Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie te ceny spadły? bo raczej chyba tylko u handlarzy.

W lokalnej ubojni ceny bez zmian, dawajcie dalej zarabiać handlarzom.

Posty nie na temat zostały usunięte, następne będą nagradzane punktami ostrzeżeń

ja pisze nie na temat i prosze o punkta

Koma koleżko ja nie odstawiam bydła do handlarzy tylko bezpośrednio do małej ubojni i tylko na WBC i zawsze jestem przy ważeniu półtusz oraz nie zarobią sobie na Vat ponieważ jestem Vatowcem. Kiedy narzekałem na cenę? Sąsiad sprzedawał wczoraj dwie krowy po niecałe 800 kg czarno-białe niskie na nogach 5.7 z Vat

no to dobrze jak tak

ale nie mów razem z szamanem ze 8zł to cena niemozliwa do osiagniecia :D

Jeśli tak prosisz to ok.

Opublikowano (edytowane)

Sprzedane wczoraj jałówki LM (czerwona nie 100) 534 kg -7,6 zł ,LM czarna (krzyżówka z HO pewnie) 596kg - 6,80zł ,LM czarna (LM z HO pewnie) 624 kg - 7,0 zł (urwali 0,2 zł na kg ze względu na wiek ) byłoby 7,2 zł .Waga i ceny brutto. Wczoraj słyszałem rozmowę telefoniczną skupującego z jego pachołkiem ,, bierz ile da się dzisiaj bo export się zapycha i jutro nie wiadomo co będzie,,

Edytowane przez akowicz111
Opublikowano

Jestem z woj. łódzkiego ,powiat skierniewicki ,jestem hodowcą bydła mięsnego i obecnie mam do sprzedania 4 byki i 3 jałówki ,szukam hodowcy który ma do sprzedania kilka sztuk bydła mięsnego tak abyśmy razem z moimi sztukami uzbierali zestaw 24 sztuk (ponieważ tyle wchodzi na samochód z przyczepą). Mam kontakt z zakładem mięsnym ,który na obecną chwilę bardzo dobrze płaci ,handlowałem już z nimi kilka razy ,wszystkie sztuki sprzedaję na wagę żywą. Zbieram pełny transport ponieważ ZM mają do mnie 300km i nie opłaca im się jechać po 7 sztuk. Proszę o kontakt na gg.

Opublikowano

Ja jestem z wielkopolskiego Powiatu Tureckiego I BM Ośmieszył sie dajac za byka 800 kg 6.80 zł a za 600 kg dawał mi 7.0 zł sprdzedałem MC I dali mi 7.20 zł/kg +vat i za dwie sztuki A za 3 dali 7zł/kg + vat Jedną rzecza którą sie ucieszyłem było to że biorą tylko 5% na gnój. Choć przejechały 20 km do zakładu :D I tego samaego dnia przelew na konto

Opublikowano

Panowie ja radzę się wstrzymać. W zesłym tygodniu negocjowałem ceny z kilkoma odbiorcami i każdy by zabrał od ręki. Na początku tego tygodnia jak już byłem zdecydowany sprzedać to każdy mi po cenie poleciał bo byki spadły (bla bla bla) i jeszcze czekać trzeba. A wczoraj odebrałem 6 telefonów 3 od jakiś nowych gości i 3 z którymi już rozmawiałem że chcieli by wziąć.

Nie róbmy im zimowej wyprzedaży albo promocji 80% jak w marketach, wystarczy żeby większość poczekała troche.

• Like 1
Opublikowano

Ja jestem z wielkopolskiego Powiatu Tureckiego I BM Ośmieszył sie dajac za byka 800 kg 6.80 zł a za 600 kg dawał mi 7.0 zł sprdzedałem MC I dali mi 7.20 zł/kg +vat i za dwie sztuki A za 3 dali 7zł/kg + vat Jedną rzecza którą sie ucieszyłem było to że biorą tylko 5% na gnój. Choć przejechały 20 km do zakładu :D I tego samaego dnia przelew na konto

a te BM? to chodzi ci o kobylin ? a te MC to znowu co za firma ? bo jestem tez z wlkp
Opublikowano

Wczoraj poszły 3 sztuki.Czarne mieszańce, byk 650 kg 8zł i jałówka 503 kg 6,90. Ceny brutto. Trzecia była jałówka 100% CH, ale poszła na WBC bo się wściekła i nie dała się zważyć na skupie.

Opublikowano

Dziś poszła krowa HF 750 kg po 5zł brutto ;/ Miałem na sprzedaż również byki, ale kazał się wstrzymać ponieważ cena podobno może wzrosnąć... Obecnie dawał 6,2 netto za HF'a

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj sprzedałem krowę HF 730 kg w cenie 5.50/kg :D .potrącenie wyniosło 8%.cena w dużym stopniu zależy od wagi.kiedyś sprzedałem jałówkę HF/LM masa około 570 kg,to dali mi za nią 4,80 ;[ .od tamtej pory nie chcę mieć styczności z tą rasą (mam na myśli LM)(mały kaliber,powolne przyrosty masy ciała)

Edytowane przez Alpha
Opublikowano

I tu się zgodzę ja mam czyste byczki LM wyglądają ładnie, ale są drobne i mają słabe przyrosty w porównaniu z Simem albo Charolaise śr jakieś 150 kg mniej na sztuce w wieku 22 mies Przy tej samej paszy

Opublikowano (edytowane)

Panowie ja radzę się wstrzymać. W zesłym tygodniu negocjowałem ceny z kilkoma odbiorcami i każdy by zabrał od ręki. Na początku tego tygodnia jak już byłem zdecydowany sprzedać to każdy mi po cenie poleciał bo byki spadły (bla bla bla) i jeszcze czekać trzeba. A wczoraj odebrałem 6 telefonów 3 od jakiś nowych gości i 3 z którymi już rozmawiałem że chcieli by wziąć.

Nie róbmy im zimowej wyprzedaży albo promocji 80% jak w marketach, wystarczy żeby większość poczekała troche.

dokładnie-kolega dobrze mówi trzeba czekać handlarze chcieli zarobić na embargu Rosji(choć mogło by sie wydawać że chodzi tylko o wieprzownie) . Ubojnie trzymają swoje ceny; ba poszły średnio 5% do góry.

Edytowane przez piotr045
Opublikowano

Moim zdaniem celowa zagrywka bo pewnie nie ma za wiele bydła a robią jak zwykle tzn. Cenę się podnosi a za kilka dni cena w dół i robi się szum że jeszcze będzie spadać a rolnicy w panice wyprzedają z ile kto da

Opublikowano

W dzisiejszych czasach nie warto wierzyc nikomu wiecie ze co 2 wypowiedz moze byc pisana przez handlarza-posrednika ktory podpuszcza rolnikow ze bydlo zdrozeje po to wlasnie by poczekali z miesiac i sprzeadali po 1zl taniej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v