Skocz do zawartości
matajas1

Wysyp zboża w E-512

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Zboża
matajas1    0

Witam

Wszystkich użytkowników.

Posiadam kombajn zbożowy Fortschritt E-514 i mam problem z wysypem mianowicie gdy załączę wysyp i zboże ukończy się wysypywać na przyczepę ślimak który znajduję sie w rurze nie wyłącza się wajchę przeznaczoną do wysypu parę razy dociągałem ale nic nie pomogło po prostu gdy załączy się wysypywanie już się go nie da wyłączyć chodź by nie wiem co.

 

Nie mam lekarstwa na ten problem postanowiłem to tutaj napisać.

 

Liczę na pomoc dziękuje i pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
forek    2

Witam

Wszystkich użytkowników.

Posiadam kombajn zbożowy Fortschritt E-514 i mam problem z wysypem mianowicie gdy załączę wysyp i zboże ukończy się wysypywać na przyczepę ślimak który znajduję sie w rurze nie wyłącza się wajchę przeznaczoną do wysypu parę razy dociągałem ale nic nie pomogło po prostu gdy załączy się wysypywanie już się go nie da wyłączyć chodź by nie wiem co.

 

Nie mam lekarstwa na ten problem postanowiłem to tutaj napisać.

 

Liczę na pomoc dziękuje i pozdrawiam.

Ją mam 512 i nie wymieniałeś paska od wysypu bo tam musi być specjalny pasek bo polskie mają za duży klin i nie opadają na dno koła. Dlaczego podciągałeś napinacz? Nie chciał wysypywać? Pasek musi być luźny jak jest wyłączona wajcha bo będzie łapał cały czas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

MyszaXD    0

Witam wszystkich urzytkowników.

Mianowicie mam pewien problem w moim Fortschricie, problem polega na tym, że nie mogę wysypać pełnego zbiornika ziarna (slimak nie chce sie załączyc), gdy np. mam 3/4 zbiornika wszystko działa tak jak powinno i normalnie wysypuje do końca a natomiast gdy jest pełen nie chce w ogłe ruszyć.Może ktoś z was miał podobny problem. Proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotrek6630    0

A rurę do wysypu otwierasz przed rozpoczęciem koszenia??? Bo ja w 514 mam tak, że muszę przed koszeniem rozłożyć rurę i zastartować, bo bez włączenia na początku jak jest ponad pół zbiornika to nie chce zastartować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MyszaXD    0

Jak mam 3/4 zbiornika to nie muszę rury otfierać przed startem na polu, ale jak jast pełen to nie próbowałem robić tak jak mówisz. A co może być tego przyczyną ?

Edytowano przez MyszaXD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MatiRol92    9

przecież są zasuwki w zbiorniku którymi regulujesz ilość ziarna podawanego na ślimak (dno zbiornika). I jak masz na full otwarte do nie ruszy Ci wiadomo ,jak sobie dobrze ustawisz to bez żadnego wcześniejszego ruszania opróżnisz zbiornik. Chyba że nie o to wam chodzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MyszaXD    0

Te suwaki mam opuszczone na maxa ale pewien kolega powiedział mi dziś żę mogą być one za krótkie czy to prawda ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MatiRol92    9

no u mnie dochodzą do końca ,czyli az oprą sie o ścianke zbiornika tak że ślimak jest cały zamknięty. Jak w żniwa kosiliśmy pierwszy kawałek to był właśnie na maxa zamkniety ,i jak doszło do wysypu to nie chciało lecieć , czyli dość szczelny :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nowy85    0

jak tu koledzy pisza , za bardzo nie otwierac te zasuwy , ja takze przed koszeniem otwieram rure i na chwilke puszczam i zamykam i jest ok , ba mialem tak jak Ty pasek sie palil a wysypac ani mowy . Wydaje mi sie ze zmijki czasami nie bardzo sie zgrywaja . Zobacz jeszcze jak napinacz napina pasek i tulejki na slimaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dwojakowski    1

No tak z 10/15cm. A jaka powinna być ?

witam ja mam 514 zasuwa opiera się na dnie zbiornika podnoszę na 2cm i niemam problemu z wysypem ziarna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MatiRol92    9

u mnie tak samo na maxa czyli opiera sie o dno zbiornika (boki ) ,musisz albo dorobić gwint ,albo dospawać paski blachy do zasuw żeby było na 0 :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez bulik
      Witam..
      Potrzebuję wymienić podsiewacz w 512, bo już tak dziurawy,że żadne klejenie nie pomaga.
      Czy ktoś z kolegów już to kiedyś robił,ile czasu to zajmuje , i czy trzeba zdejmować podajnik pochyły??
       
    • Przez pi0tr
      Witam.
      Mam następujący problem z moją maszyną. Podczas koszenia dosyć często zdarza się że bęben młócący nie pobiera materiału. Heder i przenośnik pochyły działąją bez zarzutu, słoma gromadzi się na wysokości chwytacza kamieni (był czyszczony kilka razy, niczego to nie zmienia) i wraca górą przenośnika do ślimaka i tam kombajn go 'wypluwa'. Jak już bęben złapie to co się nagromadziło to zazwyczaj kończy się to zabiciem młocarni. Taśma przenośnika jest dosyć luźno ale to nie ona jest problemem - słoma jest wciągana do podajnika i stamtąd wraca. W okolicy chwytacza kamieni wszystko wygląda normalnie - nie ma żadnych przeszkód, nic nie jest wygiętw, wygląda jak fabryczne. Czy ktoś ma pomysł jaka może być przyczyna tego problemu? Prosze o pomoc - usterka zabiła już dwa pasy napoędzające całą młocarnię i dwa pasy od bębna.
    • Przez iron
      Jest taka sprawa otóż pompa wtryskowa jak i wtryski po regeneracji i kombajn dalej ciężko pali po dłuższym postoju .paliwo w układzie trzyma raz ,może dwa pompką zapompuje i zaworek puszcza na przelew.jak już zapali to później pali od strzała . kąt wtrysku nwm jaki ma być dokładnie ale próbowałem na różne sposoby i dalej kupa.
    • Przez rabit500
      Witam.
      Mam problem z ustawianiem wialni w 524. A mianowicie ktoś namotal w instalacji. I zaginelo sterowanie obrotami wialni. Więc jeśli ktoś miałby jakieś materiały schemat elektryczny tego układu. Oraz fotke z opisem przycisków w kabinie (w szczególności od wentylatora). Oraz czy regulacja działa bezpośrednio po zapłonie czy dopiero po uruchomieniu silnika.
    • Przez MECHANIZATOR
      czy ktoś z was miał styczność z tym kombajnem i jakie znacie opinie na jego temat - głównie chodzi mi o awaryjność spalanie i wydajność
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.