Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pszenica kons. 690zł netto Komplexmłyn

rzepak propozycja na nowe zbiory 1500zł netto Chemirol(ub. tydzień)

miał ktoś może już jakieś propozycje na kontrakty rzepak, pszenica nowe zbiory

Opublikowano

mam pytanie do tych co sprzedawali ostatnio zboża, wykryto u kogoś szkodniki? podobno w tym roku jest masakra z robakiem

dzisiaj "próbowalem" mam trojszczyka- masakra na 1kg ze 30 szt.( nowy silos.) spróbuje go odwiac separatorem plew.

Opublikowano (edytowane)

U mnie tez było badziewia i tera trzeba truc. Zalatwiam kapsy od <iwanów> bo u nas są ale kupic nie wolno paranoja a przed samymi zbiorami dezynfekowalem magazyn

Edytowane przez BENNY82
Opublikowano

U mnie tez było badziewia i tera trzeba truc. Zalatwiam kapsy od <iwanów> bo u nas są ale kupic nie wolno paranoja a przed samymi zbiorami dezynfekowalem magazyn

ja kupiłem w Agroters niby legalnie bo fakture dał (1kg-100zł).

Opublikowano (edytowane)

Ja dziś też gazowalem przed wywiezieniem choć nic nie widać żeby coś było ale tak dla własnej spokojnosci niby dwa dni i po sprawie.

Edytowane przez kundza150
Opublikowano

Ja dziś też gazowalem przed wywiezieniem choć nic nie widać żeby coś było ale tak dla własnej spokojnosci niby dwa dni i po sprawie.

jak nie przesiejesz prze sito na białą kartkę to nic nie zobaczysz

Opublikowano

do gazowania potrzebna jest temp, a takowej teraz nie ma.

Opublikowano

To żeście mnie trochę wystraszyli bo jutro mam ładować ziarno z silosa na tira. Gdyby się okazało, że jednak trzeba gazowac to takie ziarno nadaje się na konsumpcje potem? No i ewentualnie czy ktoś ma dostęp do tych tabletek (na PW pisać) bo też bym prewencyjnie zagazował jeśli takie ziarno nadaje się na młyn potem.

Opublikowano

Ziarno nadaje się na młyn i to z tego co wiem środki nie mają wymagań temperaturowych. Tabletek nigdzie nie dostaniesz. Skontaktuj się z osobą, która w okolicy działa w tej branży. Żeby kupić takie tabletki trzeba posiadać odpowiednie kwalifikacje.

Opublikowano

Ja tez pszenzyto juz 2 silosy zagazowałem bo maja na dniach zabierac. Na górze w pszenicy widziałęm trojszczyka. wiec wole nie ryzykowac.

W ubiegłym roku tez w nowych wtedy silosach było to badziewie. Ja wrzucam troche tabletek pod podłoge i troche na wierzch. W ubiegłym roku jak wybierałem na naczepe to było czuc cały czas ze było zboże gazowane i w porcie i w młynie nic nie znalezli. Quick fosa raczej sie nie kupi legalnie tylko kombinacje. w ubiegłym roku płąciłem 150zł za 1kg to mi wystarcza na 4-5 silosów po 100t :) Takze koszt mały a spokój.

Opublikowano (edytowane)

że też wcześniej nie pomyślałem o tym, a faktycznie warunki pogodowe sprzyjają w tym roku robactwu. Ponoć na tirach też można gazować tylko problem z przestojem...

Edytowane przez grego
Opublikowano

ja kuzwa gazowałem we wrzesniu a w ten piątek w krakowie mi znalezli 1 sztuke żywego trojszyka i firma której sprzedawałem zwróciła mi towar i tylko poniosłem koszty za transport a zboże znowu u mnie leży i nie wiem co robić!????? jak to możliwe że skoro gazowałem 3 mies temu znowu był robak? przetrwał czy jak? co z tym zrobić skoro już prawie 1000zł za głupi transport zapłaciłem i dalej to leży. dodam że nie jestem sam bo sąsiad sprzedawał komu innemu i też miał chyba ze trzy robaki a gazowaliśmy w tym samym czasie.

Opublikowano

moja tez podobno pod krakowem, czy w krakowie stoi.  Może nie wróca tylko innego odbiorcę znajda, albo na samochodzie zgazuja. Jak zagazowac to to zostało w silosach, zeby siebie nie otruc?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v