Dotacje dla gospodarstw niskotowarowych
-
Podobna zawartość
-
Przez Mialek
Witam,
chciałbym porozmawiać o sortowniku optycznym do fasoli i innych
koszt takiego cuda ok 200tyś zł
https://sprzedajemy.pl/sortownik-optyczny-zorkiy-warszawa-e30984-nr51411282
https://sprzedajemy.pl/sortownik-optyczny-smartsort-warszawa-e30984-nr51411177
posiadam petkus do wstępnego oczyszczenia ziarna, rocznie przerabia ok.50-100t fasoli od ludzi
jako że najgorszą rzeczą w fasoli jest przebieranie, chciałbym z petkusa puścić prosto na sortownik gdzie będzie 90% przebrane(człowiek nawet przegapi), i workowane, gdybym posiadał taki zestaw myślę że więcej ludzi by przyszło na pewno, szacuję ok.150-200t przerób,
za kg, 20groszy(sam petkus 5gr brałem więc przebranie 15gr,) przyjeżdża z pola, zabiera przebraną(marzenie rolników posiadających fasolę), , 0,20*200000=+- 30-40 000tyś zł zwrot koszów ok 5 lat
Lecz jak bym posiadał taki zestaw to samemu z 1,2h do 5ha zwiększył bym zasiew fasoli, kombajn do zbioru posiadam więc koszy minimalne poniesione by były, i zwrot w 2 lata
Co o tym myślicie ?
Czy w modernizację gosp. można wsadzić sortownik optyczny?
-
Przez rolnik32098
Witam,
Mam pytanie do osób, które posiadają instalacje fotowoltaiczne u siebie. Czy są one opłacalne, jak to wygląda w praktyce, jak z rachunkami za prąd, czy są awaryjne? Czy założylibyście ją ponownie teraz? I czy ogólnie jesteście z niej zadowoleni? Jaka firma najlepsza do zamontowania tych paneli?
Dzięki wielkie za każdą odpowiedź.
-
Przez M1999
Witam. Czy ktoś z was w ostatnich latach korzystał z dofinansowania na budowę płyty gnojowej na obszarach OSN ? Chciałbym się dowiedzieć jak się to odbywa od samego początku. ( np. kiedy są przelewanie pieniądze przed budową czy po, jak są liczone wymiary płyty jakie mają być, czy płytę można wykonać samemu czy musi firma ? itp. )
-
Przez renatkam8
WITAM wszystkich zakupuje gospodarstwo z działką o powierzchni o,60 ary w czym działka z budynkiem ma 0,17 ary a reszta to użytki rolne czyli 0,73 ary i mam takie pytanie. Jezeli zakupuję działkę z własnych srodków to czy mogę ubiegać sie o dofinansowanie po zakupie ?
-
Przez Mateusz835
Jakie dokumenty muszę mieć żeby dostać dotakje na restrukturyzację małych gospodarstw?
-

Rekomendowane odpowiedzi
czynsz dzierżawy??