Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad kupnem takiej prasy i mam parę pytań: Czy bele ze suchej slomy nie zatrzymuja sie? Czy słoma nie wylatuje z tylu pomiedzy walcami?

Czy jest bardzo awaryjna?

Opublikowano

Zalezy kiedy prasujesz, jak słoma jest kilka dni po skoszeniu i prasujesz w południe to za dobrze nie idzie,owsiana idzie zawsze.Najlepiej belowac na drugi dzien po koszeniu albo i tego samego dnia, albo rano,wieczorem, za 30tys nic lepszego nie kupisz.

Opublikowano

Welger to bardzo dobra prasa. Jak masz nie wyślizgane walce to nawet najsuchsze siano/słoma idzie i nie staje. Sam taką pracowałem. Wydajna i wytrzymała prasa. A w granicach 35 tysięcy ładne egzemplarze są.

Opublikowano

Witam, posiadam welger rp200 mam problem z dobijaniem bel, ustawione mam na drugiej dziurce lecz po zwinieciu i ustawieniu w sterte bele siadaja, a jezeli chce ja dobic zeby były twarde to wychodza okolo 170-180 cm.Prosze o cenne rady

Opublikowano

Jak nie? Co? Jak klapa się zamknie to haki automatycznie zamykają komorę. Trochę się napracowałem welgrem RP 200. Jakoś nigdy mi się nie zdarzyło że wyskoczył balot 150-170. Zawsze były zbite i trzymał się kupy. I nigdy się komora nie otworzyła sama z siebie. Jak haki wskoczyły to nie puściły.

Opublikowano

nie oto chodzi że haki puszczają ale oto że haki są na sprężynach, którymi ustawiasz zgniot prasy i jak ustawisz najsłabszy zgniot to komora się uchyla więcej.

Opublikowano

Panowie, jak w tej prasie (mam rp220) zmienić ilość razy owijania siatką? Aktualnie mam ustawione bodaj 3 a może nawet 4, do sianokiszonki raczej nie trzeba tak szczelnie okręcać ich, i chciałbym zmienić ilość ownięć na 2, tylko jak to zrobić? Czy jest to ustawiane z poziomu panelu sterowania z kabiny, czy ustawia się coś mechanicznie? 

Opublikowano (edytowane)

Jakiś mechaniczny ogranicznik powinna mieć chociaż mogło się coś zmienić w nich. Zobacz to co na zdjęciu zaznaczyłem o ile to nie siła zgniotu chociaż wygląda że jest na napędzie siatki.

Zdjęcie na potrzeby tematu zaczerpnięte z internetu.

Zdj nie chce się wgrać...

Edytowane przez romek6340
Opublikowano

Jakiś mechaniczny ogranicznik powinna mieć chociaż mogło się coś zmienić w nich. Zobacz to co na zdjęciu zaznaczyłem o ile to nie siła zgniotu chociaż wygląda że jest na napędzie siatki.

Zdjęcie na potrzeby tematu zaczerpnięte z internetu.

Zdj nie chce się wgrać...

No trudno, w każdym razie jest jakaś wskazówka i chyba właściwa bo komputer wstępnie odrzuciłem - po prostu nie widać tam żadnej opcji która mogłaby zmieniać ilość owinięć siatką. Ide zaraz podnosić pokrywa i dokładnie sprawdzać. Dzięki.

Opublikowano

Przed zakupem sprawdzić czy wszystkie walce siedzą pewnie w obudowach, prętem lub innym narzędziem między wałki włożyć i machać, sprawdzić stan bocznych łańcuchów. Zwrócić  szczególną uwagę na 2 walce za rotorem i pierwszy w komorze górnej. One najszybciej się "wycierają" i wymiana droga, łożyska na walcach dolnych przy sianokiszonce wytrzymują maks 6-8tys bel (rp200, sprawdzone) w nowych prasach rp 245 podobno są wzmocione(dwurzędowe). Prasa warta ceny, niestety coraz mniej w dobrym stanie ich jest, wydajność 1 szt welger=  2xSipma ;)

Opublikowano

witam serdecznie jak wyregulować zamki żeby był równo, gdy już mam owinięta bele i chce otworzyć klapę lewy zamek otwiera a prawy jest zamknięty, znaczniki na gorze są na różnej wysokości. Gdy prawy zamek jest już ustawiony wyżej w czasie prasowania go otwiera i wskaźnik opada na dol od napełnienia komory co robić?

Opublikowano

Witam.  Planuje zakup prasy welger 220 i mam kilka pytań. 

1. Czy w tej prasie nie ma problemów ze sterownikiem? 

2. Jak zasilany jest sterownik, potrzebne jest gniazdo elektryczne w traktorze? 

3. Czy nie psują się w niej elektrozawory? I ogólnie wszystko?