Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj sprzedane 2 sztuki MM po 7,21 netto do Banasiaka z Dąbrowic.

1. 813kg i 23 miesiące

2. 720 kg i 26 miesięcy

razem po odliczeniu na brud 1482 kg.

Opublikowano

Coś słyszałem o tym,miały być jakieś pieniądze do krów mamek czystych ras i krzyżówek mięsnych,we wrześniu o tym czytałem,będzie to samo co z tym ubojem,czyli gówno.

Opublikowano

Blutex Kaszczor bydła full kolejki i cena spada byki Hf po 5.70 jałówki mieszańce po 5,90

to już było teraz po 5,50 HF i kolejka na ponad 3 tyg Biernacki ponoć też HF na kolejkę zapisuje jeszcze trochę i poniżej 5.00 zejdzie:) bez rewolucji nic się nie poprawi:(

Opublikowano

I po co te ku...wy w sejmie odwlekaja to glosowanie o uboju?bez ofiar sie nie obejdzie

Opublikowano (edytowane)

Buhaj Hf sprzedany na wbc do łukowa waga brutto 804 kg klasa R 12.30 netto mięso 456 kg przeliczając na żywą 8,1 zł

jałówka 50% lm sprzedana na wbc do łukowa waga brutto 520 kg klasa O 11.90 netto mięso 283 kg przeliczając na żywą 7,52 zł

Edytowane przez DARKPANTER
Opublikowano

Darkpanter chcąc wyliczyć wagę żywa nie powinieneś odliczac az 7% na okarmienie. Raz ze na moje oko trochę zanizaja wagę na zkladzie a dwa to to ze po kilku godzinach w samochodzie byk się wyprozni ze 20 kg. Myślę że odliczajac max 3 % będzie najbardziej obiektywne w tym wypadku. Tez kiedyś tak liczylem jak Ty ale to ni bylo obiektywne.

Opublikowano

W tym Łukowie to sami nie wiedza co piszą w rozliczeniu,kuzyn sprzedam niedawno 3 mm i 1hf to najlepsze wybicie mial hf.paranoja

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To jeszcze zależy od samego zwierzaka, niejeden HF wyda więcej mięsa niż taki co tylko w papierach ma MM, a po wyglądzie tego nie widać.

Prawie miesiąc temu sprzedałem HF-a i kilka mieszańców, mięsa u MM wydało więcej tak %, ale waga jaką osiągnęły w czasie opasania to przechyliła szalę opłacajmości w kierunku tego konkretnego HF, a może tylko HO.

Opublikowano

na wadze zawsze i wszędzie tną ile wlezie :P Miałem jakoś 2 lata temu ładnego SM , ładnej budowy, okrąglutki, tak na moje oko miał 600-620, ale pech chciał że nie było mnie przy sprzedaży tylko rodzice, niby powinni się znać, no ale wiadomo jak to ludziom bajki pocisną i na wadze pokazało 520 kg....... Jak się ktoś nie zna i widzi handlarz że może sobie pogrywać to 100 kg uwalą jak nic

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v