Opublikowano

wszystko ładnie pięknie tylko farmall u pro nie ma odpowiednika w nh a t5.95 ec nie ma odpowiednika w case

A właśnie że to bliźniacze modele i jeszcze steyr multi 4095

Opublikowano (edytowane)

A właśnie że to bliźniacze modele i jeszcze steyr multi 4095

ze steyerem to blizniacze modele ale nh nie ma ich odpowiednika, w case i steyr masz zupełnie inna skrzynię, w nich jest skrzynia zf 32/32 z oddzielnym układem hydraulicznym, w nh t5 ec jest skrzynia 16/16 bez oddzielnej hydrauliki, i o dużo uboższym wyposażeniu

sytuacja tu jest taka sama jak ze starymi modelami case cs pro/ steyr mt których w nh nie było odpowiednika

co do 2 kosiarek to zdecydowanie maxxum, najmniejszy 110 jest dużo mocniejszy od największego farmalla

Edytowane przez qazi