Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapomniałem dopisać że teraz szukam stałokomorowej tylko że 120x120 bo ktoś wcześniej pisał że nie opłaca się tracić folii na małe baloty :) Wiec hesston/new holland nie bardzo mnie interesują

Opublikowano

Zapytam sie trochę nie do tematu: Dzisiaj kupiłem chwytak do bel jednosiłownikowy za 2000zł i chcę się zapytać czy jak złapę do niego belę to czy nie będzie się kołysał na boki??

Opublikowano

Do sianokiszonki najlepsza jest prasa robiąca bele o średnicy około 120cm. Bele 150cm są bardzo ciężkie i wymagają mocnych owijarek oraz bardzo mocnego tura i przeciwwagi. Dobrą prasą do sianokiszonki jest Claas rollant 250. Jest to prasa walcowa ale zmienno komorowa. Claas ma dość tanie części, łatwo dostępne. Prasa ta wymaga ciągnika o mocy co najmniej 80KM. Używam taką od 3 lat i jestem bardzo zadowolony.

Pamiętajcie też, że do sianokiszonki musi być owijanie siatką. Owijanie sznurkiem sianokiszonki to nieporozumienie.

Opublikowano

Z mojego doświadczenia, powiedziałbym, że owijanie sznurkiem sianokiszonki to nie do końca nie porozumienie, ponieważ bele po sznurku (w moim przypadku welger rp 200 na wąskim podbieraku, bez rotora) lepiej ściąga bala, a po siatce jednak baliki wychodzą wieksze i troszkę poluźnione przy siatce.. owijam sitka 2,25 razy do okoła i aparat jest dobrze ustawiony na ściąganie. Jedyny ból przy owijajaniu sznurkiem jest to, że prasa przy maksymalnych obciążeniach chodzi dość długo mimo, że owijanie odbywa się na dwa sznurki.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Dominik4321
      Witam mam do wyboru dwie prasy pasowe. Jedna z nich to McHale V660 która posiada 3 pasy. Drugą z nich jest John Deere V451M która posiada 6 pasów. Proszę o wypisanie wad i zalet  tych pras i czy lepsze bele są z prasy 3 pasowej czy 6 pasowej.
    • Przez Seba7341
      Witam 
      Mam jedno pytanie.
      Posiadam prasę rolujaca class variant 180 i dzieje mi się następującą sytuacja. 
      Podczas podawania siatki siatka nie leci na dol do komory beli tylko zaczyna się kotlowac tuż pod wałkiem gumowym co napędza siatke i gdy zrobi się wiecie tej siatki ta Zaczyna nawijac się na ten gumowy lub metalowy wałek.

Mial ktoś może taki przypadek lub wie co może być winne??, 
      Z góry dzięki 
    • Przez Seba7341
      Witam serdecznie 
      Mam jedno pytanie.
      Podczas podawania siatki siatka nie leci na dol do komory beli tylko zaczyna się kotlowac tuż pod wałkiem gumowym co napędza siatke i gdy zrobi się wiecie tej siatki ta Zaczyna nawijac się na ten gumowy lub metalowy wałek.

Z góry dzięki 
    • Przez Seba7341
      Witam serdecznie 
      Mam jedno pytanie.

Z góry dzięki 
    • Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  

• Dodaj nową pozycję...
v