Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapewne paliwo w bańkach przy przewozie przez granicę podlegało by jakiejś opłacie celnej (chyba), a w samochodzie to nie będą Ci dokładnie sprawdzać ile masz litrów.

@mikic360 a nie myślałeś aby wyrobić sobie wizę i samemu latać po paliwo? Zależy jeszcze jak daleko masz do pierwszego lepszego cpn-u w Białorusi.

Opublikowano (edytowane)

jednorazowo przywozi 100 litrow w baku passata. + 10 litrów w kanistrze moze przewieżć bez żadnego problemu.

prywatnie nie oplaca sie wyrabiać wizy bo kosztuje to sporo kasy a samym paliwem to nawet na zero bym nie wyszedl ze wzglęu na ten przepis 8dniowy. w innym wypadku to spokojni można zainwestowac w wizę. niektorzy zalatwiaja sobię wizę firmową to jakoś inaczej ona jest traktowana przez celników ale trzeba miec dojście :) najbliższy cpn to jakieś 35 km :)

3.9 to tylko ze względu na znajomość ogólnie to olej napedowy z bialorusi to 4,2

Edytowane przez mikic360
Opublikowano (edytowane)

Z Białorusi mogą przywieźć zbiornik + 10l w kanistrze. A co do zbiorników w passatach to były modele co miały 70 litrowe i coś koło 100 litrowe zbiorniki po za tym rozdmuchują je i tak udoskonalają zbiorniki żeby nie tworzyła się po zatankowaniu poduszka powietrzna. Ja obecnie po 4.20-4,40 mógłbym kupić spokojnie taką ropę. Zwykle 1 dostawa to 120l. Chociaż są i tacy magicy co i dużo więcej przywożą. Aha mogą też częściej przywozić jeśli ma kartę polaka to nawet codziennie (albo i nawet kilka razy na dzień nie pamiętam dokładnie).

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano

U nas o 8 gr opuścili paliwo na stacjach i jest po 5.75 ON .

A koledzy jak komuś drogo i nieopłacalne wyrabiać wizę to dobrą opcją jest jeszcze dorwać na granicy kolegę np. Z Białorusi i że on będzie przekraczał granice a my zawsze trochę taniej możemy od niego kupić bez stania na granicy w dużych kolejkach.

U nas teraz mają znieść wizy i zrobić strefę małego ruchu granicznego ale już widzę kolejki na granicach:)

A paliwo from russia nadal 4.20

Opublikowano

Panowie czytałem ostatnio w Agorze o pewnym rolniku , który robił bio-paliwo z rzepaku litr kosztował go ok 60 groszy.!!!! A wiedz tak kupił sprzęt do tłoczenia i estryfikacji koszt ok 16tyś złotych. Z własnego rzepaku tłoczył, dodawał 10% metanolu i związek chemiczny (wodorotlenek potasu) Gdy jeszcze studiowałem energię odnawialną robiliśmy tak z oleju rzepakowego biopaliwo na zajęciach. Ale wtym artykule nic nie ma opłaceniu akcyzy dla US. Ja myślę tak sobie że dosyć nabijania kasy tym złodziejom!!! niech wszyscy zaczną robić biopaliwo z rzepaku i wykorzystywać u siebie oczywiście nikomu nic nie mówiąc :) Z tego co pamiętam, biopaliwo Bio-100% miało trochę inne właściwości, Np deutz fahr ciągniki mogą pracować na bio100, przy drobnych modyfikacjach myślę że w starego typu kombajnach (bizon) ciągnikach jest szansa aby to zdawało egzamin, będziemy samo wystarczalni w końcu niezależni!!!! Dodam z 1 tony rzepaku wychodzi od 350-430 litrów oleju ( w zależności od systemu tłoczenia)

Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem co ty napisałeś, piszesz litr kosztował 60gr, a z tony rzepaku wychodzi 400litry, a rzepak po ile? np. tona rzepaku 1000zł to juz za sam rzepak na litrę wychodzi 2,5zł !! A jak rzepak po 2000zł to 5zł za litrę, więc gdzie te 60gr?? Do tego koszt zakupu urządzeń, prąd, większe zużycie niż oleju napędowego i w dodatku mniejsza moc, częstsze wymiany olejów silnikowych!

Moja rada, najpierw pomyśl, później się zastanów, bo albo ja nie umiem liczyć albo ty jesteś troche ten tego, to co pisza w gazetach to wiesz gdzie sobie możesz wsadzić, najlepiej do baku to biopalliwo bedzie :lol:

I ty człowieku studiowałeś energię odnawialną!! :lol: :D Skończyłeś?

Jeśli się pomyliłem to wybaczcie, ale jestem w zawodówce :lol:

Edytowane przez rafalkom555
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v