Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• AgroTeam
Opublikowano

Od jakiegoś czasu dolewam do ropy olej rzepakowy 1:1 i nie widze różnicy w C360 3P Czy ktoś jeszcze tego próbuje?? Cena oleju w zeszłym roku to 2,2zł/l

• AgroTeam
Opublikowano

Dzis policzyłem koszty może coś pominełem ale przy wytłaczarce za 5500zł netto i cenie rzepaku 900zł/t i wytłoczeniu 3500 w roku oraz cenie makuchów 550zł/t litr oleju wychodzi 1,94zł/l a przy cenie rzepaku 700zł 1,34zł/l Wliczając w to też koszty energi elektrycznej

Opublikowano

ja mam przerobionego u-902 tzn.podłączyłem do nagrzewnicy podgrzewacz,który grzeje olej i silnik chodzi ok.Co prawda nie jeżdżę na samym oleju rzepakowym 70%oleju rośl. ale dzięki temu nie stosuję żadnych zaworów filtrów itd.Ale teraz mam taniej zwykły olej od Białorusinów

Opublikowano

Mam juz przejechane C15-tka blisko 20 tys km na roslinniaku,mieszanym pol na pol z ON,a czasem z opalowem i nie widze zadnych zmian,jesli bedzie dalej wszystko ok zaczniemy to lac z ojcem do ciagnikow.

Opublikowano

3P to akuraty pojedzie na wszystkim, czy to rzepakowy czy roslinny nie robi mu to różnicy. Natomiast nie radze takich eksperymentów w 3512 i jemu podobnych modelach. Pompa paliwowa do wymiany ;/

Opublikowano
Od jakiegoś czasu dolewam do ropy olej rzepakowy 1:1 i nie widze różnicy w C360 3P Czy ktoś jeszcze tego próbuje??  Cena oleju w zeszłym roku to 2,2zł/l

ale np ja widzę jak taki pojazd przejedzie mi kolo nosa ;)

wali frytkami i tyle ;>

Opublikowano

Sąsiad leje do 330 i 12111 ponad połowę oleju roślinnego surowego tłoczonego na zimno przez jednego gościa u mnie i jeździ bez problemu tylko gorzej mu zaczoły odpalać jak się zrobiło zimno z rana. Ale jak podgrzeje 330 swiecą to nie ma problemu a zetorek jak pokręci trochę to zaskoczy.

Opublikowano

ja też leje 1:1 do c-360 c-330 i do u1012 rzeczywiście trochę gorzej palą w c-360 nie mam tego problemu pompa po regenracji i odpala bez problemu co do mocy to przy orce tak jakby było jej wiecej ale w sumie sam nie wiem na pewno nie spadła co do smrodu to kwestia przyzwyczajenia mi to lepiej pachnie jak spaliny z zwykłej ropy

Opublikowano

Ja leje do MTZ-ta 82 ze jezdze prawie na czystym... slabo odpala jak kazdy MTZ bo to normal w tych zlomach ale przynajmniej paliwo z BIEDRONKI jest tanie i nie zanieczyszcza srodowiska :D:D a pozatym troche kopcia ale ładnie pachnie :)

Opublikowano

ja do c 360 w lato czysty lałem to nic nie zauwazyłem tylko jest jeden minus jak robie w polu i przycisne troche ciagnik a głodny jestem i zaleci mi z komina plackami ziemniaczanymi i albo frytkami to nie moge juz. A w rolniczym przegladzie technicznnym ze jak sie jezdzi na oleju roslinnym to podobno moc silnika wzrasta o 15 % tak pisało. a olej to jak trzeba w w iekszej ilości to po 2,2 da rade kupic jak sie bieze z 500 litry . ciekawe jak bizonik by chodził na oleju .

Opublikowano
ja do c 360 w lato czysty lałem to nic nie zauwazyłem tylko jest jeden minus jak robie w polu i przycisne troche ciagnik a głodny jestem i zaleci mi z komina plackami ziemniaczanymi i albo frytkami to nie moge juz. A w rolniczym przegladzie technicznnym ze jak sie jezdzi na oleju roslinnym to podobno moc silnika wzrasta o 15 % tak pisało. a olej to jak trzeba w w iekszej ilości to po 2,2 da rade kupic jak sie bieze z 500 litry . ciekawe jak bizonik by chodził na oleju .

u mnie było to samo 60 trochę tylko na próbę a potem połowa baka do 3p(czystego rzepakowego) w 3p jakiś czarny smolisty osad osadzał się na kominie i tak skończyła się przygoda z olwjem

Gość peres100
Opublikowano

a silnik sie od tego oleju nie psuje?i jaki jest lepszy roslinny czy rzepakowy

Opublikowano

Ja w tym roku swoją c-360 zamierzam na oleju roślinnym jeździć tylko nie wiem czy podgrzewacz wystarczy aby na czystym jeździć (co będzie z filtrami i wtryskami) :( jerzeli nie to 1:1 z opałem. Zawsze to ekologiczniejsze niż czysty opał :rolleyes:

Opublikowano

powiem tak czysty w lacie pujdzie.i leprzy jest rzepakowy .a ja kupowałem w marketach po promacyjnych cenach albo kumpel mi przywoził pracował w marketach jak nie sżło albo termin wazności juz sie konczył to promocja a po terminie ważności to to jako odpad szło i przywoził mi kumpel . a smolisty osad to nic ci to nie zrobi . uwazac trzeba z temp otoczenia bo jak zimno sie zacznie robić trzeba wypalić olej i nalac ropy bo jak wiadomo to c 360 ma wrazliwe koncówki i mozna je zwalic przez samego siebie. a u mnie to juz duzo ludzi jezdzi na oleju . a psuc to sie nie zauwazyłem zeby coś psuło . tylko jak jakis syf jest to sie szybciej zapowietrzy wiadomo olej ma wieksza lepkość i jak syf czy cos pujdzie to łatwije sie zalepia. a to co pisałem ze jak sie bierze wiecej to sie taniej da to ta meta sie skonczyła niestety

Opublikowano

ja bym nie polecal wiecej niz 20 -30 % oleju z marketu lac, a policja na drodze jak zlapie to co????

jazda na oleju roslinnym jest nie dozwolona chyba???

a czy po polu mozna??